DEÜ Haberler

DR. NEJAT ECZACIBAŞI TIP ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

1.865

DR. NEJAT ECZACIBAŞI TIP ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Eczacıbaşı Topluluğu tarafından verilen Dr. Nejat Ferit Eczacıbaşı Tıp Ödülleri, sahiplerini buldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nden Prof. Dr. Şermin Genç’in ‘Tıp Bilim Ödülü’ aldığı törende konuşan DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, bilime ve bilim insanına sahip çıkmanın önemli olduğu söyledi.

Eczacıbaşı Topluluğu tarafından bilimsel araştırmaları teşvik etmek amacıyla 1959 yılında başlatılan ve 2013 yılından bu yana ise topluluğun kurucusu Dr. Nejat Ferit Eczacıbaşı adıyla verilen Tıp Ödülleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen bir törende sahiplerini buldu.  Toplam altı kategoride ödüllerin verildiği programa Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, holdingin CEO’su Atalay Gümrah, Eczacıbaşı Sağlık Grubu Başkanı Elif Çelik ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı.

Törende konuşan Müsteşar Gümüş, Türkiye’de yerli ilaç sanayisine dikkat çekerek, “Değer bazında baktığımızda sürekli değer kaybeden ürünlerin geldiğini görüyoruz. Artık bu alanda yeni ürünlerin, biyoteknolojik ürünlerin gelmesi yerli ilaç sanayisinin gelişmesi gerekiyor. Tehlikeli hastalıkları önleme konusunda çalışmalar yapan ülkeler gelecekte kazançlı çıkacaklar. Yerli ilacın desteklenmesi ve teşvik edilmesi bu açıdan çok önemli” dedi.

AR-GE YATIRIMLARI ARTMALI

Günümüzde insan ömrünü uzatmak için yeni yollar arandığını; nano ve bioteknoloji ile hastalıklarla mücadele çalışmaların yapıldığını belirten DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal ise bu noktada Ar-Ge yatırımlarının artması gerektiğini söyledi. Çelik, “Özellikle yerli ilaç sanayisinde Ar-Ge faaliyetleri artmalı, yerli üretim güçlendirilmeli, sektör stratejik yatırım teşvik uygulamalarından daha fazla yararlanmalı. Gelecek vizyonunu ‘Güçlü ve Bağımsız Türkiye’ olarak ortaya koyan ülkemizin iktisadi hayatının zenginleşmesinde, bilimin teşvik edilmesi ve özel sektöre yönelik destek mekanizmalarının geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bunun nedeni; Ar-Ge’ye dayalı inovatif yaklaşımlarla katma değeri yüksek olan sektörlerin, ekonomiye ve toplumsal refaha yaptığı pozitif katkı. İkinci nokta ise bilimsel bakış açısının bireysel algıyı güçlendirerek, hayata dair değerleri zenginleştirmesi. Kısaca; bilimle ilgili süreçleri tasarlamak, ortaya koymak ve değer üretmek bu işin bir yanını oluşturuyor. Esas mesele ise bilime ve bilim insanına sahip çıkmak. Türkiye’nin saygın markalarından biri olmayı başaran Eczacıbaşı Topluluğu ise kurulduğu günden bu yana, yerli ilaç sanayinin gelişmesine katkı sağlarken; sağlık alanında özgün yatırımlarıyla sektöre örnek olmayı sürdürüyor” diye konuştu.

BİLİM İNSANLARI VE GENÇLERİ KUTLADI

Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’nin kültür, sanat, spor, bilim ve eğitimini geliştirmeye katkıda bulunduklarını kaydedip, “Bu durum sosyal sorumluluk anlayışımızın üç çeyrek asırdır değişmez ilkesi oldu. Ödüle değer bulunan bilim insanlarımızı ve genç öğrencilerimizi yürekten kutluyorum” dedi.

TOPLAM 6 KATEGORİDE

Bu yılki törende Tıp Bilim Ödülü’nü Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nden Prof. Dr. Şermin Genç, Tıp Teşvik Ödülü’nü Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Doç. Dr. Özgür Şahin, Bilimsel Araştırma Destek Ödülü’nü de Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalından Prof. Dr. Süha Yalçın aldı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Barış Boyraz ile Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi İbrahim Halil Gürçınar, Tıp Öğrencileri Proje Ödülü’nü alırken; çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında yaptığı çalışmalardan ötürü ise Prof. Dr. Olcay Neyzi de Tıp Onur Ödülü’nün sahibi oldu.

İlgili Yazılar