ÇANAKKALE ZAFERİ: TÜRK MİLLETİNİN UYANIŞI

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, “Bir Milletin Yeniden Uyanışı: Çanakkale Savaşlarının Türk Tarihindeki Yeri” isimli bir konferans gerçekleştirdi. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Fevzi Çakmak’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, Çanakkale Savaşlarının önemine ve anlamına ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Çanakkale Zaferi’nin, Türk Milletinin uyanışı niteliğinde olduğunu kaydeden Doç. Dr. Çakmak, “18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi, Türklerin; Batı Dünyası karşısında ardı ardına aldığı yenilgiler ve toprak kayıplarına karşı ‘dur’ dediği yerdir” dedi. Çakmak, “Yüzyıllardan beri Türkler üzerine yayılmacı siyasetini sürdüren, Osmanlı Devleti’ni her an tarih sahnesinden çekilecek bir ‘Hasta Adam’ olarak niteleyen batı ülkelerine karşı, Türk Milleti Çanakkale’de ‘dur’ demiştir. Çanakkale, Türk’ün 1919-1922 yılları arasında, Batı emperyalizmine karşı dik duruş sergilediği, bir bağımsızlık, bir hayat savaşı verdiği ‘İstiklal Savaşı’nın önsözüdür. Çanakkale, üst rütbelisinden, erine kadar vatan ve bayrak uğruna Türk Milletinin Ordusu’nun neler başarabileceğinin, tüm dünya gösterildiği yerdir. Son olarak Çanakkale, Türk Milletine Mustafa Kemal Atatürk’ü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunu, büyük bir lideri kazandıran yerdir” diye konuştu.