DEÜ Haberler

DEÜ QS Dünya Üniversite Sıralamalarında İlk 500’de

15.661

Dokuz Eylül Üniversitesi, Quacquarelle Symonds kuruluşu tarafından her yıl yayınlanan QS Dünya Üniversite Sıralamalarında ilk 500 üniversite arasında yer aldı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, bu başarıda emeği geçen mensuplarına teşekkür ederek, “Dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girme hedefimize kararlılıkla yürüyoruz” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), üniversite sıralamasında öncü olarak bilinen Quacquarelle Symonds kuruluşunun her yıl bölgesel ve ulusal çapta hazırladığı QS Dünya Üniversite Sıralaması’nda ilk 500 üniversite arasında yer aldı. Sağlık alanındaki çalışmalarıyla bu listede yer bulan Dokuz Eylül Üniversitesi, listeye giren 5 Türk üniversitesinden biri oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin başarısı hakkında konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, kısa süre önce Yüksek Öğretim Kurulu tarafından araştırma üniversitesi adaylıklarının kabul edildiğini hatırlatarak, “Üniversiteler eğitim kurumu olmanın yanı sıra araştırma misyonuna da sahip olan kurumlardır. Bugün dünyanın geldiği noktada bir ülkeyi başarıya götüren yol bilimsel çalışmalardan, Ar-Ge faaliyetlerinden, inovatif ürünlerden, yerli teknolojilerden geçmektedir. Türkiye bu konuda iyi bir ivme kazanmıştır. Ülkemizin bu ilerleyişinde bizler, bir yandan yarının araştırmacılarını yetiştiriyor, bir yandan da bilgi ve birikimimizi toplumumuzun faydasına kullanmaya devam ediyoruz.  Bugün elde ettiğimiz başarı da bu yolda emin adımlarla yürüdüğümüzün göstergesidir” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin QS Dünya Üniversiteleri-2020 sıralamasında Türkiye’den tıp alanında ilk 500’e giren 5 yükseköğretim kurumundan biri olduğunu belirten Hotar, “Başarımızda emeği geçen mensuplarımızı yürekten kutluyorum. Dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girme hedefimize kararlılıkla yürüyoruz. Bu hedefte ilerlerken mensuplarımızın ihtiyaç duyduğu eğitim ve çalışma ortamlarını hazırlıyor, altyapı ve teknolojik kapasitemizi sürekli güncelleyerek desteğimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

QS DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMASI

Quacquarelli Symonds (QS)1990 yılında Nunzio Quacquarelli tarafından kurulan, üniversiteler ve öğrenciler için bir dizi ürün ve hizmet sunan lider bir küresel yüksek öğretim şirketidir. Üniversite sıralamasında öncü olarak bilinen, Avustralya, Fransa, Almanya, Hindistan, Malezya, Singapur, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan ofislerinde dünya çapında 500’den fazla personel istihdam eden QS, her yıl QS Dünya Üniversite Sıralaması ile ilgili bölgesel ve ulusal sıralamaları üretir. QS’nin misyonu “Dünyanın herhangi bir yerinde motive olmuş insanların eğitim başarıları, uluslararası hareketlilik ve kariyer gelişimi yoluyla potansiyellerini yerine getirmelerini sağlamak” olarak açıklanmaktadır.

SIRALAMA KRİTERLERİ

QS Dünya Üniversiteleri sıralaması oluşturulurken bir puanlama sistemi kullanılmaktadır. Bu sisteme göre belirlenen 5 alanda verilen puanların toplam puana etkisi farklı oranlarda hesaplanmaktadır. Puanlama sistemine göre, akran denetimi yüzde 40, fakülte/öğrenci oranı yüzde 20, her fakülte için atıf alan akademik alıntı sayısı yüzde 20, mezunların şöhreti yüzde 10, uluslararası öğrenci oranı yüzde 5 ve uluslararası öğretim görevlisi oranı yüzde 5 etki oranına sahiptir.

İlgili Yazılar