DEÜ Haberler

DEÜ SOLARİS EKİBİ GURURUMUZ OLDU

3.134

Uluslararası Fransa Güneş Arabaları Yarışması 2018’de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)  Solaris Güneş Arabaları Ekibi “DesTech Solaris” isimli güneş aracı ile ikinci oldu. 

Fransa’nın Albi Yarış Pisti’nde 25 – 27 Mayıs tarihlerinde ikinci kez düzenlenen Fransa ve Almanya’dan gelen ekipler dışında Türkiye’den davet edilen tek ekip olan DEÜ Solaris Güneş Arabaları Ekibi, ülkemizi gururla temsil etti. Albi Pistinde yarışmanın son etabı olan “long run” etabını aralıksız 90 tur atarak tamamlayan DesTech Solaris, yarışmayı ikinci bitirerek büyük bir başarıya imza attı. Etkinlikte dört farklı kategoride taşıtlar ve ekipler yarıştı.

Yarışma esnasında, ilk günkü “short run” ve ikinci günkü “long run etaplarında” toplam 392 kilometre kat etmeyi başaran DesTech Solaris güneş arabasının, DEÜ’nün tasarlayıp ürettiği beşinci güneş arabası olduğunu belirten DEÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aytaç Gören, “DEÜ Solaris Ekibi tarafından 2015 yılı içerisinde üretilen DesTech Solaris aracı üzerinde, yine ekip tarafından tasarlanıp üretilen, güneş panellerinden elde ettiği enerji ile bataryaları şarj etmek için kullanılan ve kablosuz iletişim kurulabilen MPPT ünitesi ve batarya yönetim sistemleri,  elektrik motoru, kablosuz veri iletişim sistemi, jantlar, gövde ve şasi kullanılmaktadır. Solaris ekibi, ürettiği araçlarla yarışmalarda en yüksek hıza, iki bin on dört yılında yine bu yarışmada 148,5 km/h olarak S7 aracıyla ulaştı.  Verdikleri destekten dolayı başta ana sponsorlarımız Dokuz Eylül Üniversitesi ve Destek Otomasyon olmak üzere tüm sponsor ve destekçilerimize teşekkür ederiz” dedi.

YENİ ARACIN TASARIMI BAŞLADI

Dr. Öğr. Üyesi Aytaç Gören, ekibin; Tübitak Electro Mobil 2018 Yarışması için ‘DeMobil 35’ elektrikli taşıtın geliştirilmesine devam etmekte olduğunu kaydederek, “WSC 2019 – Avustralya Yarışı için tasarımını tamamladığı S9 taşıtının üretimine başlamış bulunmaktadır. Maddi ve manevi desteklerinden dolayı Rektörlüğümüze, Mühendislik Fakültesi Dekanlığımıza ve bizimle birlikte olduğunu hissettiren herkese teşekkür ederiz” diye konuştu.

REKTÖR VEKİLİ ÇELİK, SOLARİS EKİBİNİ KUTLADI

DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, Solaris ekibinin önemli bir başarı elde ettiğini kaydederek, “Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, alternatif enerji kaynakları konusunda çalışmalar yapıyoruz. Güneş enerjisi, geleceğin enerji kaynağıdır. Ülkemizi, Fransa’da başarıyla temsil eden Solaris ekibimizi yürekten kutluyorum. Emek veren herkese teşekkür ediyorum. Desteğimiz artarak devam edecek” ifadelerini kullandı.

İlgili Yazılar