DEÜ Haberler

DEÜ Yeni Korona Virüs Hakkında Bilgilendirdi

1.391

Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesinin Korona Virüs salgını ile ilgili oluşturduğu acil durum planı kapsamında Komite Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sema Alp Çavuş, hastane personeli ve öğrencilere yönelik “Çin’deki Salgın Bize Gelir mi? Nasıl Korunalım?” konulu sunum gerçekleştirdi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve yayılış hızıyla Dünya Sağlık Örgütünü harekete geçiren Yeni Korona virüs (2019-nCoV) Türkiye’de endişeye sebep oldu. Yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi salgın ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda mevcut durum değerlendirilerek, acil durum planları gözden geçirildi, hastane personeli ile öğrencilere yönelik eğitim faaliyeti planlandı. Eğitim faaliyetleri kapsamında Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sema Alp Çavuş, hastane personeli ve öğrencilere yönelik “Çin’deki Salgın Bize Gelir mi? Nasıl Korunalım?” konulu sunum gerçekleştirdi. Yoğun katılım ile gerçekleşen sunumda Yeni Tip Korona Virüsü anlatan Çavuş, korona virüslerin halk arasında soğuk algınlığı olarak bilinen tabloya yol açan virüsler olduğunu söyledi. İnsanda ve hayvanlarda hastalık yapan bu virüslerin son yıllarda daha ağır hastalık tablolarına yol açan yeni tipleriyle karşılaşıldığını anlatan Çavuş, “2002 yılında yine Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın başka bölgelerine yayılan SARS- CoV, 2012 yılında Suudi Arabistan’da ortaya çıkıp başka ülkelere yayılan MERS-CoV ile tanışmıştık. Şimdi ise Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan yeni bir korona virüsle karşı karşıyayız” dedi.

KÜRESEL ACİL DURUM

Virüs tanımlandığı 31 Aralık 2019’dan bu yana büyük çoğunluğu Çin’de olmak üzere çok sayıda insanı etkilediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Sema Alp Çavuş, Dünya Sağlık Örgütü’nün 30 Ocak 2020 toplantısında Çin hükümetinin salgını durdurmak üzere gösterdiği olağanüstü çabaya rağmen hastalığın görüldüğü ülke sayısının artması üzerine diğer ülkelerin de hazırlıklı olmasını sağlamak üzere ‘Küresel Acil Durum’ ilan ettiğini hatırlattı. Türkiye’de bugüne kadar doğrulanan bir olgu olmadığını söyleyen Çavuş, “Bu nedenle henüz bizim için büyük bir tehlike söz konusu değil. Kuşkulu olgu olarak değerlendirilip test yapılanların çoğu grip tanısı aldı. Bugüne kadar 2019-NCoV enfeksiyonu tanısı alan olguların büyük çoğunluğu Çin Halk Cumhuriyeti’nden, özellikle Wuhan şehrinden. Buraya seyahat edecekler risk altında” diye konuştu.

 NASIL BULAŞIYOR?

Bugüne kadarki bulgulara göre virüsün temas ve damlacık yoluyla bulaştığını anlatan Çavuş, “Öksürme, hapşırma, konuşma sırasında havaya saçılan damlacıkların 1 metre yakınındaki kişilerin ağız, burun ve gözlerine sıçraması ya da çevreye bulaşması ile virüsün yayılması söz konusu. Her tür hastalık için genel kural olarak, el hijyeni sağlanması, kirli ellerin ağız, burun ve gözlere temasından kaçınılması önerilir. Hasta olanların öksürürken kol iç yüzü ile ya da mendille ağız ve burunlarını kapatmaları gerekli. Kullanılan mendiller hemen atılıp eller yıkanmalıdır. Aksi halde mendil kullanımı daha tehlikeli bir uygulama oluyor. Hasta olanlardan uzak durmak, sık sık el yıkamak, alkollü dezenfektanla el hijyeni sağlamak alınması gereken temel önlemler. Çiğ süt ve et ürünü yenilmemesi, hayvanlarla temastan kaçınılması da öneriler arasında” ifadelerini kullandı.

İlgili Yazılar