DEÜ Haberler

DEÜ’de Sıfır Atığa Doğru Adım Adım

1.309

Geri dönüşüm konusunda ‘Sıfır Atık Projesi’ni uygulamaya koyan DEÜ, yaptığı çalışmalarla birçok zararlı maddeyi doğa ile buluşmadan dönüştürüyor. Rektör Nükhet Hotar, yılsonuna kadar en az 250 ton değerlendirilebilir atık toplanmasını hedeflediklerini kaydederek, “Ülke ekonomisine ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacağız” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Sıfır Atık Projesi kapsamında geri dönüşüm hareketi DEÜ’de giderek artıyor. Fakülte ve Birimlerde oluşturulan geri dönüşüm noktaları ve yerleşkelerdeki geçici atık depolama üniteleri sayesinde toplanan atıklar gün geçtikçe artıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ‘Sıfır Atığa Doğru Adım Adım’ eğitimleri ile tüm birimlerin sıfır atık projesi kapsamında görevlendirilen personellerine atık yönetimi ile ilgili eğitimler veriliyor. Çevre Dostu Kampanyalar konusunda interaktif eğitimlerin devam ettiğini belirten Çevre Koordinatörü Prof. Dr. Duygu Özel Demiralp, “ Üniversitemizin Çevre Dostu Üniversite prensibiyle geliştirdiği çevre yönetim stratejileri ile 2018 yılı içerisinde kağıt, plastik, cam ve metal olmak üzere toplam 174 bin 080 ton atık geri dönüşüme gönderildi. Böylelikle 2 bin 197 adet ağaç, 244 bin 160 litre petrol, 23 bin 298 ton hammadde, 160 bin 282 metreküpsera gaz salınımı ile 2 bin 470 litre biyodizel kazanılmış oldu” dedi.

HEDEF 250 TON

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, üniversite bünyesinde en fazla geri dönüştürülebilir atık olarak kağıt atıkların toplandığını belirterek, “Hepimizin her gün başta su olmak üzere tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerde bulunan plastikleri biliyoruz. Bu ürünlerin atıkları ise istenilen seviyede geri dönüşüme gitmiyor. Üniversitemizde öğrenci kantinlerinde yeni tasarlanmış pet şişe toplama noktaları oluşturacağız. Ayrıca 2019 yılı içerisinde her ay yaklaşık 20 ton geri dönüştürülebilen atığın evsel atıklardan ayrılmasını hedefliyoruz. Yılsonunda en az 250 ton değerlendirilebilir atık toplayarak ülke ekonomisine ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacağız” diye konuştu.

İlgili Yazılar