DEÜ Haberler

DEÜ’DEN MUCİZE AMELİYAT KAFATASI KEMİĞİ ÇIKARTILARAK BEYNİNDEKİ TÜMÖR TEMİZLENDİ

4.685

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’ne başvuran 25 yaşındaki Yakup Kızılay, geçirdiği operasyonla beynindeki tümör kafatası kemiği çıkartılarak temizlendi. Ameliyatı gerçekleştiren Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülagü Kaptan, “Hastamızın tetkikler sonrasında beynin en değerli yeri olarak nitelendirilen sol tarafında 5×5 santimetre büyüklüğünde tümör tespit ettik. Hastamızla operasyonun risklerini paylaştıktan sonra 6 kişilik bir ekiple ameliyatı gerçekleştirdik” dedi.

Ameliyatla ilgili bilgi veren Kaptan, “Biz 7-8 saati bulabilecek bir operasyon planlamıştık. Ameliyata girdiğimiz zaman cildi geçiyoruz, daha sonra çok kabaca söylemek gerekirse kafa kemiğini kaldırıyoruz. Burada bir problemle karşılaştık çünkü kemiği kaldıramadık. Çünkü tümör bir kemik yapısı haline dönüşmüş ve kafa kemiğine yapışıktı. Bu bizim rastladığımız ender durumlardan birisiydi. Bayağı uğraştık, bunu ayıramadık. Sonradan etrafını dönerek güzel bir şekilde tam olarak tümörü çıkardık. Tabii bu hasta için çok büyük bir şans oldu” diye konuştu.

UZUN İŞLEM GEREKTİRİYOR

Bu tümörlerin tam olarak çıkmasının kimi zaman zor olduğunu aktaran Kaptan, “Uzun işlemler gerektiriyor. Burada ise bir kemik yapı tamamen beynin içerisinde bir diş gibi ama bir taraftan da baktığınız zaman beyinle kendisi arasında sınırlar koymuş bir şekilde ortadaydı. Tümörü tam olarak çıkardık ameliyat çok hızlı bir şekilde sona erdi. Beklediğimizden daha hızlı bir şekilde, yaklaşık 1 saatte sonlandı. Hastamızın yoğun bakım sürecine ihtiyaç olmadı. Ameliyat öncesinde karşılaşabiliriz dediğimiz problemlerin hiç birisiyle karşılaşmadık” dedi.

KORKU YAŞADI

Rahatsızlığıyla ilgili zor bir dönem yaşadığını ifade eden Yakup Kızılay, ameliyat sonrası oluşabilecek riskler nedeniyle büyük korku yaşadığını söyledi. Tetkiklerin ardından zorlu geçeceğini düşündüğü ameliyata çekinerek hazırlandığını belirten Kızılay, “Ameliyatın 7 saat sürmesi bekleniyordu ama hızlı geçti, bir an önce çıkardı beni doktorum. Tedavi süreci için de elinden geleni yaptı. İyileşme süreci biraz geç bekleniyordu, erken toparlandım. Şu anda herhangi bir sıkıntım yok ufak tefek ağrılar dışında. Hastaneye daha erken müracaat etsem sonucu daha önce öğrenecektim. Artık en ufak bir sıkıntım olduğunda hastaneye geleceğim” dedi.

TEŞEKKÜR ETTİ

Ameliyat sonrası beyninden çıkan tümörü görünce şaşkınlık yaşadığını, kemiğe yapışmış ve kemik sertliğine dönüşen kitleyi görünce ne kadar ciddi bir operasyon geçirdiğini anladığını vurgulayan Kızılay, operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Hülagü Kaptan ve ekibine teşekkür etti.

İlgili Yazılar