DEÜ Haberler

Ege Bölgesini Elazığ’da Temsil Edecekler

1.502

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) İzmir Bölge Koordinatörlüğünü üstlendiği, TÜBİTAK 13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Yarışması’nda dereceye giren proje sahibi öğrenciler törenle ödüllerini aldı.

TUBİTAK 13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Yarışması’nda dereceye giren projeler 25-27 Mart tarihlerinde Kültürpark Fuar Alanı’nda sergilenirken, ödül töreni Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi. Törende 15 projeye birincilik, 10 projeye ikincilik, 10 projeye üçüncülük ödülü verildi. Açılışta konuşan 13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Yarışması Koordinatörü Prof. Dr. Gül Ünal Çoban, bu yarışma ile öğrenciler arasında bilimsel katılımı arttırmayı amaçladıklarını söyleyerek iki aşamada yapılan yarışmaya yaklaşık 12 bin başvuru yapıldığını dile getirdi. İzmir’in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa ve Uşak’tan 898 proje başvurusu yapıldığını anlatan Çoban, bunlar arasından 100’ünü bölge sergisine davet ettiklerini belirterek “En fazla başvuru 164 proje ile matematik alanında yapıldı. Akademisyenler tarafından yapılan ön değerlendirmenin ardından ilk 3 belirlendi. Bu öğrencilerimiz 29 Nisan- 3 Mayıs tarihleri arasında Elazığ’da yapılacak Türkiye finaline katılacak. Bu bilimsel merakın hiç sönmemesini diliyorum. Bu etkinlik kazanma ya da kaybetme üzerinden değerlendirilmesin. Yarışmaya katılan tüm öğrencilerimizi tebrik ederim” dedi.

YARININ KAZANANLARI OLACAKSINIZ

DEÜ Genel Sekreteri Dr. Saip Tiryakioğlu ise üniversiteleri ev sahipliğinde düzenlenen yarışmanın ödül töreninde geleceğin bilim insanları ve üniversitelerinden mezun olmaya aday öğrencilerin bulunduğunu söyleyerek hepsini canı gönülden kutladığını ifade etti. Tiryakioğlu, “Bilim, hem insanın dünyayı anlamaya çalışmasının hem de ona duyduğu merakın bir ürünüdür. Bunu hissetmek, bilimsel bakış açısıyla hayata bakabilmek, küçük yaşlarda eğitimle başlar. Bu süreçte edinilen her bilgi ve yapılan her proje, hayatı tanımamızı ve anlamamızı sağlar. Böylece başarı ve mutluluk gelir; hedeflere doğru hızlı adımlarla ilerlenir. Bu yolda kitaplardan öğrendikleriniz ve öğretmenlerinizin sizlere kazandırdığı bilgiler, gelecekte sizlerin kılavuzu olur. Bu yarışmalar ise kendinizi tanımanızı, kabiliyetinizi fark etmenizi ve arkadaşlarınızla ortak çalışma yapabilmenize fırsat tanır. Bunları değerlendirmek, gelecekte güzel bir mesleğe sahip olmanın; kariyer yolculuğunda ilerlemenin altın anahtarıdır. Bugünden bilimle iç içe olanlar yarının kazananları olacaktır” diye konuştu.

YENİ İCATLARI ORTAYA ÇIKARABİLECEK BİR NESİL GELİYOR

Ege Bölgesi’nde birbirinden değerli akademik çalışmalara imza atacak öğrencilerin başarılarıyla gururlandıklarını ifade eden İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi de Türk bayrağını dalgalandırmak için çok güzel bir neslin yetiştiğini belirtti. Aklıselim olarak yetişen öğrencilerin dünyanın dört bir yanında patent almış, girişimcilik ruhunu yakalamış bir nesil olduğunu söyleyen Müdür Yahşi şöyle konuştu:

“Bu ruhla, dünyada yeni icatları ortaya çıkarabilecek bir neslin geldiğini görüyoruz. Kalbi selim olarak da merhametli, adil, şefkatli ve kalbi bu ülke için atan bir nesil yetişiyor. Zevk sahibi, sanatta, kültürde, edebiyatta, tiyatroda kendini yetiştiren öğrencilerimizin var olması bizim en büyük zenginliğimiz. TÜBİTAK projeleri güzel bir arena. Bu proje kapsamında çok ciddi, disiplinli bir çalışma yapılmış. Okullardaki bu çalışmaya destek veren öğretmenlerimize teşekkürler. Liselerde, üniversitelerde nice patentlerin, girişimci ruhların bu öğrencilerimiz sayesinde karşımıza çıkacağını biliyoruz. Öğrencilerimizin isimlerini sadece bu salonlarda değil Aziz Sancar gibi dünyanın dört bir yanındaki salonlarda zikredilmesini temenni ediyorum.”

Konuşmaların ardından proje sahibi öğrencilere teşekkür belgeleri ile birlikte ödülleri verildi.

İlgili Yazılar