DEÜ Haberler

ETKİLİ ÖĞRETİM DÜŞÜNCEYE ODAKLANMALI

1.895

Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri 4.0 Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen etkili öğretim yollarıyla ilgili söyleşide konuşan Suan Sunandha Rajabhat Üniversitesi Uluslararası Kolej Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Janchai Yingprayoon, düşünmenin gözlem, merak, espri anlayışı, yaratıcılık ve anlama becerilerinin geliştirilmenin eğitimde önemli olduğunu söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri 4.0 Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ‘Etkili Öğretim 4.0: Yaratıcı ve İlham Verici Yollar’ konulu etkileşimli söyleşide konuşan Suan Sunandha Rajabhat Üniversitesi Uluslararası Kolej Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Janchai Yingprayoon, etkili öğretimin düşünmeye dayalı olması gerektiğini kaydetti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) 75. Yıl Amfisinde düzenlenen ve Buca Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ercan Akpınar ile İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hakkı Şah Yasdıman’ın katıldığı etkinlikte konuşan Yingprayoon, eğitimde yaratıcılığın önemine dikkat çekerek; bunun geliştirilmesinde Scamper tekniğinin getirilerinden bahsetti.

Bu yöntemin kişinin bakış açısını derinleştirdiğini ifade eden Yingprayoon, bilgi ve anlama becerilerinin artırılmasında eğitimin önemli olduğunu vurgulayarak, “Etkili öğretimde beş temel başlık bulunuyor. Bunlar gözlem, espri anlayışı, merak, yaratıcılık ve bilgi ve beceriye dayalı kavramları geliştirmek. Burada önemli olan nokta, kişinin bu süreçlerle ilgili alacağı eğitimlerin uygulamalı olabilmesi. Bu sayede öğrenme süreci daha verimli hale gelebilir” diye konuştu. Etkili eğitim metotları ile konuya ilişkin düşünce sistematiğinin gelişmesine işaret eden Yingprayoon, bu sayede kavramsal olarak uyarlamanın, birleştirmenin, yeniden düzenlemenin, elemenin ya da başka yere koymanın kişinin düşüncesine katsı sağlayacağını kaydetti.

Zaman zaman dinleyicilere sorular da soran Yingprayoon, gündelik eşyaları kullanarak da eğitime ilişkin farklı yaklaşımların yakalanabileceğine de vurguladı. Yingprayoon, etkileşimli gerçekleştirdiği sunumunda katılımcılara ekili öğretim teknikleriyle ilgili örnekleri de uygulamalı olarak gösterdi. Toplantının sonunda katılımlarından dolayı Yingprayoon ve asistanına çiçek verildi.

İlgili Yazılar