DEÜ Haberler

GENETİK KODLARINIZ İZMİR’DE ÇÖZÜLÜYOR

1.396

Genetik kodları üzerine çalışmalar yapan bir genetik firması, Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık İhtisas Teknoparkı’nda (DEPARK), genetik risk haritalamaya imkan veren özel test hizmetleri konusunda Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.

AR-GE, inovasyon çalışmaları ve sanayi işbirliği alanlarında Türkiye’nin önde gelen teknoloji üslerinden biri olan DEPARK, genetik kodlama çözümünde önemli çalışmalara ev sahipliği yapıyor. DEPARK’ta genetik çalışmalar yürüten özel bir firma tarafından geliştirilen genetik testler sayesinde, en son teknoloji kullanılarak basit bir tükürük örneği ile DNA analizi yapılıyor; elde edilen genetik veriler de özel biyoinformatik yöntemler ve güçlü algoritmalarla raporlanıyor. Bu rapor, bilinçli ve kaliteli bir yaşam sürülmesi için adeta kılavuz oluyor. Yapılan genetik testler yardımıyla en doğru ilacın, en doğru dozda verilmesine imkan sağlanıyor. Devletin, sağlık alanında yapılan harcama bütçesinden tasarruf etmesini, bu sayede harcamaların mali bir yük oluşturmasının önüne geçiliyor. DEPARK’ta teknolojik gelişmelerin insan hayatını daha konforlu ve keyifli hale getirmesi için üniversite, araştırma merkezleri ve yenilikçi girişimler işbirliğinde yürütülen çalışmalar artarak devam ediyor.

ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi yetkilileri, “Günümüzde sağlık sektöründe var olan ancak önlenebilir; kalp hastalıkları, damar hastalıkları, diyabet, Alzheimer, kemik ve eklem hastalıkları, kanser gibi birçok hastalığın tedavisi için hem devletin hem de bireylerin yaptığı harcamalar önlenemez bir boyuta gelmiştir. Testler, bu hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyebilir ve tedavi masraflarını en aza indirebilir. Bu amaçla Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık İhtisas Teknoparkı olan DEPARK’ta, firmalarımızla birlikte önemli çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca akademisyenler ile öğrencilerimiz de DEPARK çatısı altında şirket kurarak bilimsel projeler yürütebilmektedirler” diye konuştular.

DEPARK HAKKINDA

2014 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi çatısı altında kurulan DEPARK’ta 123 aktif firma bilimsel ve akademik çalışmalar yapmaktadır. Firmalar, üniversite yerleşkeleri içerisinde bulunan Zeytin, Nar Kompleks, Alfa ve Beta binalarında hizmet vermektedir.

İlgili Yazılar