DEÜ Haberler

KADIN YÖNETMENLERİN ‘İLK FİLMLERİ’ SEYİRCİYLE BULUŞTU

1.420

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) ile Konak Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ‘İlkler Unutulmaz’ etikliğinde kadın yönetmeler ve filmleri İzmirli sinemaseverlerle buluşuyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) ve Konak Belediyesi işbirliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında sinema etkinliği düzenleniyor. 2 Mart’ta başlayan ve 9 Mart’a kadar sürecek olan ‘İlkler Unutulmaz’ etkinliğinde Türkiye’nin önde gelen kadın yönetmenlerinin ilk filmleri İzmirli sinemaseverlerle buluşuyor. ‘Kadın Yönetmenler İlk Filmleriyle Şehrimiz İzmir’de’ alt başlığında düzenlenen etkinlikte, film gösterimlerinin yanı sıra atölye çalışmaları ve paneller de düzenleniyor. DESEM Sinema Salonu, İzmir TMMOB Makine Mühendisleri Odası ve Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen film gösterimi ve panellere ücretsiz olarak katılabiliyor.

BAĞIMSIZ FİLMLER TOPLUMLARI GELİŞTİRİR

Etkinliğin dördüncü gününde DESEM Sinema Salonu’ndaki gösterimlere Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da katıldı. Etkinlikte konuşan Başkan Pekdaş, “Popüler kültürün sinemayı kullandığı bir dönemden geçiyoruz. Elbette popüler kültür değerlidir, gişe yapmak önemlidir ama az da olsa seyirciyle buluşabilen bağımsız filmler de toplumların gelişmesini, dünyanın değişmesini sağlar. Bu anlamda ilkleri yapan kadın yönetmenlere daha çok destek vermek gerekiyor. Biz karınca kararınca yapıyoruz. Keşke bir sinema salonumuz olsa bu bağımsız filmleri gerçek sinema salonlarında izlenmesini sağlasak. Bu hedefimizi gerçekleştirmek istiyorum” dedi.

DÜNYA GÜZELLİKLE DOLSUN

Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Temel Eğitim Bölümü Temel Sanat Eğitimi Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Koştumoğlu ise “Kadın yönetmenlere başarılar diliyorum. Her zaman yanımızda, arkamızda, başımızda olun. Kimse size el kaldırmasın, zulüm etmesin ve dünya güzellikle dolsun” diye konuştu. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mehmet Koştumoğlu ve Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Ege Üniversitesi GSF Dekanı Prof. Alev Parsa, DEÜ GSF Film Tasarım Bölümü Film Tasarım ve Yönetmenliği Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Doktor Dilaver Bayındır ve Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrak Taranç ile katılımcılara plaket sundu.

12 KADIN YÖNETMENİN FİLMİ GÖSTERİMDE

İzmir bu yıl ilk kez ’İzmir Kadın Yönetmenler Film Günleri’ ile kadın yönetmenlere ve filmlerine ev sahipliği yapıyor. Günümüz Türkiye Sineması’nda 10 yönetmenden yalnızca 1’i, 2017’de vizyona giren 151 filmden de yalnızca 12 filmin yönetmeni kadın. Etkinliğin program direktörlüğünü Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü Yönetmenlik Ana Sanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ragıp Taranç ve kendisi gibi sinema eğitimi alan kızı sinema yönetmeni Gülten Taranç üstlenirken, genel koordinatörlüğünü Yusuf Saygı yapıyor.

İlgili Yazılar