DEÜ Haberler

Sakai Tabanlı “onlineDEU” Uzaktan Öğrenim Yönetim Sistemi Hakkında

Sevgili Öğrencilerimiz,
Bildiğiniz üzere küresel COVID-19 pandemisinin ülkemizde de görülmesi ile birlikte YÖK Başkanlığının 20 Mart 2020 tarihinde aldığı karar doğrultusunda Dokuz Eylül Üniversitesi olarak 23 Mart 2020 tarihinde uzaktan eğitim faaliyetlerimize başlamıştık. Üniversitemizin kendi uzaktan öğrenim yönetim sistemi (ÖYS) aktif olana kadar, geçici bir önlem ve sizlerin derslerinizden uzak kalmaması amacı ile uzaktan eğitim faaliyetleri farklı bilişim firmalarının sunduğu hizmetler üzerinden yürütülmüştür. Yapılan çalışmalar doğrultusunda 6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında da üniversitemiz tüm akademik birimleri kademeli olarak, tam kontrolümüzde olan SAKAI tabanlı “onlineDEU” uzaktan öğrenim yönetim sistemine geçiş yapmıştı. Süreç içerisinde sizlerden ve hocalarımızdan gelen bilgilendirmeler yakinen takip edilmiş, çözümler üzerinde çalışılmaya da devam edilmektedir.
Bu doğrultuda sizler ile bazı bilgileri paylaşmak isteriz:
– Altını çizmek isteriz ki, sizlerin kişisel bilgilerinizin, görüntünüzün, işlenen ders içeriklerinin vb. materyalin üniversitemiz kontrolünde olmayan, farklı bilişim şirketlerinin sunucularında yer alması, hem Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun gereği hem de etik açıdan doğru değildir.
– Sizlerin ve uzaktan eğitim-öğretime geçmiş birçok üniversite öğrencisinin internet kotalarında sorun yaşadığını bilmekteyiz. Bu sorunun ortadan kaldırılması amacı ile YÖK tarafından bir çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmadan öğrencilerin faydalanabilmesi için de uzaktan eğitim uygulamalarının üniversitelerin kendi sunucuları üzerinden verilmesi YÖK tarafından talep edilmektedir.
– Unutmayınız ki küresel COVID-19 salgını nedeni ile Milli Eğitim Bakanlığı dahil tüm eğitim-öğretim kurumlarında online eğitimler 10.00-18.00 saatleri arasında yapılmaktadır. Bu sebeple, belirtilen saatlerdeki kullanım yoğunluğundan dolayı internet hızında sorunlar yaşanmaktadır.
– Bugün itibari ile “onlineDEU” sistemi aynı anda 25.000 kullanıcıya hizmet sunma kapasitesine sahiptir ve bu teknik altyapının geliştirilmesi, kapasitenin artırılması için de çalışmalar aralıksız devam etmektedir. Ancak, unutmayınız ki ders esnasında yaşanan kopmalar, bağlantı sorunları sadece üniversitemiz sunucu yapısı ile değil, bulunduğunuz yerdeki mevcut internet altyapısı ile de ilgilidir.
– Öğrencilerimizin hiçbir şekilde mağdur edilmesine izin vermeyeceğimizin altını çizmek isteriz. Sizlerden gelen eleştiri, yorum ve taleplerin de dikkate alındığını, yakından izlendiğini ve olası çözümler üzerinde çalışıldığını bilmenizi isteriz.
Lütfen unutmayınız, sizlerin sağlığı bizler için her şeyden daha önemli. Yaşadığımız bu günlerde sağlığınıza dikkat etmenizi, bilinçli bireyler olarak yakınlarınızı pandemi karşısında alınacak önlemler konusunda bilgilendirmenizi sizlerden özellikle rica ediyoruz.
Bilgilerinize sunar, hepinize sağlıklı günler dileriz.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü
İlgili Yazılar