DEÜ Haberler

DEÜ YÖNETİMİNDEN KADINLAR GÜNÜNDE LALE JESTİ

1.557

Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, “Kültür ve medeniyet değerlerimiz, kadına cenneti ayaklar altına serecek yücelikte değer vermiştir” dedi. Etkinlik öncesinde DEÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Recep Yiğit, Rektörlükte görevli kadın personelleri ziyaret ederek; sevgi ve hoşgörü simgesi olan lale takdim etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKAUM) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir etkinlik düzenlendi. Sürekli Eğitim Merkezi 75. Yıl Amfisindeki etkinliğe DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik, Prof. Dr. Hikmet Hüseyin Çatal, DEKAUM Müdürü Doç. Dr. Özlem Belkıs ile çok sayıda dekan, akademisyen ve üniversite personeli katıldı. Etkinlikte ayrıca İZair Kaptan Pilotu Tülay Akköprü Gündüz, İşletme Dekanı Prof. Dr. Yasemin Arbak ile İşletme Fakültesinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda çalışmalar yapan Ahmet Köseoğlu da birer konuşma gerçekleştirdi.

DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, kadınların hayatın yükünü omuzlarına aldığını belirterek “Dışarıdan göründüğünden çok daha zorlu bir dünyada kadın olarak değer üretmekte, araştırma yapmakta, eğitim vermekte ve mücadele etmektesiniz. En önemlisi ise insan yetiştirmektesiniz.  Toplumsal travmaları en net şekilde bizlere gösteren; bireysel yetersizlikleri fark etmemizi sağlayan, ait olmakla birey olmak arasındaki o incecik çizgiyi net şekilde anlamlandıran sizler, muazzam bir yükün ve sorumluluğun altında yaşıyorsunuz. Bunları fark etmemek veya takdir etmemek gerçekten mümkün değil” dedi. Rektör Vekili Çelik, “Biz, üniversite yönetimi olarak emeğe de başarıya da cinsiyet odaklı bakmıyoruz. Bizim için önemli olan kişinin liyakata uygun, bilgili ve donanımlı olması; hak ettiği yere kendi çabasıyla gelmesidir” ifadelerini kullandı.

KADINLAR ÖNCÜDÜR, ÖRNEKTİR

“Kültür ve medeniyet değerlerimiz, kadına cenneti ayaklar altına serecek yücelikte değer vermiştir” diyen Rektör Vekili Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Onlar bütün bir topluma dayanak, korunak, sığınak olmuşlardır. Öncüdürler, örnektirler. Kucaklarında sadece çocuklarını değil, onlarla birlikte aklı, anlayışı, şefkati, fedakârlığı büyütmüşlerdir. İlmi, estetiği, duyguyu, şefkati, cesareti, güveni büyütüp beslemişlerdir. Yeri gelmiş Fatma Bacı’nın önderliğinde Anadolu Bacıları olarak iş dünyasında ve sosyal hayatta örgütlemiş, yeri geldiğinde de onur ve özgürlük mücadelesinde erkekleriyle, evlatlarıyla yan yana omuz omuza en ölümcül direnişin kahramanı olmuşlardır.”

KADINLAR ÖN PLANA ÇIKARILMALI

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik de, “Kadınlarımız çok güçlü, sadece desteği yok. Bu nedenle kadın mutlaka desteklenmeli, ön plana çıkarılmalı. Toplum olarak onların yükünü hafifletecek çalışmalar yapmalıyız. Toplumsal cinsiyet eşitliğine önem veren bir üniversitenin üyesi olduğumu gururla belirtmek istiyorum. Kadına değer vermek, ilk olarak kadınların birbirine destek olmasıyla başlar” dedi. Aslanertik, ayrıca toplumun temel taşı olan kadınların daha iyi çalışma şartlarına kavuşmaları başta olmak üzere, onlara daha saygın, huzurlu, verimli bir konum ve ortam sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını arzu ettiklerini söyledi.

Etkinliğin ardından Rektörlük Fuaye alanında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kokteyli düzenlendi.

İlgili Yazılar