DEÜ Haberler

İzmir Meslek Hastalıkları Tedavisinde Merkez Oluyor

6.803

Dokuz Eylül Üniversitesi Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi temel atma töreni Aliağa İlçesi’nde gerçekleştirildi. Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı olan İzmir’de sağlık alanında atılan bu adım önemli bir ihtiyaca cevap verecektir. Son teknolojik imkanlarla donatacağımız 200 yatak kapasiteli hastanemiz hızlıca bitirilecektir” diye konuştu.

İstanbul, Ankara ve Zonguldak’tan sonra bu alanda ihtisaslaşan ülkemizin dördüncü Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’nin temel atma töreni Aliağa Çaltılıdere mahallesinde gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Naci Ağbal, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, MHP İzmir Milletvekilleri Tamer Osmanağaoğlu, Hasan Kalyoncu, AK Parti Milletvekilleri Alpay Özalan, Cemal Bekle, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, il müdürleri, bürokratlar, iş dünyasının ve STK’ların temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, güç birliği yapıldığında birçok işin başarılabileceğine dikkat çekti. Ağbal, “Dokuz Eylül Üniversitemizin ve Aliağa Belediyemizin burada ortaya koyduğu bu güç birliği sayesinde meslek hastalıkları hastanesini Aliağa’ya kazandıracağız. Yer seçimi doğru; İzmir Aliağa gelişen sanayisi ve büyüyen yatırımlarıyla bu bölgede bir cazibe merkezidir. Fabrikalar büyüyor yeni yatırımlar yapılıyor, burada büyük bir rafineri ve petrokimya tesisi var. İleriki dönemlerde çok daha fazla sanayi yatırımı gelecek. Birçok kardeşimiz iş imkanı sağlayacak. Ama hasta olduğunda yanı başında bir hastanesi olmalı, hizmet almalı. Burada meslek hastalıkları tedavisinin yanı sıra bilimsel çalışmalar da yapılacak. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı olarak bu yatırımın hayata geçmesi için destek vereceğiz” dedi.

ÖNEMLİ BİR YAPI KAZANDIRIYORUZ

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Türkiye’nin Batı’ya açılan penceresi İzmir’de, sağlık alanındaki önemli bir boşluğu daha gidermek amacıyla bir çalışma başlattıklarını söyledi. Rektör Hotar, ülkemizin tarım, sanayi ve hizmet sektörlerindeki en büyük yapılarından bazılarını barındıran Aliağa’ya Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’ni inşa ederek sağlık ve iş dünyasına hizmet verecek önemli bir yapıyı kazandırmayı amaçladıklarını kaydederek, “Yaptığımız fizibilite çalışmaları ve değerlendirmeleri neticesinde konuyla ilgili ilk girişim ve görüşmelere başladık. Yine o tarihlerde düzenlediğimiz bir etkinlikte; konuyu dönemin TBMM Başkanı Sayın Binali Yıldırım’a arz ederek; kendilerinden yardımcı olmalarını istedik. Kendileri de sağ olsunlar, bizleri kırmayarak gereken neyse yapılacağını söyledi. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, TBMM önceki dönem Başkanımız Binali Yıldırım’a destekleri için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Bu yatırımın Türkiye’de çevresel faktörlere bağlı hastalıklar konusunda hizmet verecek ilk hastane olacağını açıklayan Rektör Hotar, “Günün teknolojik şartlarına ve deprem yönetmeliklerine uygun inşa edeceğimiz hastanemizde, ilgili sağlık birimlerinin yanı sıra; yanık ünitesi, basınç odası ve hipobarik oksijen ünitesi de bulunacaktır. Sanayinin hızla geliştiği günümüzde ağır metallerin endüstriyel solventlerin, tarım ilaçlarının ya da fabrikalardan çıkan karbon monoksit gazlarının çalışan ve yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da birtakım sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. Bunun yanı sıra bu olumsuz etkenler, mesleğe bağlı hastalıkları ciddi oranda tetiklemektedir. Dolayısıyla burada çalışanların sağlığını olduğu kadar aile fertleri de koruma altına almayı hedefliyoruz. Bu noktada taramalar ve periyodik muayenelere ile önleyici sağlık hizmetleri de sunacağız” şeklinde konuştu.

ALİAĞA BELEDİYESİ’NDEN DESTEK

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın yer tahsisi konusunda önemli destekler verdiğini anlatan Hotar, “Çalışabilir işgücü nüfusu açısından Türkiye’nin en büyük üç şehrinden biri olan İzmir’de Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’nin büyük bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla İstanbul, Ankara ve Zonguldak’tan sonra bu alanda ihtisaslaşan ülkemizin dördüncü hastanesini olacak bu yatırım, 200 kişilik yatak kapasitesi ile birçok ihtiyaca cevap verecektir. Hali hazırda üniversite hastanemiz bünyesinde hizmet sunan iş ve meslek hastalıkları birimimiz de bilgi ve tecrübesini buraya aktaracaktır” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI HİZMET

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi sadece Türkiye’nin ekonomisi için stratejik bir üs konumundaki Aliağa’mızın yanı sıra tüm ülkemize hatta uluslararası çapta hizmet verecek. Dünyanın dört bir yanından gelecek insanlarla sağlık turizmini canlandıracak vizyonu oldukça geniş bir projedir. Aliağa’mıza ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan da, İzmir’e yapılan bu yatırım nedeniyle mutluluk duyduğunu dile getirdi. Ayhan, “Sayın rektörümüz ve valimiz gayet net bir şekilde buradaki ihtiyacı belirlemiş, belediye başkanımız yeri tahsis etmiş. Bu yatırımın fazla zaman geçmeden hizmete gireceği kanaatindeyim” dedi.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise Aliağa’nın Türkiye’nin önemli yatırım merkezlerinden biri olduğunu anlatarak, “Bu hareketli yapı açısından değerlendirdiğimizde, sağlık hizmeti Aliağa’nın önemli ihtiyaçları arasındadır. Toplum olarak baktığımızda dünyada sağlık hizmetini Türkiye’den daha iyi sunan bir devlet yok. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, hükümetimize, ilgili bakanlarımıza ve bu yatırıma destek verenlere şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.

BİRLİKTE DÜĞMEYE BASTILAR

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve protokol üyeleri, hastanenin ilk çimentosunu atacak olan düğmeye birlikte bastı.

İlgili Yazılar