DEÜ Haberler

TÜRKİYE’Yİ 2023’E DEÜ VE İKÇÜ HAZIRLAYACAK

2.021

Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Bilimsel Kongresi Fuarizmir’de başladı. Kongrenin açılış toplantısına katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Hüseyin Çatal, “TUJJB nezdinde ülkemiz, üyesi olduğu Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik Birliği’nin 2023 yılında yapılacak toplantısını düzenlemeye aday olacak. Bu büyük organizasyona hazırlık sürecini de Türkiye adına yine Üniversitemiz ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi birlikte yürütecek” diye konuştu. 

Dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanlarını buluşturan Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Bilimsel Kongresi bugün başladı. 30 Mayıs – 2 Haziran 2018 tarihleri arasında yapılacak olan Kongrede deprem tehlikesi, iklim değişiklikleri, kuraklık, taşkınlar, tsunamiler başta olmak üzere akademik program kapsamında bilgi paylaşımı ve tartışmalar yapılacak. 

Kongrenin açılış töreninde konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Hüseyin Çatal, Bilimsel temasını; jeofizik, jeodezi, jeoloji, yerbilimleri, doğal afetler, meteoroloji, uzay, uydu, denizcilik, deniz bilimleri, inşaat, eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda yürütülen araştırmaların oluşturduğu bu kongrenin, aslında daha büyük bir toplantının provası olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Hikmet Hüseyin Çatal, “TUJJB nezdinde ülkemiz, üyesi olduğu Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik Birliği’nin 2023 yılında yapılacak toplantısını düzenlemeye aday olacak. Bu büyük organizasyona hazırlık sürecini de Türkiye adına yine Üniversitemiz ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi birlikte yürütecek” dedi. 

Farklı kıtalardan ülkelerin de aday olmasının beklendiği IUGG-2023 oylamasının 8-19 Temmuz 2019 tarihleri arasında Kanada-Montreal’de yapılacağını hatırlatan Prof. Dr. Hikmet Hüseyin Çatal, şöyle dedi:

“59 ülkenin oy kullanacağı seçime yaklaşık 1 yıl var. Ancak adaylık dosyasının son teslim tarihi 19 Ocak 2019 ve yaklaşık 8 ay’lık bir hazırlık zamanı var. IUGG-2023 dosyası ile ilgili hazırlık çalışmaları halihazırda her iki üniversite tarafından başlatıldı. Her 4 yılda bir yapılan ve her seferinde ortalama 5-6 bin kişinin aileleriyle birlikte katıldığı, 10 günden fazla süren IUGG toplantıları, sadece düzenlendiği kent açısından değil, toplamda ülke ekonomisi için de ayrı bir katma-değer yaratmaktadır. Umarız Temmuz 2019’da ülkemiz adına hayırlı bir netice alınır ve kongre düzenleyicisi olarak ipi göğüsleyecek ev sahibi ülke Türkiye olur.”

KOMİSYONLAR İNCELEYECEK 

Kongre kapsamında Türkiye Ulusal Sismoloji ve Arz İçi Fiziği Komisyonu deprem tehlikesi, kuvvetli yer hareketleri, deprem öncesi süreçleri, Türkiye Ulusal Hidroloji Komisyonu su kaynakları, taşkınlar, kuraklık, Türkiye Ulusal Meteoroloji ve Atmosfer Fiziği Komisyonu iklim, iklim değişiklikleri, iklim modellerini, Türkiye Ulusal Oşinografi Komisyonu deniz kaynaklı afetler ile tsunamileri, Türkiye Ulusal Volkanoloji ve Arz İçi Kimyası Komisyonu volkanik hareketleri, Türkiye Ulusal Jeomagnetizm ve Aeronomi Komisyonu manyetik gözlemleri, Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu da konum belirleme ve uygulamalarını inceleyecek. 

IUGG PROVASI 

Türkiye’de TUJJB çatısı altında bilimsel komisyonlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetler, kongre sayesinde ilk defa ulusal ölçekte ve tüm komisyonların katılımıyla gerçekleştirilecek. TUJJB komisyonlarının tamamının temsil edileceği kongre, IUGG-2023 toplantısının ulusal ölçekte provası niteliğini taşıyacak. Dünyanın her noktasından gelmesi beklenen bilim insanları, İzmir’in potansiyelini görme olanağı bulacak. 

2019’DA MONTREAL’DE 

2019 yılında Kanada’nın Montreal şehrinde düzenlenecek buluşmada Türkiye, Almanya ve Japonya adaylığını koyacak. Kongre sonrasında bir hazırlık dosyası hazırlanacak. Devlet büyüklerinin mesajları, İzmir, fuarizmir, Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği anlatılacak ve bu dosya teslim edilecek. Birlik üyesi 59 ülkenin oylaması sonucu seçilen ülke, 2023 yılında kongrenin düzenleyicisi olacak. Oylama sonucunda Türkiye’nin seçilmesi durumunda dünyanın her noktasından bilim insanı İzmir’e gelecek. 

İlgili Yazılar