DEÜ Haberler

DEÜ’DEN HAYVANCILIĞA TAM DESTEK

839

İzmir’in ilk ve tek Veteriner Fakültesi’ni Kiraz’da açan Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ), şimdi de fakülte bünyesinde öğretim ve araştırma faaliyetlerinde hizmet verecek Kanatlı Araştırma ve Uygulama Ünitesi’ni hayata geçirdi. Güvenli ve sürdürülebilir gıda teminine uygun olarak planlanan ünite kapsamında; 1 milyon TL’ye kanatlı hayvan çiftliğini de kuran DEÜ, bu sayede ilçenin hayvancılık araştırmalarında merkez olmasını hedefliyor. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Araştırma üniversitesi olarak; yerelde kalkınmanın başarıya ulaşmasında akademik çalışmaların, üreticilerin, çiftçilerin ve yetiştiricilerin rolü olduğunu düşünüyoruz. Ünitemiz de, buradaki yaklaşımımızın sonucunu teşkil ediyor” diye konuştu.

Kent ve üretim ile bütünleşen yatırımlara öncelik veren Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ), 2019’da Kiraz’da kurduğu İzmir’in ilk ve tek Veteriner Fakültesi’nin ardından şimdi de fakülte bünyesinde Kanatlı Araştırma ve Uygulama Ünitesi’ni hizmete açtı. Güvenli ve sürdürülebilir gıda teminine uygun olarak planlanan ünite kapsamında; 1 milyon TL yatırım maliyeti bulunan kanatlı hayvan çiftliği de devreye alan DEÜ Rektörlüğü, bu sayede ilçenin hayvancılık araştırmalarında merkez olmasını hedefliyor

Kiraz Kaymakamı Onur Titiz’in, Bayındır Kaymakamı Emin Kaymak’ın, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Kutlu’nun, ilçe protokolünün, DEÜ mensupları ile vatandaşların katıldığı törende konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Araştırma üniversitesi olarak; yerelde kalkınmanın başarıya ulaşmasında akademik çalışmaların, üreticilerin, çiftçilerin ve yetiştiricilerin rolü olduğunu düşünüyoruz. Ünitemiz de, buradaki yaklaşımımızın sonucunu teşkil ediyor” diye konuştu.

Gezen Tavuk Yumurtası Araştırma ve Uygulama Birimi Projesi kapsamında hizmete alınan ünitenin hem gezen tavuk uygulama kümesine hem de gıda, kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve zootekni gibi derslere ev sahipliği yapacak nitelikte olduğunu belirten Rektör Hotar, “Ülkemizin küresel hedeflerine ulaşması için yerelde kalkınmaya önem veren araştırma üniversitemiz, sosyal ve iktisadi hayatımızın ihtiyaç duyduğu alanlara odaklanmaktadır. Bu noktada; yaygın öğretim ağı ile İzmir’in farklı noktalarında yer alan kurumumuz, bölgesel kalkınmanın itici gücünü teşkil edecek yatırımları yapmakta ve kamusal sorumluluklarını yerine getirmektedir. Kurumsal misyonumuza uygun olarak; stratejik planlar hazırlayan Rektörlüğümüz ise Kiraz’ın hayvancılık sektöründeki yerini sağlamlaştırmayı hedeflemektedir. Bu yaklaşım çerçevesinde; kentimizin ilk ve tek Veteriner Fakültesi’ni bilim dünyamıza ve güzel ilçemize kazandıran Rektörlüğümüz, araştırma konularının kapsam ve içeriğini somut projelerle genişletmeyi istemektedir” diye konuştu.

BİR MİLYON TL’LİK YATIRIM

Tesisin ilçedeki kanatlı hayvan yetiştiriciliğine örnek olacak şekilde hizmet edeceğini belirten Rektör Hotar, “Yaklaşık 2566 metrekarelik taşınmaz üzerinde kurulan tesisimiz; 140 metrekaresi kapalı, 300 metrekaresi tam korumalı ve 800 metrekaresi ise açık gezinme olarak planlanmıştır. Yatırım maliyeti yaklaşık 1 milyon TL olan proje kapsamında; kapalı prefabrik kümes, yumurta viyolü, gölgelik file, tavuk, yem, klima, panel çit ve tabela gibi bir işletmenin ihtiyaç duyacağı her türlü detay düşünülmüştür. Tavuk uygulama kümesi, yumurta tasnif ve yumurta paketleme birimlerinin de olduğu yatırımımız, fakültemizin öğretim müfredatında bulunan zorunlu derslerin rahatlıkla işlenmesine yönelik planlanmıştır” ifadesinde bulundu.

LABORATUVAR GİBİ ÇALIŞACAK

Kapsamlı bilimsel araştırmaların yürütüleceği tesisin bir anlamda fakülteye bağlı bölgenin ilk kanatlı hayvan çiftliği olma özelliğini de taşıdığını kaydeden Rektör Hotar, “Mevcut ihtiyaçların dikkate alındığı bu birimimiz, uygulamalı eğitimlerin verildiği bir laboratuvar vazifesi görecektir. Hali hazırda fakültemizde; büyük ve küçükbaş besicilik, süt ve süt ürünleri üretimi, yem kalitesi, suni tohumlama, gebelik takibi gibi konularda araştırmalar yürütülmektedir. Dolayısıyla buradaki çalışmaların kapsamı, her geçen gün genişlemektedir. Tesisimizin kurulma sürecinde bize destek olan mensuplarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine ve kıymetli hemşerilerimize teşekkür ediyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Rektör Hotar ve davetliler, tesiste gezerek hem çalışmalar hakkında bilgi aldı hem de incelemelerde bulundu.

YETİŞTİRİCİLERİ ZİYARET ETTİ

Kiraz’daki program kapsamında Rektör Hotar ve beraberindeki heyet, hayvan ölümlerini engellemek, ekonomik kayıpların önüne geçmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla DEÜ Veteriner Fakültesi tarafından başlatılan Yenidoğan Buzağı Ölümlerine Karşı Gebe Hayvanların Aşılanma Projesi kapsamında hayvan yetiştiricisi Uğur Dervişoğlu ve ailesini ziyaret etti. Fakülte mensupları ile projenin sonuçlarını değerlendiren Rektör Hotar, “İlçede hasta olan 49 buzağıdan 25’i ölmüş ancak bu proje kapsamında aşılananlara hiçbir şey olmamış. Bu şu anlama geliyor; yetiştiricilikte geleneksel anlayış yerine aklı ve bilimi daha fazla kullanmamız gerekiyor. Sonuç ortada. Biz, fakültemizi sosyal ve iktisadi hayatımıza daha fazla dokunmak için kurduk. Bunu başardığımızı görmekten mutluluk duyuyoruz. Değerli Dervişoğlu ailesine de nazik ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyoruz” ifadesinde bulundu.

CAN DOSTLARINA YARDIM ELİ

DEÜ ile Kiraz Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilen Geçici Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’nin temel atma törenine de katılan Rektör Hotar, “Bir ilçeye yatırım yapmak; yerel dinamikler ve kurumlarla işbirliğini de gerektirmektedir. Bu noktada üniversitemiz ile Kiraz Belediyesi, son derece güzel işbirliklerine imza atmaktadır. Belediye Başkanı Saliha Özçınar Kutlu’nun takdir ettiğimiz gayretleri ile projelendirilen bu merkezle de düşüncemiz pekişmiştir. Biz, can dostlarımızın yokluk içinde çaresiz kalmalarını istemiyoruz çünkü bu dünyayı birlikte paylaşıyoruz. Dolayısıyla onlara faydalı olacak her girişimi destekliyoruz. Üniversite olarak veteriner hekimlik noktasında, merkezin ihtiyaç duyacağı nitelikli insan gücünü ve akademik ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bu vesileyle Sayın Başkanı da kutluyoruz” Konuşmaların ardından Rektör Hotar ve Başkan Kutlu, merkez inşaatının ilk harcını attılar.

 

İlgili Yazılar