DEÜ Haberler

DEÜ’LÜ GENÇ HEKİM ADAYLARI BEYAZ ÖNLÜK GİYDİ

1.315

DEÜ Tıp Fakültesi 2020-2021 Akademik Yıl Açılışı ve Beyaz Önlük Giyme töreninde konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, geleceğin hekimlerine tavsiyelerde bulundu. Hotar, “Tıp Fakültemizin öğrencisi olma ayrıcalığıyla hekimlik becerilerini kazanma yolunda önemli adımlar atacak; tıp doktoru olma yolunda ilerleyeceksiniz. Sizlere tavsiyem her daim aklınızı ve mantığını kullanmanız; olay ve olgular karşısında muhakeme yeteneğinizi geliştirmeniz; önyargılardan uzak durmanızdır” dedi. Rektör Hotar, pandemi döneminde haksızlığa izin vermediğini belirterek, “Hayatını tehlikeye atan mesai arkadaşlarımın gayretlerinin göz ardı edilmesine ya da haklarının ortadan kaldırılmasına asla izin vermem” diye konuştu.

DEÜ Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen “Akademik Yıl Açılışı ve Önlük Giyme” töreni, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü ev sahipliğinde 15 Temmuz Şehitler Salonu’nda yapıldı. Pandemi önlemleri kapsamında sosyal mesafeye uygun şekilde gerçekleştirilen tören, tıp fakültesinin resmi sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı. Etkinliğe Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar, Rektör Yardımcıları, DEÜ Genel Sekreteri, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. A. Oktay Ergene, DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekim Vekili Prof. Dr. Semih Küçükgüçlü,  akademisyenler ve beyaz önlüklerini giyerek tıp eğitimine ilk adımlarını atacak öğrencileri temsilen 10 öğrenci ve aileleri katıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin sağlık alanında önemli yatırımları bünyesinde barındıran bir kurum olduğunu belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Gönül isterdi ki tüm genç hekim adaylarımızla birlikte büyük bir organizasyon gerçekleştirelim. Ancak pandemi nedeniyle sizleri motive etmek ve bu özel günü yaşatmak adına, sınırlı sayılı katılımcı ile bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz” dedi.

TIP FAKÜLTEMİZ GURURUMUZDUR

Hotar, “Üniversitemiz, nitelikli öğretim ve araştırma faaliyetleriyle tıp biliminin gelişimine katkı sağlayan, donanımlı hekimler yetiştirerek insan hayatını dokunan ve kamusal sorumluluklarını titizlikle yerine getiren saygın bir yükseköğretim kurumudur. Bugün, akademik yılı açılışını yapacağımız Tıp Fakültemiz ise üniversitemizin bu süreçteki en büyük gururudur, destekçisidir ve pay sahibidir. Tıp dünyasının geleceğine yön veren bilim insanlarımızın olağanüstü gayretlerinin yanı sıra bugün aramıza katılan ve hekim olma yolunda ilerleyen evlatlarımız; üniversite yönetimi olarak bizlere daha iyisini yapmak için güç ve moral vermektedir” diye konuştu.

AKIL VE MANTIK YOLUNDAN AYRILMAYIN

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ’de tıp eğitimi almanın ayrıcalık olduğunu belirterek, “Hekimlik becerilerini kazanma yolunda önemli adımlar atacak; tıp doktoru olma yolunda ilerleyeceksiniz. Sizlere tavsiyem her daim aklınızı ve mantığını kullanmanız; olay ve olgular karşısında muhakeme yeteneğinizi geliştirmeniz; önyargılardan uzak durmanızdır. Yaşadığımız salgın bize çok şey öğretti; gelecekte de alışkanlıklarımızı değiştirecek. Hocalarınızın bilgi ve tecrübelerinden istifade edebilirsiniz. Fakültedeki derslerinizin bazılarını uzaktan bağlantı yoluyla gerçekleştirecek olsanız da pratik çalışmalarınızı hocalarınızın kontrolünde sürdüreceksiniz. Türkiye’nin en iyi hekimlerinin bulunduğu bu ortamı değerlendirmenizi önemle tavsiye ederim” diye konuştu.

‘OLAĞANÜSTÜ GAYRET GÖSTERİLİYOR’

Küresel Covid-19 salgınıyla mücadele edilen zorlu bir süreçten geçildiğine dikkat çeken DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Başta hekimlerimiz ve hemşirelerimiz olmak üzere; sağlık çalışanlarımız bu süreçte olağanüstü bir gayret gösteriyorlar. Başka insanların hayatları için kendi hayatını tehlikeye atan mensuplarımızın emeklerini görmemek ve bunu takdir etmemek, elbette mümkün değil. Ulusal sağlık politikalarımıza uygun olarak bu dönemi, herkes için güvenli ve sağlıklı şekilde atlatmayı arzuluyoruz. Bunu yaparken akademik faaliyetlerimizi aksatmadan sürdürmeyi; fakültemizdeki bütün iş ve işlemlerin aksatılmadan hızlı şekilde yapılmasını planlıyoruz. Şu anda ne salgınla mücadele ne de öğretim faaliyetlerimizle ilgili konularda bir eksiğimiz bulunmuyor. Bizler, ailemizin, sevdiklerimizin ve öğrencilerimizin sorumluluklarını omuzlarında taşıyan bilim insanlarıyız. Sizlerden istirhamım bu gerçekliği, 80 bin ferdi olan ailemizin sorumluluğunu taşıyan yönetimimiz için de düşünmenizdir” ifadelerini kullandı.

HAKSIZLIĞA İZİN VERMEM

Pandeminin başından bu yana sağlık çalışanlarına her imkanı sunmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Rektör Hotar, “Bundan sonra da yolumuza bu şekilde devam edeceğiz. Hastanemizin ve fakültemizin daha da iyi şartlara sahip olmasını; arkadaşlarımızın maddi manevi her konuda içlerinin rahat olmasını arzuluyoruz. Ancak bu olumlu tutum ve düşüncelerimize rağmen, kimi zaman yanlış anlaşıldığımızı görüyoruz. Son derece üzücü bu yaklaşımın, kimseye yükten başka bir kazanç getirmeyeceğini vurgulamak istiyorum. Bir bilim insanı olarak ben, idari sorumluluklarımdan azade, hayatını tehlikeye atan mesai arkadaşlarımın gayretlerinin göz ardı edilmesine asla müsaade etmem, etmeyiz. 38 yıldır içinde mensubu olmaktan onur duyduğum üniversitemde, arkadaşlarımın ve öğrencilerimin en güzel hayatı yaşamalarını ümit eder; bunun için de çabalarız” dedi.

“İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin son iki yılda sağlık alanında yaptığı yatırımlarını anlatan Rektör Hotar, “Türkiye’nin ilk Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalı’nı açtık; bölgesel hizmet sunan hastanemizin Sağlık Bakanlığı’nın SKS değerlendirmesinde 100 üzerinden 97.65 puan almasını sağladık. Göğüs hastalıkları, kadın doğum ve yoğun bakım servislerimizi yeniledik, bu servislerdeki yatak sayılarımızı artırdık; Hemşirelik Fakültesi Simülasyon Laboratuvarını kurduk; üniversite hastanemizdeki Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi’ni yeniledik. FTR Merkezimizde Kaplıca Tedavi Ünitesini açtık; yenilenen Radyasyon Onkolojisi ile FTR Anabilim Dallarının tedavi alanları ve Tıbbi Genetik Anabilim Dalı laboratuvarlarını hizmete aldık. Küresel Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında yeni tip koronavirüse karşı ‘immun plazma’ yöntemiyle tedaviye başladık; Covid-19 Tanı Merkezini kurduk. Yine Aliağa’da Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’nin temelini attık; Diş Hekimliği Fakültemizin resmi kuruluşunu gerçekleştirdik. Sağlık alanındaki bu yatırımlarımızın yanı sıra; Kiraz’da İzmir’in ilk Veteriner Fakültesini hizmete açtık; Seferihisar’da spor kompleksimizin inşaatına başladık. Alsancak’taki Rektörlük Binamızı korunması gereken kültür mirası olarak tescil ettirdik. GSF ile Devlet Konservatuvarımızın Balçova’daki yerinde dönüştürülmesi için çalışmalar başlattık. Fakülte ve bölümlerimizin uluslararası standartlara uygun akredite edilmesini sağlarken; yerleşkelerimizdeki fiziki altyapımızı güçlendirdik. Bunları yaparken derslikleri, laboratuvarları, sosyal alanları, tesisleri ve öğrenci yurtlarını baştan aşağı yeniledik. Türkiye’nin ilk Bayrak Müzesini açtık. Dokuz Eylül Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduk” ifadesini kullandı.

EN İYİYE ADIM ATTINIZ

DEÜ Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Oktay Ergene ise “Tarihi mirasa sahip Türk hekim adayları olarak Türkiye’mizin en iyi Tıp Fakültelerinden birine, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesine adım attınız. Aranızdan yeni İbni Sina’lar çıkacağına inanıyorum. Bizler de hocalarınız olarak bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Türk hekimleri ve tüm sağlık çalışanları son 7 aydaki pandemi döneminde olağanüstü başarılara imza attılar. Bu süreçte kaybettiğimiz hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarını rahmetle anıyorum” dedi.

Etkinlik, Tıp Fakültesi öğrencilerinin beyaz önlük giymesi ve DEÜ Tıp Fakültesi Tıbbiyeli Andının okunması ile son buldu.

İlgili Yazılar