DEÜ Haberler

TEKNOFEST ŞAMPİYONU SUFAİ EKİBİ, REKTÖR HOTAR’I ZİYARET ETTİ

1.340

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında, TUBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması’nda, Safir isimli uçaklarıyla İHA Sabit Kanat kategorisinde Mansiyon Ödülü kazanan DEÜ Sufai Ekibi, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Kendi yaptıkları uçakla mansiyon ödülü alan Sufai ekibimizi yürekten kutluyorum. Bu yarışmalar ilk etapta öğrenci topluluğu yarışmaları gibi görünse de, makro bazda bakıldığında gelecekte ülkemizin savunma sistemleri de dahil olmak üzere her türlü gelişimine katkı sağlayacak zemini oluşturacaktır” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sufai Topluluğu, Gaziantep’te düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında, kendi yaptıkları ‘Safir’ isimli uçakla TUBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması’nda, 102 takım arasında İHA Sabit Kanat kategorisinde Mansiyon Ödülü’nü kazandı. Yarışmanın ardından DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ı ziyaret eden takım üyeleri, yeni projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin sahip olduğu akademik gücün öğrencilerin başarısında önemli rol oynadığını belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversitemizin çok değerli Sufai Ekibi, Gaziantep’teki TUBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması’nda büyük bir başarı elde etti. Pandemi ve birçok küresel olumsuzluğun olduğu bir dönemde kendi uçaklarını yaparak Mansiyon Ödülü kazanmaları bizim mutlu etmiştir. Bu başarı nedeniyle kendilerini şahsım ve Üniversitemiz adına kutluyorum. Bu tür yarışmalar ilk etapta öğrenci topluluğu yarışmaları gibi görünse de, makro bazda bakıldığında gelecekte ülkemizin savunma sistemleri de dahil olmak üzere her türlü gelişimine katkı sağlayacak zemini oluşturacaktır. Kendinize ayıracağınız zamanı bu işe ayırarak elde ettiğiniz başarı nedeniyle sizlerle gurur duyuyorum. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak size sonuna kadar desteğimiz tamdır” dedi.

DEÜ’NÜN UÇAĞI REKOR KIRDI

DEÜ Sufai Topluluğu akademik Danışmanı Doç. Dr. Şahin Yavuz, “Safir isimli uçağımızla yarışmaya katıldık ve önemli bir başarı elde ettik. Uçağımızla yarışma öncesinde de üniversitelerarası Türkiye rekorunu kırdık. Yarışmaya katılanlar arasında en hızlı ve stabil uçabilen uçaklardan biri bizimdi. Gece gündüz çalıştık ve kendimize güvendik. Açıkçası başarıyı bekliyorduk. İlk uçak uçana kadar 56 kere kırım yaşadık. Türkiye rekorunun kırılmasında bizim her bir kırım için 1 kilometre gitme sözümüz vardı kendimize. O yüzden biz 56 kilometre gittik ki çok daha fazla gitme imkanı vardı. Bundan sonrasında dünya sıralamasında çok daha üst sıralara gelebilecek yeni tasarımlar yapmayı düşünüyoruz. Üniversitemize ve Rektör hocamıza bize sundukları imkanlar için çok teşekkür ederiz. Çok daha iyisini yapmak için elimizden geleni yapacağız” dedi. Sufai Topluluğu üyesi İlayda Dülüloğlu da, 360 takımın başvuru yaptığı yarışmada 102 takımın gerekli yeterlilikleri yerine getirerek yarıştığını ve mansiyon ödülünü aldıklarını kaydetti. Sufai Topluluğu üyesi Enes Sert ise “Yarışmaya katıldığımız uçağımız ile iyi bir başarı elde ettik. Şuan dikey iniş kalkış yapabilen sabit kanatlı drone tasarlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki yarışmalara da bu yeni tasarladığımız drone ile katılma planımız var” diye konuştu.

İlgili Yazılar