DEÜ Haberler

TÜRKİYE’NİN İLK BAYRAK MÜZESİ AÇILDI

8.348

Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde Türkiye’nin ilk Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi açıldı. Açılışta konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Dokuz Eylül Üniversitesi Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi, Türkiye’de bayrakla ilgili olarak ilk defa düşünülmüş bir faaliyet, kutlu ve müstesna bir yeri var. Milli mücadelenin başlangıcı ve bitişini simgeleyen İzmir’de böyle bir müzenin kurulmasını çok anlamlı buluyorum” dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise müzenin; geçmiş ile gelecek arasında köprü kurarak çocuk ve gençlerin vatan sevgisini pekiştireceğini, ecdadın inşa ettiği devletlerin simgelerini ve dünya medeniyetlerinin bayraklarını unutmadıklarını dile getirdi.

Bilim dünyasının saygın markalarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi, nitelikli ve güçlü altyapısı ile bir yandan öğretim ve araştırma faaliyetlerini başarıyla sürdürürken; diğer yandan kamusal sorumluluklarını titizlikle yerine getiriyor. DEÜ, Türkiye’nin ilk milli bayrak müzesi olan Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ni, Dokuzçeşmeler Yerleşkesi’nde bulunan Eylül Köşk içerisinde açtı. Müzede, geçmişte yer alan Türk devletlerinin ve dünya medeniyetlerinin simgeleri sergilenecek. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop; milletvekilleri, bürokratlar ve üniversite mensuplarının katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada, müzenin tarihimize yönelik çok büyük bir birikimi anlatabilme imkanı sunacağını belirterek, “Bayrak konusunda 2000 yılı aşkın Türk tarihinde çok önemli ifadeler, değerlendirmeler, tarifler, tanımlamalar mevcuttur. En zengin içerikte bunu İstiklal Marşımızda da buluyoruz. Bir nevi 2000 yıllık tarihimizin hikayesi, esasen nazlı hilalin hikayesidir. Bayrak vatanın, milletin, devletin ve tarihin bir semboldür. Bu tarih içinde milletimiz ürettiği, koruduğu yaydığı değerlerin özetidir. Bayraktan hareketle o geniş tarih dilimini yeniden anlatabilme, anlayabilme imkanı elde etmiş oluyoruz. Bu müzenin aslında ufak semboller halinde tarihimize yönelik çok büyük bir birikimi anlatabilme, yaşatabilme imkanı sunacağını, bilhassa gençlere bu şuurun aktarılmasında önemli bir mekan olarak fonksiyon icra edeceğine inanıyorum” dedi.

İZMİR MİLLİ MÜCADELENİN ÖZETİDİR

TBMM Başkanı Şentop, İzmir’in kurtuluşunun milli mücadelenin silahlı mücadelesinin bitmesi anlamına geldiğini kaydederek, “Hem başlangıç ve hem bitişi ile İzmir milli mücadelenin sembolüdür. Sadece İzmir’in kurtuluşunu değil, milli güç başlangıcını, bitişini anlama, anlatma imkanını elde ediyoruz. Bayrak sadece bizim için değil bütün milletler, devlet için önemlidir. Ancak bizim için çok daha farklı önemi var. Bizim bayrağımıza atfettiğimiz önem ve kıymet, bütün milletlerin atfettiklerinden çok daha üstün bir kıymettir. Özellikle Cumhurbaşkanımızın uluslararası toplantılarda devlet yetkililerinin, başkanlarının yerlerini belirlemek üzere o ülkenin bayrağının yere yapıştırılması şeklindeki uygulamaya karşı tavrını biliyorsunuz. Öncelikle bayrağı yerde kaldırıp, onu yerde görmeye tahammülü olmayan bir anlayış, bizim bayrakla ilgili anlayışımızdır. Diğer ülke liderlerinin bundan rahatsızlık duymadığını görüyoruz. Biz kendi bayrağımıza gösterdiğimiz önemi başka milletlerin bayrağının hürmete layık olduğu düşüncesiyle onlara da gösteriyoruz. İzmir’in kurtuluşundan sonra 10 Eylül’de İzmir’e gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendisi ve mahiyetindekiler için hazırlanmış binaya girerken, daha önce Yunan Kralının İzmir’de Türk bayrağına basarak binaya girmesine karşılık olarak önüne serilen Yunan bayrağının üzerinden geçmediğini, buna itiraz ettiğini, düşman bile olsa başka milletin bayrağının üstüne basılmasını doğru bulmayacağını ifade ediyor” dedi.

9 EYLÜL’Ü ANMAK ÇOK ÖNEMLİ

TBMM Başkanı Şentop sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarih kimin ne yapmaya çalıştığını, gelecekte neler yapacağını göstermesi bakımdan 9 Eylül’ü anmak, 15 Mayıs 1919’u unutmamak önemli. Başta komşumuz Yunanistan’ın da Avrupa ülkelerinin de bunları unutmaması, hatırlaması lazım. Türkiye olarak daima sulhtan, barıştan yana olduk. Çünkü haklıyız. Uluslararası hukuka göre sahip olduğumuz hak ve menfaatler bizim haklı olduğumuz inancıyla her yerde ve her şartta savunabileceğimiz şeylerdir. Bunu diplomatik yollarla, müzakerelerle yapabiliriz. O bakımdan Türkiye hak ve menfaatlerini koruma konusundaki kararlılığını her türlü vasıtayla savunabilecek güçtedir.”

BAYRAĞIMIZ ŞEHİTLERİN EMANETİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar müzenin; geçmiş ile gelecek arasında köprü kurarak çocuk ve gençlerin vatan sevgisini pekiştireceğini ifade etti. Ecdadın inşa ettiği devletlerin simgelerini ve dünya medeniyetlerinin bayraklarını unutmadıklarını dile getiren Hotar, “İçinde bulunduğumuz tarihi Eylül Köşkü, uzun yıllar üniversitemize ve kentimize hizmet vermişti. Buca’ya da yeni bir soluk getirecek bu projemizi, kısa süre içinde tamamladık. Bu süreçte değerli koleksiyoncumuz Avukat Haluk Perk beyefendinin Türk Bayraklarından ay yıldızlı nesnelere; belgelerden efemeralara kadar eşsiz koleksiyonunu, burada sergilenmesi için bizlere emanet etti. Sayın Haluk Perk’e ve müzemizin kurulmasında olağanüstü gayret gösteren Güzel Sanatlar Fakültemiz Öğretim Görevlisi Sayın Ömer Durmaz hocamıza ve ekibine teşekkür etmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde, koleksiyonumuzu geliştirerek, burayı daha kapsamlı bir hale getirecek; ziyaretçilerimizi ve okullarımızı burada ağırlamaya başlayacağız” diye konuştu.

“İHANET ŞEBEKELERİNE KARŞI DİMDİK DURDUK”

DEÜ Rektörü Hotar, “15 Temmuz’daki darbe girişimi gecesinde bayraklarla FETÖ unsurlarına karşı nasıl dik durdularsa gelecekte de birlik ve beraberliğin karşısında yer alan ihanet şebekelerinin karşısında durmayı sürdüreceğiz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler, şehitlerimizin kutsal emaneti olan bayrağımıza her zaman ve her yerde sahip çıktık; bundan sonra da aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. 15 Temmuz gecesinde elimizde bayraklarla FETÖ unsurlarına karşı başımız nasıl dik durduysa; gelecekte de birlik ve beraberliğimizin karşısında yer alan ihanet şebekelerinin karşısında durmayı sürdüreceğiz.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı gezilerinde bayrağımıza gösterdiği ehemmiyeti hepimiz biliyoruz. Ülkemizi temsil eden seçilmiş devlet büyüklerimizin gösterdiği bu hassasiyet, bizlerin de her zaman gurur vesilesi oldu.

Bizler, dünyanın neresinde olursak olalım bayrağımıza asla el sürdürmez; onun maneviyatına dil uzatanlara da asla izin vermeyiz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; darı bekaya irtihal eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor; gazilerimize sağlık ve esenlik diliyorum. Güzel İzmir’imizin 9 Eylül Kurtuluş Gününü kutluyor; bizleri her daim koruyup kollayan; mazlumların ve masumların hamisi olan; mensubu olmaktan onur duyduğum aziz milletimize, huzurlarınızda en derin şükranlarımı sunuyorum.”  

“BAYRAK MİLLETİN SEMBOLÜDÜR”

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümde açılan müzenin çok anlamlı bulduğunu belirterek, müzenin hayırlı olmasını diledi.

Türk bayrağının istiklal ve istikbalin sembolü olduğunu vurgulayan Köşger, “Bayrak sevgisi bizi biz yapan, millet olarak bugünlere gelmemizi sağlayan değerlerin başındadır. Bayrak milletin sembolüdür ve her millet için kutsaldır. Kurtuluş savaşımızın son aşaması olan İzmir’in düşman işgalinin kurtuluşunun yıl dönümünde böyle bir müzenin açılışını anlamlı ve isabetli buluyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

PLAKET SUNULDU

Konuşmaların ardından Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ne Türk Bayraklarından, ay yıldızlı nesnelerden ve çok sayıda belgeden oluşan koleksiyonunu emanet eden Koleksiyoner Avukat Haluk Perk’e, TBMM Başkanı Şentop tarafından teşekkür plaketi sunuldu. DEÜ Rektörü Nükhet Hotar’da;  TBMM Başkanı Şentop’a 2. Dünya savaşı sırasında yapılan, el yapımı Türk bayrağı takdim etti. Açılış, kurdele kesimi, eserlerin incelenmesi ve TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un anı defterini imzalamasıyla son buldu.

İlgili Yazılar