DEÜ Haberler

DEÜ TÜRK BAYRAKLARI MÜZESİ KURACAK

1.313

Türk tarihinin en önemli sembolü olan bayrakları üniversite çatısı altında bir araya getirerek geçmiş ile gelecek arasındaki bağları güçlendirmeyi hedefleyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ‘Türk Bayrakları Müzesi’ kurmak için çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Türk devletlerinin bayrakları ile bunlara ilişkin yazılı ve görsel materyalleri bir araya getirmeye başladıklarını açıklayan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Tarihsel süreç içinde aziz milletimizin mutlak gücünü ve iradesini temsil eden bayraklarımızı, büyük bir gurur ile açacağımız müzede sergileyeceğiz. Böylece, Türk Bayraklarının ne anlam ifade ettiğini bilimsel bir platformda paylaşacak; bayrak ve vatan sevgisinin önemini evlatlarımıza anlatacağız” dedi.

Türk tarihinde birliğin, beraberliğin ve devletin sembolü olan bayrakların önemini kamuoyuna anlatmayı ve bu sayede geçmiş ile gelecek arasında bağları güçlü kılmayı hedefleyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), kurum bünyesinde ‘Türk Bayrakları Müzesi’ kurmak için çalışmalarına başladı. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında; tarihte Türk Devletleri ile dünya devletlerinin bayrakları; sancak ve flamalar ile bunlara ilişkin yazılı ve görsel materyaller bir araya getirilirken; müzenin 2020-2021 Akademik Yılı Açılış Etkinlikleri kapsamında düzenlenecek bir törenle hizmete açılması planlanıyor.

Türk Bayrakları Müzesi için büyük bir titizlikle çalıştıklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Tarihsel süreç içinde aziz milletimizin mutlak gücünü ve iradesini temsil eden bayraklarımızı, büyük bir gurur ile açacağımız müzede sergileyeceğiz. Bu sayede Türk Bayraklarının ne anlam ifade ettiğini bilimsel bir platformda paylaşacak; özellikle çocuk ve gençlerimize bayrak ve vatan sevgisinin önemini anlatacağız. Beyaz ay yıldızlı al bayrağımızın layık olduğu yüksek şerefi, üniversite olarak bir kez daha vurgulayacağız” dedi.

İNTERAKTİF OLACAK

Müzenin interaktif ortamda da yer alacağını belirten Rektör Hotar, “Bizim bu müzeyi kurmamızdaki amacımız, milli ve manevi duygularımızı; ortak yaşama azim ve kararlılığını göstermek olacak. Bayrak Biliminin (Veksilloloji) usul ve esaslarına uygun olarak açacağımız bu müze, bayrak konusunda bilimsel bir perspektif de sunacak. Çünkü, burada konuyla ilgili akademik yayınlara ve çalışmalara da yer vereceğiz. Bu süreçte birimlerimizdeki hocalarımızın fikir ve önerilerinden de istifade edeceğiz” diye konuştu.

MÜZE TINAZTEPE’DE SERGİ REKTÖRLÜKTE

Üniversite Üst Yönetimi ile yaptıkları değerlendirme toplantısında müzenin fiziki olarak nereye kurulacağına ilişkin görüştüklerini de kaydeden Rektör Hotar, “Bununla ilgili nihai kararı önümüzdeki günlerde vereceğiz. Kendi imkan ve kabiliyetimizle yapacağımız müzemiz, iki bölümden oluşacak. Birincisi Türk Devletlerinin ve tabi ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bayrağının yer aldığı kısım olacak. Burada, Türk tarihinde kullanılan flama ve sancaklara; bunlara ilişkin figüratif çalışmalara yer verilecek. İkinci kısımda ise dünya devletlerinin bayrakları bulunacak. Önemli günlerde ise bayrak koleksiyonu seçkilerinden oluşan sergiyi, Alsancak’taki Rektörlük Binamızda açacağız” ifadesinde bulundu.

TÜRK BAYRAKLI ROZET HEDİYE EDİLECEK

Resmi Bayramların ve özel günlerin olduğu dönemlerde, önceden randevu almak şartıyla müzeyi toplu olarak ziyarete gelen temel eğitimdeki öğrencileri ağırlayacaklarını da aktaran Rektör Hotar, “Bizim yükseköğretim kurumu olarak, toplumsal sorumluluklarımız da bulunuyor. Bunlardan birisi de bizi biz yapan değerlerimizi anlatacak, gösterecek ve tanıtacak projeleri icra etmektir. Dolayısıyla ilk ve ortaöğretimdeki evlatlarımızın bu müzeyi birlikte gezmelerini sağlayacağız. Ziyaret sonunda gururla göğsümüzde taşıdığımız Türk Bayraklı rozetleri, hatıra olarak onlara hediye edeceğiz” şeklinde konuştu.

BAYRAK KİŞİDEN BAĞIMSIZDIR

Türk Bayrağının manevi değerini ve saflığını korumanın herkesin sorumluluğu olduğunu ifade eden Rektör Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, bayrağımızı kumaş olarak asla görmeyiz. Onun yırtık, sökük, delik, kirli veya buruşuk olmasına da asla tahammül etmeyiz. Bizim için bayrağımız, şehitlerimizin asil kanıdır, aziz hatırasıdır; ayın ve gökyüzünün sonsuzluk içinde milletimiz ile buluşmasıdır. Bu nedenle de bayrağımızın kişinin dünya görüşüne göre anlam içereceğini düşünmeyiz, düşünemeyiz. Devletimizin bayrağı da marşı da bellidir; buna alternatif çözümler üretilemez. Dolayısıyla böyle fikri olanların yerlerini ve hadlerini de bilmeleri gerekir. Müzemizin bu noktada, yolunu kaybedenlere ışık olacağına inanıyoruz.”

İlgili Yazılar