DEÜ Haberler

DEÜ’NÜN 11 LİSANS PROGRAMINA AVRUPA VİZESİ

10.722

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ), 11 lisans programı diplomalarına Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logolarının yer alması hakkını kazandı. Söz konusu programlardan mezun olacak öğrencilerin yurt dışında diplomalarının daha hızlı tanınmasına imkan sağlayacak listeye ikinci sıradan giren DEÜ’nün başarısını değerlendiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “AYÇ’de, bilgi, beceri ve yetkinlik seviyeleri referans olarak kabul ediliyor. Biz de Dokuz Eylül Üniversitesi olarak her zaman öğrencilerimizin bilgiyi kullanmalarına, yaratıcı olmalarına ve mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor; onları alanlarında donanımlı ve yetkin bireyler olarak hayata hazırlıyoruz. Bundan sonraki süreçte TYÇ ve AYÇ logolu lisans programlarımızın sayısını artırmaya gayret gösterecek; üniversitemizin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda kararlıkla çalışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Kurulu, 39 devlet ve vakıf üniversitesindeki 129 lisans programının yeterliliklerinin TYÇ’ye yerleştirilmesini kararlaştırdı. Türkiye’nin en saygın yükseköğretim kurumları arasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) 11 lisans programı da diplomalarında Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logolarının yer alması hakkını kazandı. Dokuz Eylül Üniversitesi, Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez gerçekleştirilen uygulamada 39 üniversite arasında 2. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Söz konusu 129 diploma programından mezun olan öğrencilerin, yurt dışında diplomaları daha hızlı tanınacak, istihdam edilme imkanları artacak ve yatay ve dikey öğrenci hareketliliğinde kolaylık sağlanacak. TYÇ veri tabanına yerleştirilen programlardan mezun olanlar, AB’nin mesleki yeterliliklerin tanınmasına ilişkin kararı gereği yurt dışında mesleklerini icra edebilecek, istihdam edilebilecek. Ayrıca, Lizbon Antlaşması gereği akademik yeterliliklerin Avrupa’da ve Avrupa dışında tanınmasına imkân sağlanacak.

ULUSLARARASILAŞMAYA KATKI

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Uluslararası Strateji Belgesi’ çerçevesinde pilot üniversite seçildiğini hatırlatan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Uluslararasılaşma hedeflerimiz, görevde olduğumuz 3,5 sene boyunca üniversitemizin değerli fertleri ile birlikte öncelik verdiğimiz konulardan biri oldu. Bu konuda yaptığımız çalışmaların karşılığını almak, üniversitemizi her geçen gün daha çok dünyaya açtığımızı görmek motivasyonumuzu artıyor. TYÇ ve AYÇ logolu diplomalarla üniversitemizin 11 lisans programından mezun olacak öğrencilerimiz yurt dışında mesleklerini artık daha kolay icra edebilecek, akademik yeterlilikleri Avrupa ve Avrupa dışında tanınmış olacak. Bireylerin ülkeler arasındaki hareketliliğini teşvik etmeyi ve hayat boyu öğrenmeyi temel alan AYÇ’de, bilgi, beceri ve yetkinlik seviyeleri referans olarak kabul ediliyor. Biz de Dokuz Eylül Üniversitesi olarak her zaman öğrencilerimizin bilgiyi kullanmalarına, yaratıcı olmalarına ve mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor; onları alanlarında donanımlı ve yetkin bireyler olarak hayata hazırlıyoruz. Bundan sonraki süreçte TYÇ ve AYÇ logolu lisans programlarımızın sayısını artırmaya gayret gösterecek; üniversitemizin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda kararlıkla çalışmayı sürdüreceğiz. Elde ettiğimiz başarıda emek veren tüm mensuplarımıza teşekkür ediyor, araştırma üniversitesi olmamızın sorumluluğuyla ülkemizin akademik hedeflerine katkı koymaya devam edeceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

DEÜ 11 PROGRAMLA LİSTEDE YER ALDI

Türkiye’nin köklü kurumu Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği, Tıp, Endüstri Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Metalurji Ve Malzeme Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Makine Mühendisliği diplomaları ile TYÇ veri tabanına yerleştirilen 129 lisans programı içerisinde yer alıyor.

AYÇ’YE DAHİL OLAN ÜLKELER

Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin yanı sıra, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç (Avrupa Ekonomik Alanı ülkeleri), Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye (aday ülkeler), Bosna Hersek, Kosova (potansiyel adaylar) ve İsviçre olmak üzere 11 ülke AYÇ’nin uygulanmasına yönelik olarak çalışıyor.

İlgili Yazılar