DEÜ Haberler

DEÜ, YÖK RAPORUNDA ZİRVEYE YERLEŞTİ

546

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ‘2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda 4 farklı kategoride Türkiye 1’incisi olarak önemli bir başarıya imza attı. DEÜ, topluma hizmet, sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik ve kariyer faaliyetlerinde öne çıkan performansıyla dikkat çekti. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, “Ülkemize, kentimize ve bilim dünyasına birçok yeniliği kazandıran Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, YÖK raporuna da yansıyan bu başarılardan büyük memnuniyet duyduk. Raporda, 4 alanda Türkiye birincisi olduk ve 7 göstergede ilk 5 içinde yer aldık. Bu gurur hepimizin” dedi.

Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) hazırladığı ‘2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda önemli başarılara imza attı. Gösterdiği yüksek performansla ‘Araştırma Üniversitesi’ unvanını alan DEÜ, 201 yükseköğretim kurumunun eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, proje ve yayın, uluslararasılaşma, sürdürülebilirlik, topluma hizmet ve sosyal sorumluluk gibi ana başlıklar altında değerlendirildiği raporda 4 farklı göstergede Türkiye 1’incisi oldu. Türkiye’deki tüm devlet ve vakıf üniversitelerinin 2023 yılı verilerine göre sıralandığı raporda DEÜ, 7 göstergede ilk 5’e; 5 göstergede ise ilk 10’a girmeyi başardı. DEÜ’nün zirvede yer aldığı alanlar arasında topluma hizmet ve sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik ve uluslararasılaşma gibi başlıklar öne çıktı.

4 GÖSTERGEDE TÜRKİYE 1’İNCİSİ

DEÜ’nün başarısını değerlendiren Rektör Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Üniversitenin girişimcilik ve yenilikçilik odaklı, toplumsal katkı ve çevre dostu misyonuyla çalışmalarına devam ettiğini vurguladı. Rektör Yılmaz, şunları söyledi: “Yükseköğretim Kurulu’nun Türkiye’deki üniversiteleri 64 farklı göstergeye göre değerlendirdiği ve dikkat çekici analizler sunduğu raporu inceledik. Türk yükseköğretimine yön veren ve örnek teşkil eden Araştırma Üniversitemiz; ‘Dezavantajlı gruplara yönelik düzenlenen faaliyet sayısı en yüksek olan üniversiteler’, ‘Yurt dışındaki üniversiteler veya kurum ve kuruluşlarla ortak yürütülen Ar-Ge proje sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’, ‘Kariyer merkezinin gerçekleştirdiği faaliyet sayısı’ ve ‘Sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında alınan ödül sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’ kategorilerinde Türkiye’de ilk sırada yer aldı. Ülkemize, kentimize ve bilim dünyasına birçok yeniliği kazandıran Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, bu başarılardan büyük memnuniyet duyuyoruz. Raporda, 4 alanda Türkiye birincisi olduk ve 7 göstergede ilk 5 içinde yer aldık. Bu gurur hepimizin.”

SOSYAL SORUMLULUKTA ZİRVEDE

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği projelerde ve yatırımlarda “engelsiz üniversite, engelsiz toplum” anlayışını temel ilke olarak benimsediğini ve bu doğrultuda önemli adımlar attığını vurgulayan Rektör Yılmaz, toplumsal farkındalık yaratan sosyal sorumluluk projelerine ve bilimsel çalışmalara büyük önem verdiklerini vurgulayarak, “Rektörlüğümüz, kamuoyunda ses getiren sosyal sorumluluk projelerine ve fiziki yatırımlara öncülük etmektedir. Üniversitemizin engelsiz eğitim, engelsiz yapı, engelsiz kampüs ve engelsiz şehir kavramlarında örnek olmasını amaçlıyoruz. Araştırma altyapımızı ve olanaklarımızı sürekli geliştirirken, eğitim faaliyetlerimizin erişilebilirliğine de büyük özen gösteriyoruz. Bu girişimlerimizin takdir edilmesi, bizleri daha da motive ediyor. Engelsiz bir ekosistem oluşturma konusundaki sorumluluğumuzun bilincinde olarak, bu alandaki adımlarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

SIFIR ATIK VE YEŞİL KAMPÜS BAŞARISI

Dokuz Eylül Üniversitesi, çevre ve sürdürülebilirlik alanında sahip olduğu birikim ve duyarlılıkla da dikkat çekmeye devam ediyor. Rektör Yılmaz, Üniversitenin YÖK raporuna da yansıyan bu alandaki başarısını değerlendirerek, “Araştırma Üniversitemiz, YÖK raporunda ‘Sürdürülebilirlik’ kategorisindeki ‘Sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında alınan ödül sayısı en yüksek olan üniversiteler’ göstergesinde Türkiye’de ilk sırada yer aldı. 15 yerleşkemizin Sıfır Atık Belgesi’ne sahip olması, çevre ve sürdürülebilirlik konusundaki titiz çalışmalarımızın bir sonucudur. Bu başarı bizim için sürpriz değil. DEÜ olarak çevre bilincini yaymak amacıyla Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürecek, bilgilendirme ve farkındalık faaliyetleriyle hem üniversite mensuplarımıza hem de topluma katkı sunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

KARİYER FAALİYETLERİNDE DEÜ FARKI

DEÜ’nün kariyer faaliyetlerinin de rapora yansıdığını ifade eden Rektör Yılmaz, “YÖK’ün kapsamlı raporunda, üniversitelerin kariyer merkezleri tarafından öğrenci ve mezunlara yönelik toplam 12 bin 29 faaliyet gerçekleştirildiği sayısı yer alırken, 50 ve üzeri faaliyet düzenleyen üniversite sayısı 35 olarak kaydedildi. Kariyer merkezlerinin etkinliklerine yönelik yapılan değerlendirmede, en yüksek faaliyet sayısına ulaşan ilk 5 üniversite de belirlendi. Buna göre Üniversitemiz, bu değerlendirmede zirveye yerleşerek; kariyer faaliyetlerinde ve mezun ilişkilerinde lider konumda olduğunu bir kez daha kanıtladı” bilgisini paylaştı.

İlgili Yazılar