DEÜ Haberler

BAKAN YILMAZ: YÜKSEKÖĞRETİMDEKİ OKULLAŞMADA BİRİNCİYİZ

1.941

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yükseköğretimde yatay büyümeyi sağladıklarını belirtti. Yılmaz, “Önümüzdeki dönemde amacımız dikey büyüme. Nitelik, kalite artırma çalışmalarına devam ediyoruz” dedi. Bakan Yılmaz, İzmir denilince akla Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi geldiğini belirtti.

Ege Üniversitesi’ni (EÜ) ziyaret eden Bakan Yılmaz, senato toplantısına katıldı. Yükseköğretimde okullaşma oranını yüzde 14’ten yüzde 42’ye çıkardıklarını belirten Yılmaz, kız çocuklarındaki okullaşma oranının da arttığını söyledi. Türkiye’nin Avrupa’da yükseköğretimdeki okullaşma oranında birinci sırada yer aldığını, 7 milyon üzerindeki öğrenci sayısıyla Avrupa’da ikinci olduğunu belirten Yılmaz, “Bundan sonra kaliteyi artırmak, altyapıyı gidermek lazım. Altyapı bitmeden kaliteden bahsedemiyorsunuz. Yükseköğretimde yatay büyümeyi sağladık. Önümüzdeki dönemde amacımız dikey büyüme. Nitelik, kalite artırma çalışmalarına devam ediyoruz. Yükseköğretim Kalite Kurulu oluşturuldu. Araştırma üniversitesi programlarını başlattık. Beş üniversiteyi bölgesel alanda kalkınma amaçlı belirledik. Bunlar pilot. Önümüzdeki dönemde bu üniversitelerin sayısını artıracağız” dedi.

‘100 ALANDA 2 BİN DOKTORA ÖĞRENCİSİ YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ’

Bakan Yılmaz, üniversitelerin her alanda çalışmasını ama bir alanda öne çıkmasını, ihtisaslaşmasını istediklerini anlatarak, şöyle devam etti:

“Üniversitelerimiz birbirinin aynısı olmasın, aynı değeri üretmesin. Diğerleriyle rekabetçi kılacak, mukayesede üstünlük sağlayacak alanlarda… Türkiye’yi coğrafyanın eğitim adası haline getirmek istiyoruz. Her üniversitemizin bir alanda öne çıkmasını istiyoruz. Öğretim üyelerimizin çalışma süresini 75 yaşına çıkardık. Araştırmacı olarak devlet okullarında çalışmış öğretim üyelerinin istemeleri halinde 1 yıl ücretli olarak araştırma yapabilmeleri sağlandı. Yardımcı doçentlikle ilgili düzenleme yapıldı. 100 alanda 2 bin doktora öğrencisi yetiştirmek istiyoruz. Ülkelerin en değerli varlığı insandır. Üniversiteleri kaliteli hale getireceksek, binalarla sağlanmıyor, altyapı olacak ama eğitimde temel unsur öğretim üyesidir. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite… Kesinlikle çok başarılıyız. Bunu öğretmenlerimize, akademisyenlerimize borçluyuz. Sağlıkta memnuniyet yüzde 39’dan yüzde 75 civarına çıktıysa doktorumuzun, hasta bakıcısının, hemşirenin iyi yetiştirilmesinden. Niye yüzde 80-90 değil. O da eğitimden. Geldiğimiz hedefleri eğitimle yakaladık ama ulaşamadıklarımızı da eğitimden dolayı yakalayamadık.”

İzmir denilince Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nin akla geldiğini belirten Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, iki üniversitenin de çalışmalarını takdir ettiklerini, araştırmacı yönlerinin öne çıkarılması gerektiğini söyledi.

İlgili Yazılar