DEÜ Haberler

BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLADI

5.821

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi’nin düzenlediği 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Programında konuşan Prof. Dr. Nükhet Hotar, öğretmen adaylarına seslenerek “Bizim sizden beklentimiz, her zaman insani değerleriniz ve aklınızla yol almanızdır. Her yıl milyonlarca öğrencinin eğitim gördüğü ülkemizde, Milli Eğitim Sistemine dahil olmak elbette kolay değildir. Bu süreçte birçok gerçekle yüzleşmek zorunda kalacaksınız. Yeri gelecek ailenin vermesi gereken eğitimi öğretmenden bekleyenlerle karşılaşacak kimi zaman da yokluk içinden parıldayan çocukların varlığına şahit olacaksınız. İşte sizler bu pırıl pırıl insanları ortaya çıkartacak; onları yetiştirecek ve ait olmaktan birey olmaya dönüştürecek kişiler olacaksınız.” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Eğitim Fakültesi’nin (BEF) düzenlediği 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutluma Programı, fakültesinin konferans salonunda gerçekleştirildi. Programa Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Himmet Konur, Genel Sekreter Vekili Dr. Saip Tiryakioğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Dr. Yunus Emre Dinçaslan, Buca Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ercan Akpınar, dekanlar, yüksek okul müdürleri, meslek yüksek okulu müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, birey ve toplum hayatının sağlıklı şekilde gelişmesi ve bilime dayalı kalıcı davranışların edinilmesinde en önemli aşamanın, temel eğitim olduğunu vurgulayarak, “Bu gerçeklik, sosyal hayatın bütün unsurlarını doğrudan etkilediği gibi kişinin dünyaya bakışını ve hayatı algılayışını da değiştirmektedir. Bu noktada temel eğitimin başarıya ulaşmasında iki kurum ön plana çıkar. Bunlardan birincisi aile, diğeri ise eğitim kurumudur. Her ikisinin de öncelikli hedefi ‘insan yetiştirmek’ üzerine kuruludur. İki kurum aradaki fark ise bireyin topluma kazandırılmasında kullanılan yöntemlerde ve metotlarda kendini göstermektedir. Bu çok yönlü eğitim sürecinde birey, çekirdek aile olarak tanımlanan yapı içinde öncelikle ebeveynlerinin davranışlarını örnek alır. Okul öncesi temel eğitimin ilk aşaması da aslında burada başlar. Mensubu olunan sosyal yapıdaki aile içi davranışlar ve ilişkiler, kişiliği geliştiren ilk eğitim uygulamalarıdır. Buradaki öğretici, kişiyi karşılıksız seven ve ona değer veren insanlardır. Yaşa ve gelişime bağlı olarak sosyalleşen çocuk bireylerin, okul çağına geldiğinde rol model aldıkları ise öğretmeni, arkadaşları ve yaşıtları olmaktadır. İşte bu noktada, öğretmenlik mesleğinin birey ve toplum hayatındaki önemi ortaya çıkmaya başlar. Öğretmen, çocukluk ve ergenlik olarak tanımlanan dönemde birey için anne, baba; sevilen ve sayılan insanların karşılığıdır. Öğretmenin her sözü bir nasihat ve bilgiyi; her davranışı ise erdemli insan olabilmeyi gösterir. Bu yönüyle öğretmen, insanın hayatı boyunca içinde sakladığı en değerli parçalardan biri haline dönüşür. Böylece öğretmen, hem kişiyi hem de toplumu şekillendiren kişi konumuna yükselir. Bu noktada öğretmeni yetiştiren üniversitelere doğal olarak büyük sorumluluklar yüklenir” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN DONANIMLI EĞİTİM FAKÜLTESİ

“Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültemiz, Türkiye’nin en donanımlı kurumlarından biri olarak eğitim vermekte, bilimsel çalışmalar yapmakta ve ülkemizin temel eğitimde görev alacak öğretmen ihtiyacını karşılamaktadır. Böylesi ciddi bir misyona sahip üniversitemizin başarıyı yakalamasında, başta hocalarımız olmak üzere idari personelimizin, öğrencilerimizin ve paydaşlarımızın rolü tartışılmaz” diyen Rektör Hotar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buca Eğitim Fakültemizin kurumsal kapasitesinin ve kabiliyetinin de farkındayız. Mensuplarımızın ortaya koyduğu fedakârlığı ve samimiyeti de görüyoruz. Biz, eğitim sürecindeki kalitemizi, daha da yükseltmeyi hedefliyoruz. Öğrenci sayımızın fiziki kapasiteyle oranını, hocalarımızın üzerindeki ders yükünü, Ar-Ge projelerindeki kaynak sıkıntılarını ve hocalarımızın kamu kurumlarındaki destek arayışlarını da biliyoruz. Ama şundan emin olun ki üniversitemiz, hem bilimsel çalışmaların gerçekleştirilmesi hem de mensuplarımızın daha iyi şartlarda faaliyetlerini sürdürebilmesi adına daha iyisini yapacaktır. Birazdan; Öğretim Teknolojileri Ar-Ge Laboratuvarı’nın, Okuma Salonu’nun ve Yusuf Vardar Fen Laboratuvarı’nın açılışını gerçekleştireceğiz. Bu tür girişimler; daha iyisi için bizleri motive etmektedir. Biraz önce bahsettiğim gibi bir insanın ailesi kadar önemli olacak başka bir insanı yetiştireceksek, o zaman daha fazlası için hep birlikte çalışacağız.”

2023 EĞİTİM VİZYONU VURGUSU

Bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2023 Eğitim Vizyonunu hatırlatan Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Biz, bu yol haritasına uygun şekilde hareket etmeye; üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye dikkat edeceğiz. Evrensel standartlarda eğitim verecek ancak ulusal mensubiyet bilinci yüksek öğretmenler yetiştireceğiz. Milli Eğitim Bakanlığımız ile YÖK’ün yürüteceği eşgüdümlü çalışmalarda pilot fakülte olarak yer alabileceğimizi ilgili noktalara taşıyacağız. Burada verdiğimiz eğitim, yarın olmasa da yıllar sonra karşımıza mutlaka çıkacaktır. Bu sorumluluğun yüküne ve önemine dikkat etmemiz gerekmektedir. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” sözü de aslında bu sorumluğa işaret etmektedir. Dolayısıyla hem bilim insanı hem de öğretmen olan sizlere bu konuda güvenim sonsuzdur” ifadelerini kullandı.

PIRIL PIRIL İNSANLAR ORTAYA ÇIKARACAKSINIZ

Öğrencilere seslenen Rektör Hotar, saygın bir mesleğin şerefli mensupları olarak; zamanı geldiğinde yurdun dört bir köşesine giderek, bilimin ve insanlığın kutlu ateşini buralara taşıyacaklarını hatırlatarak, “Bizim sizden beklentimiz, her zaman insani değerleriniz ve aklınızla yol almanızdır. Her yıl milyonlarca öğrencinin eğitim gördüğü ülkemizde, Milli Eğitim Sistemine dahil olmak elbette kolay değildir. Bu süreçte birçok gerçekle yüzleşmek zorunda kalacaksınız. Yeri gelecek ailenin vermesi gereken eğitimi öğretmenden bekleyenlerle karşılaşacak kimi zaman da yokluk içinden parıldayan çocukların varlığına şahit olacaksınız. İşte sizler bu pırıl pırıl insanları ortaya çıkartacak; onları yetiştirecek ve ait olmaktan birey olmaya dönüştürecek kişiler olacaksınız. Tıpkı buradaki hocalarınızın ve sizi yetiştiren öğretmenlerinizin yaptığı gibi. Sorunlara odaklanırsanız, çözümü bulamadan yolunuzda kaybolursunuz. Türkiye’nin bugünlere gelmesinde en büyük pay, bugün İzmir’den Ardahan’a kadar fedakârca çalışan on binlerce öğretmene aittir. Gelecek, öğretmenlerimizin elinde büyüyor. Ülkemizin nerede olacağını öğretmenlerimizin eserleri belirleyecek. Biz bu gerçeği iyi biliyoruz. Bu duygularla yurdun dört bir köşesinde hizmet veren; memleket sevdasını, millet aşkını yüreklerimize­ dağlayan; karşılıksız sevgiyle bizleri kucaklayan; ailemiz kadar değerli sevgili öğretmenlerimizin “24 Kasım Öğretmenler Gününü” kutluyor; Şehit olmuş katledilmiş tüm öğretmenlerimizi minnet ve rahmetle anıyor yine aramızdan ayrılan öğretmenlerimizi de minnet ve şükranla anıyorum” diye konuştu.

ÖĞRETMENLİĞİN DUYGUSAL AĞIRLIĞI

Öğretmenliğin, profesyonel bir meslek olduğu kadar aynı zamanda duygusal ağırlığı da olduğunu belirten BEF Dekan Vekili Prof. Dr. Ercan Akpınar, ise “Dolayısıyla duygu yoksa bu mesleğin çok önemli bir yanı eksik kalacaktır. Unutmayalım mutlu ve vatanını seven birey yetiştirmek bizim en önemli önceliğimiz olmalıdır. Bunun için öğretmenlere, öğretim elemanlarına ve öğretmen adayı sevgili öğrencilerimize kendilerini çok yönlü geliştirmek, güncel teknoloji takip etmek, sanatla içe içe olmak, değişime ve yeniliklere ayak uydurabilen hatta değişimi yönetebilen yenilikçi bakış açısına sahip bireyler olarak toplumda öncü olmak gibi önemli görevler de düşmektedir” diye konuştu.

ÇALIŞMA SORUNLARI HİZMETE ALINDI

Konuşmaların ardından Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlerin görüntülerinden hazırlanan, “Mezunlarımızla Yurdun Dört Bucağındayız” adlı video izletildi. Huriye Saraç, ‘Eğitim Çınarının Anıları’ ve Namdar Gürsenöz ‘Sıra Dışı Bir Öğretmen Olmak’ konulu panel verirken, yeni atanan öğretmen Elif İlhan ise ‘Mesleğe İlk Adım’ konulu konuşma yaptı. Programın ardından içinde hologram teknolojisinin bulunduğu birçok amaçlı salon ve 3 boyutlu yazıcılar, robotik setlerin, sanal gerçeklik gözlüklerinin bulunduğu öğretim teknolojileri Ar-Ge merkezi ile tam donanımlı fen laboratuvarının açılışı gerçekleştirildi.

İlgili Yazılar