DEÜ Haberler

ÇAKA BEY BÜSTÜ, DEÜ REKTÖRLÜK BİNASI ÖNÜNDEKİ YERİNİ ALDI

6.683

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlük Binası önünde yer alan Türk denizciliğinin sembol ismi Çaka Bey Büstü’nün açılışı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Türkiye’nin hak ve menfaatleri doğrultusunda denizcilik ve deniz bilimleri alanında çalışmaya devam edeceklerini ifade ederek, “Çakabey’in adını ve şanını yaşatmayı da büyük ailemizin sorumluluklarından biri olarak görüyoruz” diye konuştu.

Denizcilik ve deniz bilimleri alanında öncü çalışmalara imza atan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Türk denizciliğinin sembol isimlerinden Çaka Bey Büstü’nün açılışını gerçekleştirdi. DEÜ’nün kültür mirası olarak tescil ettirdiği Rektörlük binasının girişine yaptırılan büstün açılış törenine DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve üniversite mensupları katıldı. Türklere denizlerdeki ilk zaferini yaşatarak Türk Deniz Kuvvetlerinin kuruluş tarihine de kaynaklık eden Çaka Bey büstünün açılış töreni öncesinde Hava Eğitim Komutanlığı Bandosu da bir dinleti sundu. 

ÇAKA BEY’DEN İLHAM ALDIK

Törenin açılışında bir konuşma yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin denizcilik alanında öğretim ve araştırma faaliyetleri yürüten öncü bir kurum olduğunu belirterek, “Üniversitemiz, deniz bilimleri alanında devletimizin verdiği ulusal/uluslararası görevleri başarıyla icra ediyor. Akademi dünyasında olduğu kadar; milletimize, devletimize, tarihimize ve kültürümüze karşı sorumluluklarını da yerine getiren üniversitemiz, bu alanda birçok değeri yetiştirmiş, öncü olmuş ve örnek çalışmalara imza atmıştır. Bu bağlamda, Batı Anadolu’nun Türkleşmesinde ve tarihte ilk Türk donanmasının teşkil edilmesinde pay sahibi olan; 1081 yılında Doğu Roma’nın elinden güzel kentimizi alan Çakabey de, denizci üniversitemizin ilham aldığı tarihi şahsiyetlerden birisi olmuştur. Türk Deniz Kuvvetlerimizin kuruluş tarihine de kaynaklık eden ve büyük milletimize denizlerdeki ilk zaferi yaşatan Çakabey’in adını ve şanını yaşatmayı büyük ailemizin sorumluluklarından biri olarak görüyoruz” dedi.

ULUSAL VE ULUSLARASI ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

DEÜ’nün bünyesindeki Denizcilik Fakültesi ve Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile ulusal/ uluslararası çalışmalara imza attığını söyleyen Rektör Hotar, “Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitümüzün bilimsel danışmanlığında Osmanlı savaş gemisine ait eserler gün yüzüne çıkartıyoruz. DEÜ ve İzmir Kalkınma Ajansı arasında, İzmir’in su altı kültür mirasını ortaya çıkarmak, korumak ve kültür turizmine kazandırmak amacıyla imzaladığımız bir protokol bulunuyor. Mavi Büyüme Stratejisi’ni ve Mavi Vatan vizyonunu desteklemek; sualtı kültür mirasının araştırılması ve kayıt altına alınmasını sağlamak amacıyla Sualtı Kültür Mirası ve Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi kurduk. Müsilajla ilgili çözüm önerilerimizi açıkladık, ‘İzmir Körfezi Oşinografik İzleme Projesi’ raporuna ait kirlilik izleme çalışmalarımızı paylaştık. Rektörlüğümüz ev sahipliğinde Uluslararası Adalar Denizi ve Yunanistan ile Komşuluk İlişkileri Sempozyumu düzenledik” diye konuştu. Rektör Hotar, Türkiye’nin hak ve menfaatleri doğrultusunda denizcilik alanında ulusal ve uluslararası sularda bilimsel araştırmalar yürütmeye devam edeceklerini belirtti.

Açılış törenin ardından ise Çaka Bey büstünün yapımını gerçekleştiren DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Heykel Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Prof. Arzu Atıl ve ekibine plaketleri verildi.

 

İlgili Yazılar