DEÜ Haberler

ÇANAKKALE KAHRAMANLARI ZAFERİN 109’UNCU YILINDA DEÜ’DE ANILDI

1.015

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü kapsamında ‘Zaferin 109’uncu Yılında Çanakkale Savaşları: Direniş ve Kahramanlar’ konferansı düzenledi. DEÜ Denizcilik Fakültesi Çakabey Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe DEÜ Rektör Vekili ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, DEÜ üst yönetimi, Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Şermin Açık Çınar’ın yanı sıra DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fevzi Çakmak ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü kapsamında ‘Zaferin 109’uncu Yılında Çanakkale Savaşları: Direniş ve Kahramanlar’ konferansı düzenledi. DEÜ Denizcilik Fakültesi Çakabey Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe DEÜ Rektör Vekili ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, DEÜ üst yönetimi, Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Şermin Açık Çınar’ın yanı sıra DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Tarihi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fevzi Çakmak ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektör V. Prof. Dr. Mahmut Ak, Türk tarihinde sayısız savaş ve sayısız zafer dolu olmasına rağmen Çanakkale Zaferi’nin bunların arasında özel bir yere sahip olduğunu kaydetti. Türk halkının dönemin zorlu şartlarına ve işgalci güçlere rağmen tüm dünyada eşi benzeri görülmemiş bir direniş göstererek, işgalci ülkelere emsalsiz bir mağlubiyet yaşattığına dikkat çeken Rektör V. Ak, “Bugün Gazze’de olduğu gibi o gün de Çanakkale Savaşları, dünyanın ne halde olduğunu gösteriyor aslında. Çünkü savaşlarda hâkim güçler vardır. Bir de onların kullandığı piyonlar. Savaşta siperler yaklaştıkça askerler birbirlerine benzediklerini görür. Birbirine benzeyen insanları nasıl da birbirine kırdırdığının net olarak ortaya çıktığı ve gerçek yüzlerin anlaşıldığı acı bir gerçektir aslında Çanakkale” ifadelerinde bulundu.

“ÇANAKKALE BİZE MİLLİ DAYANIŞMAYI GÖSTERDİ”

Çanakkale Zaferi’nin, bir zafer olmanın da ötesinde millet olmanın ne demek olduğunu, dayanışma ve kaynaşmanın ne demek olduğunu gösteren savaş alanlarından birisi olduğunu aktaran Rektör V. Ak, “Çanakkale Savaşı sadece bizim için değil, dünya milletleri için de mazlum milletler için de örneğine az rastlanılan bir ruhu temsil eder. O yüzden benim sizden ricam Çanakkale Savaşı’nı ve Çanakkale ruhunu sadece 18 Mart’a sıkıştırmayın” dedi.

“ÇANAKKALE, TÜRK KURTULUŞ SAVAŞI’NIN ÖN SÖZÜDÜR”

Çanakkale Zaferi’nden bazı tarih kitaplarında ‘Çanakkale Türk Kurtuluş Savaşı’nın ön sözüdür’ şeklinde bahsedildiğine dikkat çeken DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fevzi Çakmak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Osmanlı İmparatorluğu 600 yılı devirmiş çok büyük bir imparatorluktu ve Türkler Avrupa’nın ortalarına kadar yürümüş bir milletti. Ancak şunu unutmamalıyız ki 1683 yılında Viyana kapılarından itibaren Türkler, Batı karşısında sürekli gerilemeye başladılar. İşgal dönemine geldiğimizde ise insanlar o karanlık günlerde artık bir ışık, bir kıvılcım aramaya başladılar. İşte o kıvılcım Mustafa Kemal Atatürk oldu, Kazım Karabekir Paşa oldu. Bu yanan kıvılcım Çanakkale’den birkaç sene sonra büyüyerek ateş halini alacak ve Kurtuluş Savaşı’nı başlatacaktı.”

“ÇANAKKALE ZAFERİ DENİZCİLİK TARİHİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”

Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yılında böyle anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan fakülte olarak büyük onur duyduklarını dile getiren Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Şermin Açık Çınar, dünyanın en önemli deniz zaferlerinden birisi olması dolayısıyla bu etkinliğe ayrı bir önem verdik. Prof. Dr. Çınar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çanakkale denizcilik tarihinde büyük bir öneme sahip. Milletimizin birlik ve beraberliğinin işgalci güçlere karşı kazanmış olduğu bu destansı zafer, sadece Türk halkı için değil, dünya milletleri için de ilham verici olma özelliği taşıyor.”

İlgili Yazılar