DEÜ Haberler

DEPARK ve İBG GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ

1.043

Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) Teknoparkı (DEPARK) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) arasında, işbirliği protokolü imzalandı. Anlaşma uyarınca; İBG bünyesindeki ilaç ve aşı çalışmalarının fikri ve sınai haklarının korunma ve ticarileştirme süreçleri, DEPARK tarafından desteklenecek. Alsancak’taki Rektörlük binasında düzenlenen törende konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Fikirlerin ticarileştirmesinde DEPARK’ın ve Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisimizin (DETTO) deneyim ve bilgi birikimini, İBG’ye aktarmayı hedefliyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’deki patent portföyünü en çok geliştiren yükseköğretim kurumu olan Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı (DEPARK) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) arasında, işbirliği protokolü imzalandı. Alsancak’taki Rektörlük binasında; DEÜ Rektörü ve DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nükhet Hotar, İBG Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve DEPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Özgür Özçelik tarafından imzalanan anlaşma uyarınca; İBG bünyesindeki ilaç ve aşı çalışmalarının fikri ve sınai haklarının korunması ve ticarileştirme süreçleri, DEPARK tarafından desteklenecek.

Törende konuşan Rektör Hotar, üniversite olarak fikirlerin ticarileşmesine; entelektüel sermayenin gelişmesine ve inovasyon kültürünün yaygınlaşmasına önem verdiklerini ifade ederek, “Birimlerimizin bu alanlardaki birikim ve tecrübelerini diğer kurumlarla paylaşmaya dikkat ediyoruz. Gerek teknoparkımızdaki girişimcilerimize ve akademik personelimize gerekse kamu kurum ve kuruluşlarımıza, ihtiyaç duydukları konularda yardımcı oluyoruz. 2020’de ülkemizdeki patent portföyünü en çok geliştiren üniversite olmayı başardık. Bu protokolün de, fikirlerin ticarileştirilmesine yönelik gayretlerimizin ve kabiliyetimizin sonucu olduğunu düşünüyoruz” dedi.

STRATEJİK ÖNEMİ VAR

İBG bünyesindeki ilaç ve aşı çalışmalarının Türkiye’nin ulusal sağlık politikalarının güçlendirilmesinde stratejik öneme sahip olduğunu belirten Rektör Hotar, “Bu noktada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza bağlı İBG bünyesinde sürdürülen Ar-Ge faaliyetleri, projeler ve araştırmalar, ülkemiz için de öncelik teşkil ediyor. Dolayısıyla buradaki fikirlerin ve sınai hakların hukuki olarak korunması gerekiyor. Biz de başta patent olmak üzere birçok konuda DEPARK ve DETTO’nun deneyim ve bilgi birikimini, İBG ile paylaşmayı hedefliyoruz. Bu son derece ciddi ve sorumluluk gerektiren bir iş. Sonuçta bilimsel araştırmalar için gelir ülkemize de katma değer sağlayacak süreçlerden bahsediyoruz. Üniversitemizin birikiminden yararlanmak isteyen diğer kurumlarla işbirliği yapmaya da her zaman hazırız. İBG Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’e, DEPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Özgür Özçelik’e ve mensuplarımıza teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun” diye konuştu.

PROTOKOLÜN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

DEÜ’nün Balçova’daki Sağlık Yerleşkesi’nde bulunan İBG’nin hastalıkların tanısı ve tedavisi için yenilikçi teknolojiler ve ürünler geliştirdiğini kaydeden Başkan Yozgatlıgil ise İBG’de biyotıp ve genom bilimi alanlarındaki çalışmaların kararlılıkla yürütüldüğünü söyledi. Bu noktada araştırmacıların ve bilim insanlarının fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasının şart olduğunu vurgulayan Yozgatlıgil, bu bağlamda DEÜ ile imzaladıkları protokole önem verdiklerini kaydetti. İmzalanan anlaşmanın maddeleriyle ilgili de kısa bilgi veren Yozgatlıgil, toplantı sonrasında Rektör Hotar’a ve Genel Müdür Özçelik’e teşekkür etti.

ALANINDA İLK

Türkiye’nin ilk sağlık ihtisas teknoparkı olan DEPARK, sağlık alanında yeni projelere ve işbirliklerine açık, vizyonu yenileşim üzerine kurulmuş bir teknoparktır. Ar-Ge ve inovasyon ikliminin ihtiyaç duyduğu yenilikçi atmosferi ile DEPARK, geliştirilen teknolojilerin ulusal ve uluslararası pazarlama erişiminde ihtiyaç duyulan hizmetleri sağlamanın yanında; Dokuz Eylül Üniversitesi’nin önemli projesi olan, TÜBİTAK 1513- Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Projesi’ni (DETTO) yürütmektedir.

TEMATİK ARAŞTIRMA MERKEZİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) Ocak 2018 tarihinde 6550 sayılı Kanun kapsamında Türkiye’nin ilk tematik araştırma merkezi olarak fiilen faaliyete geçmiştir. İBG’nin amacı, yaşam bilimleri alanında temel araştırmayı itici bir güç olarak kullanan bir yaklaşımla, hastalıkların önlenmesi, tanısı ve tedavisi için yenilikçi teknoloji ve ürünleri geliştirmektir. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)’nin sağlık yerleşkesinde yer alan İBG’de biyotıp ve genom bilimleri alanında çalışmaktadır.

İlgili Yazılar