DEÜ Haberler

DEÜ EFES GIDA LABORATUVARI AÇILDI

5.920

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Efes Meslek Yüksekokulu bünyesinde ülkemize kazandırdığı Efes Gıda Laboratuvarı Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla açıldı. Pakdemirli, “Dokuz Eylül Üniversitesi, tarım ve gıda alanında yaptığı çalışmalarla geleceğin anahtarı tarım konusunda vizyonunu ortaya koyuyor” dedi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise “Üniversitemizin ilk; kentimizin en kapsamlı ve büyük olma özelliğini taşıyan laboratuvarımız, eğitim faaliyetlerinin yanı sıra kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek” diye konuştu.

Türkiye’nin köklü kurumu Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Efes Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü bünyesinde ülkemize kazandırdığı Efes Gıda Laboratuvarı’nın açılışı Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, kent bürokrasisi ve üniversite mensuplarının katılımıyla Selçuk’ta gerçekleştirildi. Eğitim faaliyetlerinin yanı sıra kamu ve özel sektörün gıda alanındaki ihtiyaçlarına cevap verecek ve gıda güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlayacak Efes Gıda Laboratuvarı’nın açılışına bölge halkı da büyük ilgi gösterdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ulusal ve uluslararası araştırmalara da ev sahipliği yapacak; analizleriyle gıda ihracatçılarına destek olacak laboratuvarın İzmir’e ve bölgeye değer katacağını söyledi. İzmir’de ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de üniversitelerin bilim üssü olmanın yanında yöresel, bölgesel ve küresel gelişmeyi tetikleyen çalışmalara imza attığını belirterek, “Dokuz Eylül Üniversitemiz de bilgi birikimi ve köklü geçmişiyle yeni üniversitelere öncülük ediyor. Dokuz Eylül Üniversitesi, tarım ve gıda alanında yaptığı çalışmalarla da geleceğin anahtarı tarım konusundaki vizyonunu ortaya koyuyor” dedi.

GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK

Tüketim alışkanlarının değişmesiyle hazır yemek kültürünün topluma yerleştiğini belirten Pakdemirli, “Şehir hayatının zorladığı bu tip tüketim sonucunda gıdanın yanlış üretimi, sunum ve yanlış tüketiminden kaynaklanan sağlık sorunları meydana gelmeye başladı. Bakanlık olarak son 19 yılda güvenilir gıda hedefiyle sayısız düzenleme yaptık, denetimlerimizi artırdık. Tarladan sofraya izlenen, denetlenen ve yönetilen bir yapı oluşturduk. Alanında uzman 7 bin 300 kişilik personelden oluşan dev bir kontrol ve denetim ordumuz var. 174 Alo Gıda Hattı bugüne kadar 2.6 milyon kez arandı ve her çağrıya işlem yapıldı. Taklit ve tağşiş yapan firmaları da açıkladık, denetimler kapsamında 57 binden fazla cezai işlem uyguladık” diye konuştu. Dünyada 821 milyon insanın açıkla karşı karşıya olduğunu, buna karşılık 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon gencin obezite sorunu yaşadığını belirten Pakdemirli, “Dünyada üretilen gıdanın 3’te 1’i israf ediliyor. ‘Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık’ projemizle bu konuda büyük bir mücadele başlattık ve kısa sürede büyük başarı elde ettik” dedi. 

CUMHURBAŞKANIMIZ AÇIKLADI, OYUN BOZULDU

Efes Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü bünyesinde kurulan Efes Gıda Laboratuvarı’nın, Araştırma Üniversitesi olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin vizyonuna uygun olduğunu belirten Pakdemirli, “Laboratuvarımız eşsiz altyapısıyla dünya çapında araştırmaya ev sahipliği yapacak. Böyle nitelikli bir projeyi üniversitemize, şehrimize ve ülkemize kazandıran başta kıymetli Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar olmak üzere ve hocalarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomik tedbirlerle döviz kurunun aşağı yönlü hareketinin sürdüğünü söyleyen Pakdemirli, “Bu süreç tarımın girdi maliyetlerine yansımaya başladı. Daha da yansıması için sektör temsilcilerimizle görüşüyoruz. Birçok gübre üreticisi fiyatlarda indirime gittiğini açıkladı, inanıyoruz bu süreç devam edecek. Bu zor günleri hep birlikte aşacağız, Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ekonomik tedbirlerle bir oyun daha bozulmuştur. Ekonomik büyümenin en önemli gıdası tarım olacaktır. Tarımın ve gençlerin arkasında duran, ülkesi için çalışan, ‘üretin, üretin, üretin’ diyen bir Cumhurbaşkanımız var. Cumhurbaşkanımıza bizlere güç verdiği ve ilham olduğu için teşekkür ediyorum ” açıklamasında bulundu.

MİSYONUMUZUN GEREĞİNİ YAPIYORUZ

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ülkemizin yerelden küresele giden başarı öyküsünde üstüne düşen sorumluluğu yerine getirdiğini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Bu noktada, öğretim ve araştırma faaliyetlerimizin niteliğini artırmaya; aziz milletimizin, bilim dünyamızın, kamu-özel sektör temsilcilerimizin ve üreticilerimizin ihtiyaçlarına çözümler sunmaya özen gösteriyoruz. Kiraz’da açtığımız İzmir’in ilk Veteriner Fakültesi’ni ve burada kurduğumuz laboratuvarı da, hayvancılık sektörünün geliştirilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, halk sağlığının korunması ve kırsal kalkınmaya güç verme isteğimizin bir sonucu olarak görüyoruz. Geldiğimiz noktada; kısa süre önce Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından ‘Araştırma Üniversitesi’ olarak yeni bir misyonun tarafımıza tevdi edilmesini ise devletimizin büyük ailemize duyduğu güvenin bir göstergesi olarak düşünüyoruz” dedi. DEÜ’nün 207 yükseköğretim kurumu arasından 23 üniversite arasına girerek araştırma üniversitesi unvanı almasının tesadüf olmadığını belirten Rektör Hotar, üç buçuk yıllık görev sürelerinde mensuplarının gücüyle önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti.

8 AYDA TAMAMLADIK

Açılışını gerçekleştirdikleri Efes Gıda Laboratuvarı’nın kırsal kalkınmaya ve üniversite-sanayi işbirliğine örnek olacağını söyleyen Rektör Hotar, “Bilimsel Araştırma Projeleri birimi tarafından 12 milyon 581 TL bütçeli altyapı projesinin onaylanmasıyla 18 aylık süresi olan Efes Gıda Laboratuvarımızı mensuplarımızın çabalarıyla 8 ayda tamamladık. Üniversitemizin ilk; kentimizin en kapsamlı ve büyük olma özelliğini taşıyan laboratuvarımızı, eğitim faaliyetlerinin yanı sıra kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planladık.  Bölgenin ve İzmir’imizin en büyük gelir kaynaklarından birisi olan yaş meyve-sebze ihracatında yaşanan tarım ilacı kalıntısı/pestisit problemine yönelik analizlerin gerçekleştirileceği bu merkezimizle, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün markalaşmasına ve ihracatına katkı sağlayacak hizmetleri de sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

ULUSLARARASI ARAŞTIRMALAR DA YAPILACAK

Rektör Hotar, konaklama, yiyecek-içecek ve gıda sektöründeki işletmelerin üretim ve Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik çözümlerin sunulacağı ve gıda güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlayacak merkezin ulusal ve uluslararası araştırmalara da ev sahipliği yapacağını belirterek, “Efes Gıda Laboratuvarımızın ülkemizin kırsalda kalkınma politikalarına destek sunacağına inanıyoruz. Üniversite olarak, sosyal ve iktisadi hayatımıza değer katmaya; toplumla bağlarımızı güçlü tutmaya özen gösteriyoruz. Üreticilerimizin, çiftçilerimizin ve iş dünyamızın ihtiyaçlara çözüm getirmek bizim için önem taşıyor. Bu düşüncelerle laboratuvarımızın kurulmasında emeği geçen hocalarımıza, mensuplarımıza ve tabi ki Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.

EFES GIDA LABORATUVARI

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Bilimsel Araştırma Projeleri birimi tarafından 12.581.500 TL bütçeli altyapı projesinin onaylanmasıyla kurulan Efes Gıda Laboratuvarı, 8 aylık sürede tamamlandı. Mikrobiyoloji ve teknoloji olmak üzere 2 kısımdan oluşan, toplamda 206 m2 büyüklüğündeki Efes Gıda Laboratuvarı, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde açılan ilk gıda işleme ve analiz bölümü oldu. Kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlanan laboratuvarda Pestisit (tarım ilacı kalıntısı) problemine yönelik analizler ve çalışmalar gerçekleştirilecek, gıda işletmelerinin üretim, araştırma ve geliştirme ihtiyaçlarını karşılanacak. Laboratuvarda, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler de yapılarak gıda güvenliğinin sağlanması ve numuneye ait gıda-kalite parametrelerinin oluşturulmasına katkı sağlanacak.  Laboratuvar, uluslararası ve ulusal birçok araştırmacıya da ev sahipliği yapacak.

 

 

İlgili Yazılar