DEÜ Haberler

DEÜ ‘Normalleşme’ Sürecine Odaklandı

1.233

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), küresel Korona Virüs salgınına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda alınan kararlar doğrultusunda 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle ülke genelinde kademeli olarak başlatılacak ‘normalleşme’ sürecine odaklandı. Üniversite bünyesinde gerekli hazırlıkların tamamlandığını açıklayan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, tedbiri elden bırakmadan akademik ve idari faaliyetleri sürdüreceklerini söyledi.

Çin’de başlayarak dünya geneline hızla yayılan ve küresel bir salgına dönüşen Korona Virüs nedeni ile Türkiye genelinde Mart ayından bu yana sürdürülen mücadelede, yeni bir noktaya gelindi. Ülke genelinde 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle kademeli olarak ‘normalleşme’ sürecinin başlatılacağına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin kararlarının ardından hazırlıklarını hızlı şekilde tamamladıklarını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, tedbiri elden bırakmadan akademik ve idari faaliyetleri sürdüreceklerini söyledi. Dünyada yaşanan gelişmeleri ilk günden itibaren takip ettiklerini kaydeden Rektör Hotar, “Korona Virüs vakasının ülkemizde ilk görüldüğü 10 Mart tarihinden önce, Rektörlük olarak olası riskleri dikkate alarak bazı planlar oluşturmuş ve bu doğrultuda da önlemler almıştık. Devletimizin aldığı kararlar, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve bilim insanlarımızın öngörüleri doğrultusunda bu süreci, büyük bir titizlikle yürüttük. Özellikle Araştırma Uygulama Hastanemizdeki mesai arkadaşlarımız, bu mücadelede olağanüstü bir gayret gösterdiler. Geldiğimiz noktada ise devletimiz, normalleşme sürecine ilişkin bir karar aldı ve başlangıç tarihi olarak da 1 Haziran 2020’yi belirledi. Biz de buna uygun şekilde hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.

TEDBİRLER DEVAM EDECEK

Aldıkları tedbirleri önümüzdeki süreçte de sürdüreceklerini belirten Rektör Hotar, “Normalleşme sürecinde koruyucu ve önleyici çalışmalarımıza devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde de üniversitemizin yerleşkelerinde ve ortak kullanım alanlarında, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları yapılacak. Kurumumuzda giriş-çıkışlar kontrollü şekilde sağlanacak, maske kullanımı zorunlu olacak ve fiziki mesafe korunacak. Salgına ilişkin eğitimlerimiz ve bilgilendirme çalışmalarımız da sürecek. Şunun altınını çizmemizde fayda var: devletimiz, normalleşme ile sadece bazı kısıtlamaları kaldırdı yoksa tedbirler aynı şekilde devam edecek. Tehlike tam olarak geçmiş değil bu gerçeğe özellikle dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İDARİ İZİNLER SON BULDU

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Mart ayından bu yana idari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan üniversite personelinin 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla normal mesaiye başlayacağını ifade eden Rektör Hotar, “Cumhurbaşkanlığımızın son Genelgesi’ne göre; çalışma biçimlerine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç, 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar idari izinli sayılacaklar. Dolayısıyla sadece bu arkadaşlarımız, bir süre daha esnek çalışma sistemine dahil olarak işlerini yürütecekler. Bunun dışında akademik ve idari bütün arkadaşlarımız görevlerine dönecekler” ifadesinde bulundu.

KREŞLER KONTROL EDİLDİ

Üniversiteye bağlı kreşlerin idari izinlerin kaldırılmasıyla birlikte yeniden açılacağı bilgisini veren Rektör Hotar, “Kurumumuzda görevli arkadaşlarımızın evlatlarını güvenle bıraktığı kreşlerimizi, 1 Haziran’da yeniden açacağız. Temizlik işlemleri tamamlanan kreşlerimizdeki personelimize, enfeksiyon hastalıkları ve salgın konusunda eğitim verdik. Bu konuda ailelerimizin içi rahat olsun. Bunun dışında Merkez Kütüphanemizi de kontrollü şekilde hizmete açacağız. Kullanıcılar için gerekli oturma düzeni de planlandı. Üniversitemize bağlı yemekhanelerimiz ve kantinlerimiz açılacak ancak burada da bazı önlemlerimiz olacak. Yurtlarımız ise bir süre daha kapalı kalacak” ifadesinde bulundu.

ÜCRETSİZ İNTERNET HİZMETİ

Öğrencilerin uzaktan eğitim sistemi içinde yürütecekleri çalışmalara ilişkin bir takım önlemlerin de alındığını aktaran Rektör Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği üzere üniversitelerimizde bahar yarıyıl sonu sınavları ödev, proje, sunum vb. yöntemler ile gerçekleştirilecek. Bu kapsamda üniversite olarak aldığımız karar doğrultusunda dijital olanaklarımızı sadece kendi öğrencilerimize değil, İzmir’deki tüm üniversite öğrencilerine açıyoruz. İzmir’de bulunan 10 farklı wi-fi noktamız ve 754 Eduroam bağlantı noktamızdan tüm üniversite öğrencileri ücretsiz olarak yararlanabilecek. Bunun dışında bilgisayarı olmayan öğrencilerimizin kullanması için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin bilgisayar laboratuvarını açtık. Öğrenciler burada ödevlerini yapıp, sınavlarına girebilecekler.”

İlgili Yazılar