DEÜ Haberler

DEÜ SABANCI KÜLTÜR SARAYI’NA ERİŞİLEBİLİRLİK BAYRAĞI

1.040

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Türkiye’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Erişilebilirlik Logosu Tanıtım Töreni’nin İzmir ayağına ev sahipliği yaptı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen Erişilebilirlik Belgesi ve Yükseköğretim Kurulu tarafından mekânsal erişilebilirlik alanında verilen Turuncu Bayrak’a sahip olan Sabancı Kültür Sarayı’nda da ‘erişilebilirlik logolu’ bayrak göndere çekildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın erişilebilir uygulamaların yaygınlaştırılması ve görünürlüğünün artırılması için hayata geçirdiği Erişilebilirlik Logosu’nun tanıtım ve bayrak töreni ile belge takdimi Bakan Yardımcısı Fatma Öncü’nün katılımıyla Türkiye’de eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. İzmir’deki törene Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ev sahipliği yaparken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen Erişilebilirlik Belgesi’ne sahip Sabancı Kültür Sarayı’nda da erişilebilirlik logolu bayrak göndere çekildi.

SABANCI KÜLTÜR SARAYI İLKLER ARASINDA

Törenin açılış konuşmasını yapan İzmir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nesim Tanğlay, kamuoyunda farkındalık yaratmak için hayata geçirdikleri erişilebilirlik logosu ile toplumdaki kısıtlamaların ve engellerin ortadan kaldırılmasını amaçladıklarını belirterek, “Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen logo küresel erişimi temsil ediyor. Biz de yaptığımız erişilebilirlik denetimleriyle kurum ve kuruluşlarımıza belge ve logolarını veriyoruz. Bugün de aralarında özel işletmelerin de yer aldığı 29 kurum ve kuruluşa İzmir’de erişilebilirlik belgelerini takdim edeceğiz. Programımıza ev sahipliği yapan DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nın da Türkiye’de ve İzmir’de erişilebilirlik belgesi alan ilk kültür merkezi olduğunu biliyoruz. Erişilebilirlik standartlarını sağlayan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

DEÜ ERİŞİLEBİLİR BİR ÜNİVERSİTE

DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp de Dokuz Eylül Üniversitesi için anlamlı bir güne ev sahipliği yaptıklarını söyleyerek, “Erişilebilirlik konusunda Yükseköğretim kurumları arasında belirli bir yerde olduğumuzu düşünüyoruz. Birçok fakültemiz eğitimde, mekânsal erişimde ve sosyal-kültürel faaliyetlerde belirli belgeleri ve bayrakları almaya hak kazandı. Biz çok büyük bir aileyiz. 18 fakültemiz var, ilçelerimizde yerleşkelerimiz var. Erişilebilir bir üniversite yaratmaya büyük özen gösteriyor; öğrencilerimiz ve çalışanlarımız için bu zinciri büyütmeye devam ediyoruz. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın vizyonu ve tecrübeleriyle erişilebilirlik çalışmalarına öncülük ediyoruz. Bu sene 40. yılını kutlayan Araştırma Üniversitemize yakışır şekilde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ise belge takdimine geçildi. İzmir Vali Yardımcısı Sultan Doğru, DEÜ Engelsiz Koordinatörü Prof. Dr. Rukiye Günseli Yıldırım’a DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nın erişilebilirlik belgesini verdi. Programda, belge almaya hak kazanan diğer kurum ve kuruluşlara da protokol üyeleri tarafından erişilebilirlik belgeleri sunuldu.

ERİŞİLEBİLİRLİK LOGOSU

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları tarafından düzenli olarak kamu kullanımına açık binalar, açık alan kullanımları ve toplu taşıma araçları denetleniyor. Bu denetimler sonucunda ülkemizde engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde kısıtlılık yaşayan herkesin toplumsal hayata katılımında, onları engellemeyen, tam tersine kolaylaştıran yaşam koşulları sağlayan bina, açık alan, toplu taşıma sistemleri, hissedilebilir yüzey, asansörler, zemin kayganlığının ölçülmesi gibi ilgili her konuda erişilebilirlik standartlarını taşıyan kuruluşlar Erişilebilirlik Belgesine sahip oluyor.

Erişilebilirlik logosundaki simetrik figür ve daire şekli küresel erişimi ve toplumu oluşturan bireyler arasındaki uyumu temsili simgeliyor. Kolları açık insan figürü, farklı özelliklere sahip insanların tümünün kapsanmasını sembolize ediyor. Logodaki kafa bilişsel düşünmeyi, dört mavi daire vücudun uç noktalarını, eller ve ayaklar hareketliliği ve kolların açık olması herkesi kapsayıcılığı anlatıyor.

 

İlgili Yazılar