DEÜ Haberler

DEÜ YÖNETİMİNDEN ELDOR FABRİKASINA ZİYARET

2.658

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Yönetimi, Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik liderliğinde, ziyaret ettiği Eldor fabrikasında, Endüstri 4.0 vizyonunda çalışmalar yapmak üzere güç birliği yapılabileceğini söyledi.

DEÜ Yönetimi, Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik liderliğinde, elektronik ve plastik malzemeler üreten Eldor’un Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ) bulunan fabrikasını gezdi. Geziye, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Hüseyin Çatal, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Recep Yiğit ve Dokuz Eylül Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Çolak da katıldı. Gezinin ardından yapılan toplantıda fabrikanın teknik yapısı ve kapasitesi, işleyişi, üretim modelleri ve personele yönelik gerçekleştirilen istihdam programları ve meslek içi eğitim konularında bilgi verildi.

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Fabrika hakkında bilgi alan Dokuz Eylül Üniversitesi heyeti, Eldor yetkilileri ile birlikte üretim bantlarını gezdi. Yapılan toplantıda Eldor ve DEÜ’nün teknolojik imkânlarının birleştirilerek Endüstri 4.0 vizyonunda çalışmalar yapılması planlandı. DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, üniversitenin teknolojik imkânlarının çok geniş olduğunu belirterek, “Üniversitemizin bünyesinde Endüstri 4.0 Koordinatörlüğü’nü kurduk. Kurulma amacı hem sanayiyi geliştirecek hem de sanayinin ihtiyaçlarına uygun öğrencileri yetiştirecek çalışmaları gerçekleştirmek. Yine Üniversitemizin bünyesinde Elektronik Malzemeler Uygulama ve Üretim Merkezi var. Yapay zeka, sensör teknolojileri, algoritma yazımı, nesnelerin interneti gibi konularda çalışmalar yürüten hocalarımız var. Yine bu konularda üretilen projeleri, elde edilen bilgi birikimini ortak çalışmalarda paylaşabiliriz. Meslek yüksek okullarında ve mühendislik fakültelerinde yarım döneme yayılacak şekilde işbaşı eğitim şeklinde staj programları oluşturulabilir. Bu kapsamda Üniversitemiz ile Eldor firması arasında protokol imzalanarak işbirliğine gidilmesini ümit ediyorum.” dedi.

SANAYİNİN İHTİYACINA YÖNELİK PROGRAMLAR OLUŞTURULACAK

DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Hüseyin Çatal ise mühendislik bölümleriyle birlikte Eldor’un yürüteceği çalışmalar için bir kurul oluşturulabileceğini belirterek, “Bu kurulun yapacağı çalışmalarla Eldor’un kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarına cevap vermenin yanında, eğitim programları oluşturarak Üniversitemizde başta Eldor olmak üzere sanayinin ihtiyaçlarına uygun mühendisler ve ara elemanlar yetiştirilebilir. Ayrıca ülkemizin ara eleman istihdamına yönelik olarak Üniversitemizde ihtiyaç duyulan alanlarda gerekli programlar açılabilir. Kariyer günleri düzenlenmesi konusunda girişimlerde bulunabiliriz.” diye konuştu.

ELDOR’DAN DEÜ ÖĞRENCİLERİNE MENTORLUK PROGRAMI

Eldor yetkilileri gerekli altyapı oluşturulduktan sonra, DEÜ’de derslere katılıp teorik eğitim sürecine dahil olmanın yanı sıra, düzenlenecek fabrika gezileri, workshoplar, kariyer günleri ve mentorluk programları ile öğrencilere güncel bilgiler verebileceklerini belirtti. Ayrıca Eldor yetkilileri Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan DEÜ ile işbirliği yapacak olmaktan duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

ARA ELEMANLAR DESEM SERTİFİKA PROGRAMIYLA YETİŞECEK

DEÜ İzmir Meslek Yüksek Okulu (İMYO) başta olmak üzere bütün meslek yüksek okullarıyla yürütülecek ortak çalışma kapsamında öğrencilerin fabrikada usta öğreticileriyle (menti-mentor) bir araya gelebileceği çalışma ortamlarının oluşturulması konusunda planlama yapılmasına karar verildi. Ayrıca, DESEM bünyesinde oluşturulacak sertifika programları ile kalıp ve plastik teknolojileri, CNC operatörlüğü, malzeme ve malzeme işleme teknolojileri gibi alanlarda ihtiyaç duyulan ara elemanın yetiştirilebileceği, sertifika programının teorik ve pratik eğitimlerine Eldor’un katkı koyabileceği konuşuldu.

İlgili Yazılar