DEÜ Haberler

DEÜ’DE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

325

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ‘Güvenlik Kültürünü Yaşam Biçimine Dönüştürüyoruz’ isimli sempozyuma ev sahipliği yaptı. İş sağlığı ve güvenliği (İSG) hizmetlerine dikkat çekilen sempozyumda, İSG kültürünün tarihsel gelişimi, günümüz teknolojileriyle etkileşimi ve proje paydaşlarının sektöre katkıları ele alındı. Sempozyumu değerlendiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ’nün iş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye’de öncü projeleri hayata geçiren bir yükseköğretim kurumu olduğunu belirterek, “Bugüne kadar ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yaygınlaşmasında DEÜ olarak farklı disiplinlerde birçok çalışma yürüttük. Bu alandaki çalışmalarımızı bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ‘Güvenlik Kültürünü Yaşam Biçimine Dönüştürüyoruz’ projesi kapsamında düzenlenen sempozyuma ev sahipliği yaptı. İş sağlığı ve güvenliği (İSG) hizmetlerine dikkat çekilen sempozyumda, İSG kültürünün tarihsel gelişimi, günümüz teknolojileriyle etkileşimi ve proje paydaşlarının sektöre katkıları ele alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı iş birliğinde, DEÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma; DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esra Bukova Güzel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Eylül Aydın Kutlu, TİSK Eğitim ve Gelişim Direktörü Erdem Demirbaş, Turkcell Grup Sağlık Esenlik ve Çevre Yöneticisi Dr. Serkan Alkan, DEÜ Üst Yönetimi, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

ÖNEMLİ ÇIKTILAR SUNACAK

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin destekleriyle düzenlenen sempozyumu değerlendiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Türkiye’de sadece altı üniversitede gerçekleşecek organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. DEÜ’nün iş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye’de öncü projeleri hayata geçiren bir yükseköğretim kurumu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hotar, “Öncelikle böylesi önemli bir projenin sempozyum ayağına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. İş sağlığı ve güvenliğinin, tüm sektör alanları için oldukça önemli bir konu olduğunu ve önemsenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Rektörlüğümüz öncülüğünde bugüne kadar ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yaygınlaşmasında DEÜ olarak farklı disiplinlerde birçok çalışma yürüttük. İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Uygulama Merkezimiz faaliyetlerini titizlikle sürdürürken, bir yandan Aliağa’da çok yakında hizmete alınacak Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanemizle de bu alana katkılarımızı sürdüreceğiz. Organizasyonda ayrıca öğretim üyelerimizin de konuya yönelik bilgilendirici sunumlarıyla alana yönelik önemli çıktılar elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.

“ÖNCELİK GÜVENLİK”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esra Bukova Güzel, sempozyum kapsamında “Sıfır Kazaya Yolculuk” sloganıyla hem mesleki ve teknik liselere hem de üniversitelere farkındalık kazandırmayı istediklerini belirterek, “Bu farkındalığın önemini ileride öğrencilerimiz dahil olacakları iş dünyasında daha iyi anlayacaklar. Hangi işi yaparsak yapalım, güvenli ortamı sağladıktan sonra çalışmaya başlamanın önemini proje kapsamında vurgulayamaya çalışıyoruz. Tüm bu bilgi paylaşımları ve sempozyumdan edinilecek çıktıların, İSG alanında öncü çalışmalara zemin hazırlayacağını düşünüyoruz. Projenin hayata geçirilmesinde iş birlikleri için tüm paydaşlara, hocalarımıza ve Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’a teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

DEÜ’YE TEŞEKKÜR

Sempozyumda konuşan TİSK Eğitim ve Gelişim Direktörü Erdem Demirbaş, iş güvenliğini sendikal çalışmalarının merkezine aldıklarını ifade etti. DEÜ’ye bu anlamlı sempozyuma ev sahipliği yaptığı ve iş birliği için teşekkür eden Demirbaş, “Alana yönelik iş birliklerimiz bizleri güçlendiriyor. Bakanlığımızın da üzerinde titizlikle durduğu iş güvenliği ve sağlığı konusu, konfederasyonumuzun ve vakfımızın da en önem verdiği konularından biridir. Alanında uzman konuşmacıların sunumlarıyla zenginleşecek bugünkü etkinliğimizden güzel sonuçlar ve öğrenimlerle ayrılacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

“GÜVENLİK KÜLTÜRÜNÜ OTURTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Eylül Aydın Kutlu ise sempozyum açılış konuşmasında, 2022 yılında başlayan ve altı ilde gerçekleşmesi planlanan sempozyum dizisinin ikincisine ev sahipliği yapan Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ve diğer paydaş kurum ve kuruluşlara, desteklerinden dolayı teşekkür etti. Kutlu, “Genel Müdürlük olarak iş sağlığı ve güvenliği alanında yalnızca mevzuat düzenlemeleri ve cezai yaptırımlarla gelişmenin sağlanamayacağının farkındayız. Bu sebeple bu alandaki kültürün oluşması ve yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla birçok sosyal çalışmalar yürütmekteyiz. İnsanı merkezine alan girişimlerimizle, iş kazaları ve meslek hastalıklarını en aza indirmenin, tek bir çalışanımızın dahi hayatını kaybetmediği bir çalışma ortamı sağlamanın gerekliliğinin farkındayız. Bu yönde çalışmalarımızı yoğun bir biçimde sürdürmekteyiz” dedi.

GÜVENLİK VE TEKNOLOJİYE DİKKAT ÇEKTİLER

‘Güvenlik Kültürünü Yaşam Biçimine Dönüştürüyoruz’ sempozyumunun panel bölümünde ise geçmişten geleceğe iş sağlığı ve güvenliği, yapay zeka teknolojilerinin İSG alanına uygulamaları ve dijital dönüşüm konuları, akademisyen ve sektör temsilcileri tarafından ele alındı. Turkcell Grup Sağlık Esenlik ve Çevre Yöneticisi Dr. Serkan Alkan, “Dijital Dönüşüm ve İSG” konusuna yönelik sunumuyla sempozyum katılımcılarına alana yönelik bilgiler aktarırken, Arçelik İSG Global Yöneticisi Bülent Gök, “Arçelik’te Yapay Zeka ve Teknolojik İSG Uygulamaları” ve Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. E. Nezih Orhan da “Yarını Bugünden Düşünmek” başlıklı sunumlar gerçekleştirdiler. DEÜ Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Ayşe Coşkun Beyan ise “Geçmişten Geleceğe İş Sağlığı” başlıklı sunumuyla iş sağlığı ve güvenliği alalına yönelik detayları katılımcılara aktardı.

SANAL GERÇEKLİK UYGULAMALARI DENENDİ

Sempozyumda ayrıca, kısa film atölyesi ve İSG tiyatrosu ile sanal gerçeklik uygulamaları da öğrencilerin deneyimlemeleri için DEÜ Hukuk Fakültesi Fuaye alanında kullanımlarına sunuldu.

İlgili Yazılar