DEÜ Haberler

DEÜ’DEN ENGELLERİ SANATLA AŞIYORUZ ETKİNLİĞİ

931

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğü’nün düzenlediği Engelleri Sanatla Aşıyoruz etkinliğinde konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, toplum ve bireyin önündeki engelleri kaldırmak için çalıştıklarını belirterek, “Etkinliklerimizi sadece bir günle kısıtlı tutmuyoruz ancak, farkındalığı arttırmak için de özel günlerde mutlaka etkinlik düzenliyoruz. Önemli olan arkanıza dönüp baktığınızda iyi eserler bıraktığınızı görmektir” dedi.

Yaygın bir nörogelişimsel bozukluk olan Otizm Spektrum Bozukluğu’nun belirtileri genel olarak yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkar ve yaşam boyu devam eder. Otizm, sosyal ve iletişimsel alanda belirgin gecikme, sapma, sınırlı ve tekrarlayıcıyı davranışlarla seyreder. Günümüzde yaklaşık her 59 çocuktan biri otizm belirtileri gösterir. Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip bazı bireyler hiç konuşamayabilirler. Bazılarının zihinsel işlevlerinde sınırlılık görülebilir. Bazıları ise deha düzeyinde yüksek zihinsel işlevlere sahip olabilirler. Erken tanı konulması ve eğitime erken yaşta başlamak, otizmli bireylerin bağımsız yaşam becerilerine kavuşması için çok önemlidir. Ancak otizmli bireylerin ve ailelerinin toplumla bütünleşmelerinin sağlanmasında çok önemli bir diğer konu ise toplumun otizm konusunda farkındalığının artırılmasıdır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğü birçok engel grubunda olduğu gibi Otizm Spektrum Bozukluğu alanında da akademik çalışmalar yürütüyor. Engelleri ortadan kaldırmak için çalışan ve özel günlerde etkinlikler düzenleyen koordinatörlük, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında da Engelleri Sanatla Aşıyoruz etkinliği gerçekleştirdi. Buca Eğitim Fakültesi Yerleşkesinde bulunan Artı Biz Kafe’de yapılan etkinliğe, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, Buca Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Bukova Güzel, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gamze Sezgin Selçuk, İzmir Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Zeynep Arıkan, Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörü Prof. Dr. Rukiye Günseli Yıldırım ile özel çocuklar ve aileleri katıldı.

BIRAKILACAK EN GÜZEL MİRAS

Dokuz Eylül Üniversitesi olarak toplumu ve bireyi her geçen gün daha iyiye ulaştırmak için çalıştıklarını belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Yavrularımızın, insanların hatta tüm canlıların önündeki engelleri olabildiğince kaldırmayı amaçlıyoruz. Üniversite olarak Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğümüz ile son 3 yılda biraz daha hızlandırdığımız faaliyetlerimize devam ediyoruz. Kadrolarımızı güçlendiriyor, yayınlarımızı arttırıyoruz. Etkinliklerimizi sadece bir günle kısıtlı tutmuyoruz ancak, farkındalığı arttırmak için de özel günlerde mutlaka etkinlik düzenliyoruz. Önemli olan arkanıza dönüp baktığınızda iyi eserler bıraktığınızı görmektir. Bizim evlatlarımıza bırakacağımız en büyük miras budur. Eğer bunu başarabiliyorsak ne mutlu bize. Bunu başarmak, ekip işi, inanç işi, bilinç oluşturma işidir. Etkinliğimize emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer de, kaymakamlık olarak Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğinde Down Sendromlu Çocuklar için bir proje yürüttüklerini belirterek, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’a destekleri nedeniyle teşekkür etti.

Etkinlikte özel gereksinim grupları hakkında bilgi vermek ve farkındalık oluşturmak amacıyla, Buca Eğitim Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğinde Özel Gereksinim Farkındalığı Kamu Spotları Serisi’nin ikinci ürünü olan Otizm Spektrum Bozukluğu Farkındalık Kamu Spotunun ilk gösterimi yapıldı. Mehmet Ali Susam Eğitim İş Okulu öğrencilerinin ritim gösterisinin ardından, Mavi Işık Özel Eğitim Okulu öğrencisi Batuhan Kil mini konser verdi. Katılımcılar, Otizm Farkındalık Hatırası Yazılı tuvalin üzerine özel çocuklarla birlikte resim yaptıktan sonra, yine özel çocukların resimlerinden oluşan sergiyi gezdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, özel çocuklara hediyelerini takdim ettikten sonra otizm farkındalık rengi olan mavi balonlar mavi gökyüzüne bırakıldı.

İlgili Yazılar