DOĞADAN ESİNLENEN MİMARİ PROJELER GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öncülüğünde Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ‘Doğadan Esinleniyorum’ isimli sergi, Konak Gazi Ortaokulu’nda açıldı. TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı tarafından desteklenen ‘Küçük Tasarımcılar İçin Doğa ve Mimarlık’ isimli proje kapsamında bir araya gelen minik öğrenciler, doğadan esinlenerek yaptıkları çalışmaları düzenledikleri maket sergisiyle tanıttı. İzmir’in Konak İlçesindeki farklı ortaokullarından gelen 130 öğrenci ile gerçekleştirilen proje ile öğrencilerin hem doğa ve bilime hem de mimari ve çevreye olan ilgisinin artırılması hedeflendi.
Konak Gazi Ortaokulu’nda 8 Nisan 2018’e kadar ziyaretçileri ağırlayacak serginin açılış töreninde konuşan DEÜ Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Ebru Güller, “10 ay süren proje kapsamında çeşitli etkinliklerle öğrencilerimizin gözünden doğal çevre algısı ve mevcut çevre sorunları, grup çalışmalarıyla ele alındı. Bu sayede doğal ve yapılı çevreye yönelik anahtar kelimeler üzerinden öğrencilerimizin çevreye karşı farkındalığı artırıldı. Doğa-sürdürülebilirlik-biyomimikri-sürdürülebilir mimarlık ilişkilerinin sorgulandığı etkinlikler sonrasında ise malzeme, strüktür ve tasarım bilgisi bütününde doğadan esinlenen bir tasarım süreci gerçekleştirildi” dedi.
Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Serdal Şimşek’in de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Güller, yapılan grup çalışmalarında “Nasıl bir canlı?” için “Nasıl bir yuva?” sorularına cevap arandığını kaydederek, “Bu sorulara cevap arayan öğrencilerimiz böylece doğadan esinlenerek özgün mimari eserler tasarladılar. Atölye çıktıları iki ve üç boyutlu sunum teknikleriyle somutlaştırıldı. Atölyelerde, doğadan elde edilen malzeme-strüktür-tasarım bilgilerinin yanı sıra ölçek kavramı, öğrencilerimizin maket üzerinden deneyimlediği deneysel bir deneme-yanılma süreciyle pekiştirilmiş oldu. Son aşamada ise öğrenci grupları tasarım ve deneyimlerini birbirleriyle paylaştılar” diye konuştu.
BENZER ÇALIŞMALARI BEKLİYORUZ
DEÜ öncülüğünde düzenlenen bu tür projelerin öğrencilerin bilime ve çevreye olan ilgisinin artırılması açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Serdal Şimşek ise çalışmada emeği geçen öğrenci ve proje ekibine teşekkür etti. Şimşek, benzer çalışmaların devam etmesini dilediklerini de sözlerine ekledi. Açılış töreninin ardından stantları öğrencilerle ve proje ekibiyle gezen Şimşek, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
PROJEDE ALTI OKUL YER ALDI
Proje kapsamında Kazım Karabekir Ortaokulu, Misak-ı Milli Ortaokulu, Necati Bey Ortaokulu, Nafiz Edüger Ortaokulu, Güzelyalı Ortaokulu ve 26 Ağustos Ortaokulu öğrencileri çalışmalarını bilim insanları eşliğinde gerçekleştirdi.
ALANINDA UZMAN İSİMLER REHBERLİK ETTİ
Öğrencilerin çalışmalarında proje uzmanları olarak DEÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Tokuç, Dr. Öğretim Üyeleri Gülter Gülden Köktürk ve Kutluğ Savaşır ile Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden Muammer Çiftçili yer aldı. Projede rehber olarak DEÜ Mimarlık Fakültesi Ar. Gör. Ahunur Aşıkoğlu ile aynı fakültenin öğrencisi Latife Gülcan Gürsoy; İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencisi Can Taşpınar ile DEÜ öğrencisi Zeynep Serra Güneş öğrencilere yardımcı oldu.