DEÜ Haberler

HORİZON 2020 İLE HAYALLER GERÇEĞE DÖNÜŞSÜN

1.652

AB’nin destek programlarından biri olan Horizon 2020 ile inovatif fikirlerin ve bilimsel araştırmaların çok ciddi meblağlarla desteklendiğini kaydeden Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, hayalleri gerçeğe dönüştürmek için Türk bilim dünyasının bu programlara daha fazla göstermesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa Birliği’nin en büyük destek programlarından bir tanesi olan Horizon 2020’nin bilim insanlarına, araştırmacılara ve firmalara birçok fırsat sunduğunu kaydeden Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, hayalleri gerçeğe dönüştürmek için Türk bilim dünyasının bu tür programlara daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa Birliği Çerçeve Programları Projeleri Kütük Çakma Töreni’ne katılan ve çerçeve programları alanında proje yürüten ya da koordinatörlük başvurusu yapan araştırmacılarla bir araya gelen Rektör Vekili Çelik, “Horizon 2020 yani Ufuk 2020 sayesinde Avrupa’nın bilime yaklaşımının daha da güçlenmesi ve bu noktada teknoloji temelli ama rekabet eksenli anlayışın ülkeler arası işbirliğine katkı sağlanması da hedefleniyor. Bu programın en güzel tarafı hedef kitle olarak belirlenen kaynağın birçok unsurdan oluşması. Yani Horizon 2020, bilim insanları ve araştırmacılar kadar parlak fikirleri olan ya da iş fikrini daha da geliştirmek isteyen kurumsal yapıları da kapsıyor” dedi.

DETTO Koordinatörü. Prof. Dr. Okan Tuna’nın da hazır bulunduğu programda konuşan Rektör Vekili Çelik, “Biz, hayatın hemen her noktasına bilimle temas eden bir üniversiteyiz. Yaptığımız her araştırmanın, verdiğimiz her eğitimin, sağladığımız her imkanın tek bir amacı var. O da bilimin ışığında insanlığa ve ülkemize hizmet edebilmek. Üniversite olarak rekabet ortamında ticaret yapmıyoruz ancak rekabet edenlerin kullanacağı fikirleri üretebiliyoruz. Bu kabiliyetimiz var. Güncel teknolojilerin rekabette avantaj sağladığını, uluslararası işbirliklerinin yeni pazarları getirdiğini biliyoruz ancak sosyal dönüşümü; inovatif çalışmalar ve Ar-Ge faaliyetleriyle sağlamaya gayret ediyoruz. Bunu yapacak irademiz de var” dedi.

 

ÜNİVERSİTENİN İMKANLARINI KULLANIN

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin AB fonlarını yakından takip ettiğini de hatırlatan Rektör Vekili Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversite olarak TÜBİTAK gibi öncül kurumların çalışmalarını da yakından inceliyoruz.  Bu bizler için de, bilim insanlarımız için de artı değer. Bu noktada üniversitemizin imkan ve altyapısını, küresel desteklere ya da fonlara ulaşmada, yeni projeler üretmede, mevcut durumu geliştirmede kullanmanızı sizlerden önemle rica ediyoruz.” Açılış konuşmasının ardından Çerçeve Programları kapsamında 2013 senesinden beri proje yürüten veya koordinatörlük başvurusu yapan araştırmacılara teşekkür plaketi verilirken; isimleri de kütüğe çakıldı.

İlgili Yazılar