DEÜ Haberler

KIŞ GÜNEŞİNE DİKKAT

CİLDİNİZİ KIŞ AYLARINDA DA GÜNEŞTEN KORUYUN

2.120

Güneşin zararlı ışınları kış aylarında da cilt sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar özellikle de güneşin etkili olduğu öğle saatlerinde dışarıya çıkarken daha dikkatli olunmasını öneriyor.

Güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınları yaz aylarında daha yoğun etkilese de, kış aylarında da cilt sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi uzmanları, bahar ve kış aylarında havanın sıcak ve bunaltıcı olmaması nedeniyle, bu zararlı ışınların hissedilemediğini ve bu sebeple yaz dönemine kıyasla insanların güneşten korunma yönünde daha rahat davranabildiklerini belirtiyor.  Açık ten rengine sahip kişilerin daha dikkatli olmasını isteyen uzmanlar, cilt sağlığının; bir ömür boyu mevsim ayrımı yapılmaksızın korunması gerektiğini dile getiriyor.

DEÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Turna İlknur, güneşin cilde olan etkilerinin uzun vadede ortaya çıkabileceğini söyledi. Prof. Dr. İlknur, “Yaz aylarında güneşin sıcaklığının hissedilmesi nedeniyle koruyucu kremler kullanılıyor, kıyafetler giyiliyor ve uzmanların önerileri daha dikkatli uygulanıyor. Ancak kış aylarında cildin güneşten korumaya ihtiyacı yokmuş gibi düşünülüyor. Güneşin zararlı ultraviyole ışınları yaz mevsimi dışında da cilt sağlığını olumsuz etkileyebiliyor” diye konuştu.

BİR ÖMÜR KORUMA

Prof. Dr. Turna İlknur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güneşte kaldığımızda bronzlaşarak daha estetik bir görüntüye kavuştuğumuzu düşünülebiliyoruz. Ama güneşin zararlı etkisi yıllar sonra ortaya çıkabiliyor. Güneşten korunma çocukluktan itibaren başlanmalıdır. Kış aylarında dış ortamlarda çalışanlar daha dikkatli olmalı, sokağa çıkmadan 20-30 dakika önce koruyucu krem sürülmeli ve 2 saatte bir tekrarlanmalıdır. Spor ve gezi gibi ev dışı aktiviteler mümkün olduğu kadar sabah veya akşamüstü saatlerinde yapılmalı, özellikle 10.00 ila 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca güneşten sakınılmalıdır. Uzun yıllar güneşten gelen zararlı ışınlara maruz kalan kişilerde, deri kanseri gibi birçok hastalıklar görülebilmektedir. Cildinizde meydana gelen değişikliklerde bir uzman hekime danışılmasını öneriyoruz. Ayrıca; bebeklerin ciltleri çok hassastır. İki yaşının altındaki çocuklarda çok zorunlu olunmadıkça koruyucu güneş kremlerini önermiyoruz. Bunun yerine giysi ve şapka gibi fiziksel korunma yapılmasını istiyoruz.”

İlgili Yazılar