DEÜ Haberler

TÜBİTAK MAM ALSANCAK LİMANINDAN SEFERE UĞURLANDI

1.057

TÜBİTAK MAM gemisi Kuşadası Körfezi’nde gerçekleştireceği araştırma seferine Alsancak Limanı’ndan törenle uğurlandı. Törene katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ’nün tüm deniz araştırmaları tecrübesi ile projeye destek olacağını söyledi.

TÜBİTAK çatısı altında 4 üniversiteden araştırmacıların katılımı ile oluşturulan ve TÜBİTAK MAM Gemisi ile Kuşadası Körfezi’nde 1. Deniz Araştırma Seferini gerçekleştirecek özel ekip için İzmir Alsancak Limanı’nda uğurlama töreni düzenlendi. Başkanlığını Doğu Akdeniz Oşinografi ve Limnoloji Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Gülsen Uçarkuş’un yaptığı 6’sı kadın 11 araştırmacı, TÜBİTAK, MAM, Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden (ÇTÜE) de 12 gemi mürettebatının yer aldığı ilk ekip, TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi’nin 1. Deniz Araştırma Seferi’yle dün Alsancak Limanı’ndan hareket etti. 30 Ekim’de Ege Denizi’nde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından, Kuşadası Körfezi’ne karadan uzanan fayların depremselliğini araştırmak üzere TÜBİTAK tarafından başlatılan projede görevli ekip, Ege denizindeki deprem üretme potansiyeline sahip faylarda 10 gün boyunca 24 saat üzerinden batimetri ve jeofizik ölçümleri yapacak.

Uğurlama törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır,  projenin deprem alanında tümüyle milli imkanlarla gerçekleştirilen ilk deniz araştırma projesi niteliği taşıdığını söyledi. Araştırma sonucunda elde edilecek bilimsel çıktıların ulusal platformlarda paylaşılacağını belirten Kacır, böylece Türkiye’nin bu alanlardaki yetkinliğinin uluslararası platformlarda gözlemleneceğini ifade etti.  TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise Ege Denizi’nde gerçekleştirilecek projenin hem ulusal hem de uluslararası sularda tamamen ulusal destekle, ülkemiz araştırmacıları ve kurumları tarafından ortak yapılacak ilk milli deniz araştırma projesi olma özelliğine sahip olduğun söyledi.

Törene katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, denizci bir üniversite olarak tecrübelerini bu projede kullanıma sunduklarını belirterek, “K. Piri Reis gemimiz ile 40 yılı aşkın süredir Ege denizi başta olmak üzere Türkiye’nin tüm denizlerinde bilimsel araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Deniz Jeolojisi ve Jeofiziğinin yanı sıra Deniz Kimyası, Fiziksel Oşinografi, Canlı Deniz Kaynakları gibi birçok alanda bilimsel projeler gerçekleştiriyoruz. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitümüz tarafından yürütülen uluslararası projelerde Marmara Denizinin tabanının tamamını taradık. Mavi Miras projesi  kapsamında ülkemizin sualtı kültür mirasını gün yüzüne çıkarmak için araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Denizcilik tarihimizi 8000 yıl geçmişe götüren batıkları tespit ettik. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Derman Dondurur, Araş. Gör. Aslıhan Nasıf Dondurur ile yüksek lisans öğrencilerimiz Aleyna Doğan ve Başak Turguz ülkemiz için büyük öneme sahip bu projede görev alacaklar. Hem mensuplarımıza hem de projede çalışacak tüm ekibe başarılar diliyorum” diye konuştu.

4 ÜNİVERSİTE KATILDI

2 yıl sürmesi planlanan “Kuşadası Körfezi İçindeki Fayların Depremselliğinin ve Aktif Tektonik Özelliklerinin Yüksek Çözünürlüklü Deniz Tabanı Ölçümleri ile Belirlenmesi” projesi kapsamında TÜBİTAK MAM Gemisi ilk seferinde 10 gün araştırmalar yapacak. Çalışmaların bu ayağında, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü (ÇTÜE), DEÜ, İÜ, İTÜ, ODTÜ, AFAD ve SHOD’dan 11 araştırmacı ve 12 gemi mürettebatı yer alacak. Hazırlanacak rapor, Yunanistan ekibinin karasularında gerçekleştirdiği ve yayımladığı bilimsel makaleler de dikkate alınarak oluşturulacak.

İlgili Yazılar