DEÜ Haberler

Türkiye’nin Tek Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalı Açıldı

2.123

Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalı’nın açılışında konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, kanser tedavisinde sonuç odaklı yeni ilaç ve yeni tıbbi cihaz geliştirmede deneyimli bilim insanları yetiştireceklerini söyledi.

Türkiye’nin ilk Transnasyonel Onkoloji Anabilim Dalı, Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü bünyesinde açıldı. Kanser alanında sonuç odaklı yeni ilaç ve yeni tıbbi cihaz geliştirmeye yönelik bilimsel çalışmalarda deneyimli bilim insanı yetiştirilecek Transnasyonel Onkoloji Anabilim Dalında, akademi ve endüstride görev alabilecek yetkin iş gücü potansiyeline önemli bir katkı sağlanması hedefleniyor. Anabilim Dalında, kanserin tanısı ve tedavisine yönelik olarak nanopartikül hedeflenmiş ilaç ve tanı yöntemleri, mikroakışkan çip ‘lab-on-a-chip’ tanı yöntemleri, likit biyopsi tanı yöntemleri, immunoterapi ve biyolojik temelli hedefe yönelik ilaçlar, mikro/makro robotik tıbbi cihazlar, organoid hastalık modelleri üzerine çalışmalar yapılacak. Birçok ilki gerçekleştirerek Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin önemli öncü kuruluşlarından olan Dokuz Eylül Üniversitesi sağlık alanında yaptığı bu atılımla kanser hastalığının teşhisi ve tedavisine yönelik önemli hizmeti daha uygulamaya geçirmiş oldu. Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalı’nın açılışına Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nur Olgun, bağışçılar Yıldız Gürgün, Reha Gürgün, Nevin Hepileri, Sudan Korzay’ın kızı Şöhret Aydemir, dekanlar ve müdürler katıldı.

GURURLUYUZ

Törende konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Onkoloji Enstitümüz bölgemizin tek enstitüsüydü. Şimdi de Türkiye’nin tek Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalının açılışını yapıyoruz. Bundan sonra yaptıklarımızla başarılarımızla Türkiye’de ilkleri yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda adım atan, takipçisi olan, bu imkanı sağlayan ve bizi bu noktaya taşıyan mensuplarımıza ve değerli bağışçılarımıza teşekkür ediyorum. Bize düşen de bundan sonra bu kadar emeği taçlandırmak, ülkemize, milletimize, dünyaya, insanlığa faydalı işler üretmek olacaktır. Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalımız çok yeni olmasına rağmen, 2019 yılı için 13 lisansüstü öğrencisi, 57 atıf, 3 kitap, 3 TÜBİTAK projesi, 12 tane de uluslararası yayını var. Biz Dokuz Eylül Üniversitemizdeki her bir fakültemizin, her bir birimimizin bilimsel yönde insanlığa katkı sağlayacak her türlü girişiminin destekçisi olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum. Burada yaşadığımız gururu ve mutluluğumuzu heyecanımızdan görebiliyorsunuz. Bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

HAYALLERİ GERÇEKLEŞTİ

Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nur Olgun, “5 yıl önce bir hayal kurduk. Türkiye’de ilk ve tek olacak olan Translasyonel Bilim Dalını kurmak istedik. Anabilim dalı değil bilim dalı idi, hayalimiz azdı, küçüktü. Yüksek Lisans, Doktora programlarını açtık. Öğrencilerimizi almaya başladık. Avrupa Birliği Projeleri, TUBİTAK projeleri yazıldı. YÖK’e yazı yazdık ama sonuçsuz kaldı. 2018 yılında Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar atandıktan sonra yaptığı ilk senato toplantısında isteklerimizi sordu. Ben de Translasyonel Onkoloji Bilim Dalı kurmak istediğimizi, YÖK’e yazdığımızı, öğrencilerimiz olduğunu söyledim. Tekrar yazın dedi. Hocamız YÖK’e gönderdi. 1 ay geçmeden rektörlükten bir telefon geldi. Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalı kurulduğunu söylediler. Bilim Dalı beklerken hocamız sayesinde Anabilim Dalı kuruldu. Biz enstitüde bayram yaptık. Gürgün ailesinin bağışıyla da enstitümüzün 3. katında laboratuvarlarımızı ve çalışma odalarımızı kurduk” diye konuştu.

Bağışçı Yıldız Gürgün de sağlık alanında önemli projelere imza atacağına inandıkları Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalı’na bağış yapmaktan ötürü duydukları mutluluğu ifade etti.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Nükhet Hotar ve bağışçılar hizmete açılan Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalı ve laboratuvarlarını gezdi.

İlgili Yazılar