DEÜ Haberler

DEÜ’DEN ENERJİ HAMLESİ

1.355

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme A.Ş (DEPARK) karşılıklı işbirliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında gerçekleştirilecek projede, Karadeniz’de geniş alanlarda varlığı bilinen gaz hidratların miktarının, içerdiği gaz hacminin, gazın jeokimyasal bileşiminin ve bölgedeki gaz hidratlardan mümkün olan en uygun gaz üretim modelinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik projelerini hayata geçiriyor. Yakın gelecekte gaz hidrat kaynaklarından doğalgaz üretimine başlanması bekleniyor. Karadeniz’de varlığı bilinen bu enerji kaynağı oldukça yüksek potansiyele sahip. İdeal koşullarda 1 metreküp gaz hidrattan 164 metreküp doğalgaz elde etmenin mümkün olduğunu söyleyen proje koordinatörü DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Derman Dondurur, projedeki temel araştırma yönteminin sismik çalışmalar olacağını ve faaliyetlerin tamamının Dokuz Eylül Üniversitesine ait olan K. Piri Reis araştırma gemisi ile gerçekleştirileceğini belirtiyor. Araştırma deniz tabanından sediment örneklerinin alınmasını ve bunların jeokimyasal ve jeoteknik olarak analizini de içerecek. 

KARARLIYIZ

Türkiye’nin son dönemde enerji alanındaki hamlelerine dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Özellikle ülkemizin son dönemdeki enerjide bağımsız olma noktasındaki adımlarını ve politikasını hep beraber izliyoruz. Kurum olarak geçmiş dönemde destek vermiştik. İnşallah bundan sonraki süreçte bu adımlarla hem ülkemize hem kurumumuza katkı yapacak desteği vermeye hazırız. Bu noktada kendimizi yetkin ve kararlı olarak görüyoruz. Bu proje ile ilk adımı da Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitümüz ve DEPARK arasındaki işbirliği protokolümüz ile atıyoruz. Ülkemizin enerji alanındaki hamlelerine, enerjide dışa bağımlılığı azaltma konusundaki çalışmalarına destek olacak bu önemli projemizin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonu’nda yapılan törende DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Şermin Açık Çınar, DEPARK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Altun ve DEPARK Genel Müdürü Osman Başbuğ protokole imza attı.

İlgili Yazılar