DEÜ Haberler

DEÜ MÜCEVHER TAŞLARI SERTİFİKALANDIRACAK

2.232

Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kuyumcular Odası arasında imzalanan protokol ile kurulacak olan İzmir Gemoloji Laboratuvarı’nın ulusal çapta hizmet vereceğini belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Kuracağımız bu laboratuvar Ege bölgesinde ilk olacak. Başta Ar-Ge çalışmaları olmak üzere hem esnafımıza hem de öğrencilerimize önemli bir imkan sunacağız. Mücevher taşlar ve ürünleri emin ellerde sertifikalandırılacak” dedi.

 Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Kuyumcular Odası ile imzalanan protokol çerçevesinde İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Ege Bölgesi’nin ilk Gemoloji Laboratuvarını kuruyor. İzmir Gemoloji Laboratuvarı kuyumcu esnafının incelenmesi üzerine getireceği mücevher taşlarına ve ürünlerine sertifika vermenin yanı sıra, Dokuz Eylül Üniversitesinin ilgili akademik birimleri tarafından gemolojik araştırmalar için Ar-Ge merkezi olarak kullanılacak. Laboratuvar, El Sanatları Bölümü Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı öğrencileri ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Kuyumculuk Meslek Lisesi Öğrencilerinin, bu proje kapsamında en modern cihazlarla mesleki uygulama bilgilerini artırmaları bakımından uygulama çalışması yapma ve staj görmeleri sağlanabilecek.

EGE BÖLGESİNDE İLK

Ege Bölgesi’nde gemoloji alanında ilk olma özelliğini taşıyan İzmir Gemoloji Laboratuvarı’nın önemli bir ihtiyaca cevap vereceğini belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversitemizde hem geleneksel anlamda hem dünya genelinde kabul gören bir sanat alanında iş birliği yapıyoruz. Değerli hocamız ve hocalarımızın ürettiklerinin kamuoyu ile buluşmasını sağlayacak olan odamız ile bir araya geldik. İşbirliği protokolü ile bu çalışmalarımızı daha kökleşmiş bir şekilde devam ettireceğiz. Bu anlamda hem hocalarımıza hem de İzmir Kuyumcular Odasına teşekkür ediyorum. Kuyumcu esnafımız değerli taşların sertifikalandırılması konusunda hali hazırda İstanbul’dan hizmet alıyorlar. İlgili bölümlerde eğitim alan öğrencilerimiz de stajlarını yine İstanbul’da tamamlayabiliyorlar. Kuracağımız bu laboratuvar başta Ar-Ge çalışmaları olmak üzere, hem esnafımıza hem de öğrencilerimize önemli bir imkan sunacak. Laboratuvarımızın hizmetlerini ulusal çapta sunmasını da hedefliyoruz” diye konuştu.

MÜCEVHERLER İSTANBUL’A GİDİYORDU

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel ise Dokuz Eylül Üniversitesi ile kurulan işbirliğinden memnun olduklarını ifade ederek, “İzmir’de gemoloji laboratuvarı yoktu. Taşların sertifikalandırılması noktasında önemli bir kaynak ayrılıyor. Esnafımız mücevher taşlarını ve ürünlerini sertifikalandırmak için İstanbul’a göndermek durumunda kalıyordu. Bize staj için başvuran öğrencileri de İstanbul’a yönlendiriyorduk. Kuracağımız laboratuvar ile barkodlu sertifika sistemine geçeceğiz. Barkod okutulduğu anda ürünün belirtildiği özelliklere sahip olup olmadığı görülmüş olacak. Hem esnafımız hem de öğrencilerimiz için önemli bir hizmet olacak” dedi.

SEKTÖRÜN HAKEMİ; DEÜ

İzmir Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Hatipoğlu, Türkiye’deki üniversiteler arasında gemoloji mücevher test merkezinin sadece Dokuz Eylül Üniversitesi’nde bulunduğunu belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü de bir laboratuvar kurmak istiyor. 205 üniversite arasından sadece DEÜ İzmir Meslek Yüksekokulu’na laboratuvar kurma izni verildi. Böylece okulumuz mücevher sektöründe hakem rolünü üstlenmiş oluyor. Bu merkez sayesinde Ar-Ge çalışmaları, staj imkanları, değerli taş sertifikalandırma işlemleri güvenilir şekilde yapılmış olacak. Hem akademik camia hem de kuyumculuk sektörüne önemli katkı sunmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

İlgili Yazılar