DEÜ Haberler

DEÜ ÖĞRENCİLERİ CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ

3.077

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılını düzenlediği etkinliklerle dolu dolu geçiren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Türkiye’nin 81 ilinden 81 öğrencisinin katılımıyla ‘Cumhuriyete Saygı’ yürüyüşü gerçekleştirdi. Bornova Belkahve’den Konak Cumhuriyet Meydanı’na ve oradan da Buca’ya uzanan yaklaşık 30 kilometrelik yürüyüş, DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde tamamlandı. Yürüyüş sırasında öğrencilerin elden ele taşıdığı Türk bayrağı ve Üniversite flaması, düzenlenen Bayrak Teslim Töreni ile DEÜ’nün Bayrak Müzesine teslim edildi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Asırlık Cumhuriyetimiz adına Cumhuriyetimizin değerlerini yürekten benimsemiş, ülkemizin aydınlık geleceği olan gençlerimizle birlikte akıllarda kalıcı ve simgesel bir etkinlik yapmayı hedefledik. Yürüyüşümüz sırasında gururla taşıdığımız şanlı Türk bayrağımızı da eşsiz emanetlerin sergilendiği DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzemize teslim ettik. Bize destek olan öğrencilerimize ve büyük ailemizin temsilcilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin köklü yükseköğretim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılını düzenlediği etkinliklerle coşku içinde kutlamaya devam ediyor. Bu kapsamda Asırlık Cumhuriyete yakışacak anlamlı bir etkinliğe daha imza atan DEÜ, “Cumhuriyete Saygı 100. Yıl Bayrak Yürüyüşü ve Bayrak Teslim Töreni” düzenledi. Türkiye’nin 81 farklı ilinden 81 öğrencisinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte DEÜ’lü öğrenciler, İzmir’in kurtuluşunu temsilen Bornova Belkahve’den Konak Cumhuriyet Meydanı’na ve oradan da Buca’ya kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında öğrencilerin elden ele taşıdığı Türk bayrağı ve yürüyüşe katılan öğrencilerin imzaladığı Üniversite flaması, Belkahve, İzmir Limanı, 1. Kordon, Cumhuriyet Meydanı, DEÜ Rektörlüğü ve İzmir Valiliği güzergahının ardından; Türkiye’nin ilk ve tek bayrak müzesi olan Buca’daki DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları müzesine törenle teslim edildi.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ndeki tören konuşmasında, “Asırlık Cumhuriyetimiz adına Cumhuriyetimizin değerlerini yürekten benimsemiş, ülkemizin aydınlık geleceği olan gençlerimizle birlikte akıllarda kalıcı ve simgesel bir etkinlik yapmayı hedefledik ve bu organizasyonu tertipledik. Bu noktada bize destek olan öğrencilerimize ve büyük ailemizin temsilcilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

30 KİLOMETRELİK YÜRÜYÜŞ

Adını İzmir’in kurtuluş destanından alan DEÜ’nün etkinlik için aylar öncesinden hazırlık yaptığını ifade eden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ecdadımızın canları pahasına savaşarak bize miras bıraktığı bu değerli Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, onların aziz hatırasını saygı ve minnetle anıyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl coşkusunu yaşayacağımız 29 Ekim öncesinde,DEÜ Rektörlüğü olarak çeşitli etkinlikler planladık. Bunlardan birisi de ülkemizin geleceği olan gençlerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz Cumhuriyetimize Saygı yürüyüşümüzdü. Bu kapsamda 81 ilimizden 81 öğrencimizle 30 kilometreyi bulan, Bornova’daki Belkahve Geçidi’ndenBuca’ya kadar uzanan bir yürüyüş gerçekleştirdik. Yürüyüşümüz sırasında gururla taşıdığımız şanlı Türk bayrağımızı da eşsiz emanetlerin sergilendiği DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzemize teslim ettik. Aynı zamanda, yürüyüşe katılan öğrencilerimizin imzaladığıÜniversitemizin flamasını da müzemizde sergileyeceğiz” dedi.

ŞEHRİN GELECEĞİNE BAKILAN NOKTA

Yürüyüş güzergahı planlanırken, Milli Mücadele dönemindeki kritik noktaları dikkate aldıklarını belirten Rektör Hotar, “Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele döneminde kahraman ordularımız ile birlikte İzmir’e girdiği rotayı ve kente baktığı noktayı dikkate alarak hazırlıklarımızı yaptık. Bu anlamda Belkahve mevkii, kentimiz ve Cumhuriyetimiz için büyük mücadelenin ve şehrin geleceğine bakışın sembol yerlerinden biriydi. Aziz milletimizin varlığını ve bağımsızlığını tehdit eden güçlere karşı büyük bir azimle verdiği direniş, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun önemli bir adımı, bir önsözü olmuştur. 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet, milletimizin ortak iradesiyle bağımsızlığını ve özgürlüğünü tüm dünyaya ilan ettiği tarihsel bir andır. Biz de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na gidilen süreçte, asırlık Cumhuriyetimiz adına akıllarda kalıcı bu programı gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz” ifadesinde bulundu.

“GENÇLERİMİZE İNANCIMIZ TAM”

Açıklamalarını sürdüren Rektör Hotar, şunları kaydetti: “Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, gençlerin potansiyellerini en iyi şekilde kullanabilmeleri ve liderlik becerilerini geliştirebilmeleri için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Türkiye’nin geleceği, her biri birer sancak olan gençlerimizin enerjisi, yaratıcılığı ve yenilikçiliği ile şekillenecektir. Bu nesil, ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında ve küresel rekabetinde belirleyici olacaktır. Gençlerimizin, Türkiye Yüzyılını inşa edecek kudrette ve donanımda olduğuna inancımız tamdır. Adını kentimizin kurtuluş destanından alan Üniversitemizin sorumluluklarından birisi de asırlık mücadelemizi taçlandıracak etkinliklere ev sahipliği yapmaktır. Bu özel etkinliğimizde duygularımızı paylaşmak için vatandaşlarımızı da müzemizde konuk ettik. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; kahraman şehitlerimizi bir kez daha rahmetle yâd ediyoruz. Varlık mücadelemizi nesilden nesile aktarmaya; bilim dünyasının temsilcileri olarak vatan ve bayrak sevgisiyle evlatlarımızı yetiştirmeye devam edeceğiz.”

SERGİ AÇILIŞI YAPILDI

DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ndeki tören programında ayrıca, “İstiklâlimizin 100’ü Ay Yıldızlı Emanetler'” isimli serginin açılışı gerçekleştirildi. Kayhan Eryılmaz’ın koleksiyonundan oluşan sergide, Türk bayrağının tarihi gelişimi, resmî ve günlük yaşamda nasıl yer bulduğu, ay-yıldız sembolünün topluma yansımalarına dikkat çekildi. Sergiyi değerlendiren Rektör Hotar, “Sergimizde, eski bayraklarımızdan resmî kurumlarda kullanılan ve üzerinde ay-yıldız bulunan materyallere, günlük hayatta halkımız tarafından kullanılmış ve üzerine ay-yıldız işlenmiş objelere kadar geniş bir koleksiyonu ağırlıyoruz. Her bir eser, bizi bayrağımızın ve ay-yıldız sembolünün tarihsel sürecinde özel bir yolculuğa çıkarıyor. Bayrak Müzemizin bu değerli koleksiyona ev sahipliği yapıyor olması da serginin anlam ve değerini bir kat daha artırıyor. Bu vesileyle, bu değerli sergiyi hazırlayan ve emeği geçen herkese, özellikle kuratör ve Müze Müdürümüz Öğretim Görevlisi Ömer Durmaz’a ve koleksiyoner Kayhan Eryılmaz’a teşekkürlerimi sunuyorum. Serginin, cumhuriyetimizin ve bayrağımızın değerlerini daha geniş kitlelere ulaştırmasını ve genç nesillerin değerlerimizi daha iyi anlamasını sağlamasını diliyorum” diye konuştu.

İlgili Yazılar