DEÜ Haberler

DEÜ, TÜRKİYE’NİN EN GÜZİDE ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA

4.583

İzmir’e gelen Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Dokuz Eylül Üniversitesi’ni (DEÜ) ziyaret etti. DEÜ’nün Türkiye’nin en güzide üniversiteleri arasında yer aldığını söyleyen YÖK Başkanı Özvar,  “DEÜ’nün yayın çıktılarını, araştırma faaliyetlerini biliyor, takip ediyorum. DEÜ, YÖK Başkanı olmadan önce İstanbul’da Marmara Üniversitesi’nde çalıştığımda takip ettiğim, ‘İzmir’de neler oluyor’ diye baktığım, çeşitli veri tabanlarını izlediğim bir üniversiteydi” dedi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da, “Araştırma Üniversitesi olmamızda, talep ve isteklerimizi ilettiğimiz her konuda bizlerin yanında olan YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar hocamıza ziyaretleri için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Gösterdiği yüksek performansla araştırma üniversitesi beratı almaya hak kazanan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ı ağırladı. YÖK Başkanı Özvar, DEÜ’yü ziyaretinde, “Dokuz Eylül Üniversitesi sadece İzmir’in değil aynı zamanda Türkiye’nin en güzide üniversitelerin bir tanesidir. DEÜ, her zaman takip ettiğimi bir üniversite” diye konuştu.

Yükseköğretim Kurulu’nun üniversitelerle işbirliklerinin artırılması amacıyla gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında İzmir’e gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki ilk durağı kültür mirası DEÜ Rektörlüğü oldu. Burada üniversite mensupları tarafından karşılanan YÖK Başkanı Özvar, fuaye alanında yer alan 15 Temmuz Şehitlerini Anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü köşesindeki anı defterine, “15 Temmuz’da hain kalkışmaya karşı vatanını ve milleti için canını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize minnet duyuyoruz” cümlelerini yazdı. Daha sonra DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’dan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, uluslarasılaşma ve toplumsal katkı başta olmak üzere yürüttüğü akademik ve bilimsel faaliyetler hakkında bilgi alan Özvar, DEÜ Senatosu üyeleriyle bir araya geldi.

DEÜ, HER ZAMAN TAKİP ETTİĞİM BİR ÜNİVERSİTE

Senatoda, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne gelmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “İlk kez bir Yükseköğretim Kurulu Başkanı’nın Dokuz Eylül Üniversitesi’ne geldiğini öğrendim. Sadece bir YÖK Başkanı olarak değil, bir üniversite hocası olarak da merak ettiğim bir üniversiteyi ziyarete geldim. Dokuz Eylül Üniversitesi sadece İzmir’in değil aynı zamanda Türkiye’nin en güzide üniversitelerin bir tanesidir. Yayın çıktılarını, araştırma faaliyetlerini biliyor, takip ediyorum. YÖK Başkanı olmadan önce İstanbul’da Marmara Üniversitesi’nde çalıştığımda takip ettiğim, ‘İzmir’de neler oluyor’ diye baktığım, çeşitli veri tabanlarını izlediğim bir üniversiteydi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Türk yükseköğretimini karakterize eden üniversitelerimiz arasında yer alıyor. Türk yükseköğretimini tanımak, bilmek isteyen araştırmacıların bakması gereken üniversitelerden birisi de DEÜ’dür” dedi.

Üniversiteleri daha yakından izlemek, onların görüşlerini dinlemek ve Yükseköğretim Kurulu’nun perspektifini paylaşmak için öğretim üyeleri ile öğrencilerle bir araya geldiklerini söyleyen YÖK Başkanı Erol Özvar, “YÖK’ün bütün imkânlarını üniversiteler için seferber etmek istiyoruz. Biz bu dönemde Dokuz Eylül Üniversitesi gibi araştırma üniversitesi beratı kazanan üniversitelerle daha yakın temas etmek, onların çıktı ve yayın kalitesini, araştırma neticelerini, bilim ve teknolojiye olan katkılarını daha üst sıralara nasıl çıkarabiliriz diye düşünüyor, temaslarımızı bu yönde şekillendiriyoruz” diye konuştu.

REKTÖR HOTAR ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR

İyi üniversitelerin farklılaşan üniversiteler olduğunu söyleyen Özvar, “Bazen üniversiteler araştırma üniversitesi olmasa bile çok kaliteli eğitimle kendisinden söz ettirebilir, en iyi öğrenci grubunu kendisine katabilir. Bölgesel kalkınma, yerel iktisadi büyümeye, yerel problemlere çözüm bulabilen üniversitelerin de tematik üniversiteler gibi çok kıymetli üniversiteler arasında yer aldığını düşünüyorum. Bir üniversitenin tüm bölümleriyle ön plana çıkması oldukça zordur. Farklılaşabilen üniversitelerin çok güçlü yanlarını ulusal ve ulusalararası rekabette ön plana çıkarabilmesini, rekabet gücünü artırmasını önemsiyoruz. Her alanda elbette belirli bir averajı sağlayabilmek ve kalite güvencesini sağlamak önemlidir. Ama ondan sonra güçlü yanlarıyla yukarıları zorlayan üniversitelerin çok önemli bir görev üstleneceğine inanıyorum. Eminim ki Dokuz Eylül Üniversitesi de Rektörümüz Nükhet Hotar ve ekibiyle bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor, güçlü yönleri daha iyi hale getirebilmek için çaba gösteriyor” dedi.

Üniversitelerde çalışmak isteyenlerin sürekli teşvik ve takdir edildiği bir ortamın inşasının önemine dikkat çeken Özvar, “Araştırmacıların, çalışan ve üreten hocaların daha fazla teşvik edilmesi gerekiyor. Bu konuda gayret eden bütün üniversitelerimiz de Yükseköğretim Kurulu tarafından desteklenmeye devam edilecektir. Benim YÖK Başkanı olarak temel politikalarımdan birisi budur” açıklamasında bulundu.

YÖK Başkanı Erol Özvar, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın bir sonraki durağı ise Türkiye’nin ilk milli bayrak müzesi olma özelliği taşıyan DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi oldu. DEÜ Rektörü Hotar burada, YÖK Başkanı Özvar’a günün anısına el işi hazırlanmış ve 1950’lerden kalma şanlı Türk Bayrağımızı emanet etti.

Daha sonra 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi’ni ziyaret eden Özvar, DEÜ’nün kendi imkânlarıyla hizmete aldığı Ortak Derslikler Binası’nda öğrencilerle bir araya geldi. Gençlerle tecrübelerini paylaşan ve sorularını yanıtlayan Özvar, “DEÜ Türkiye’nin en saygın kurumlarından biri ve siz gençler de bu değerli kurumda kıymetli hocalarımızdan ders alıyorsunuz. Lütfen sadece bu sıralarda kalmayın, dışarı çıkın. Cemiyetle, toplumla, bilim insanlarıyla, sektörle temas etmenin yollarını arayın” diye konuştu. DEÜ’nün araştırma üniversitesi olmasının öğrencilere nasıl yansıyacağı sorusuna da cevap veren Özvar, “Araştırma üniversiteleri yüksek lisans ve doktora yapan öğrenciler için daha elverişli üniversiteler. Araştırmaya merakı olan arkadaşlar hocaların projelerinde gönüllü olarak çalışabilirler. Oturduğunuz sıralarda kimseye zorla bir şey öğretilmez” dedi.

REKTÖR HOTAR’DAN YÖK BAŞKANI ÖZVAR’A TEŞEKKÜR

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ı Dokuz Eylül Üniversitesi’nde misafir etmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ilk kez bir Yükseköğretim Kurulu Başkanı’nı konuk ettiğini ifade eden Hotar, “Araştırma Üniversitesi olmamızda, talep ve isteklerimizi ilettiğimiz her konuda bizlerin yanında olan YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar hocamıza ziyaretleri için teşekkür ediyoruz. Araştırma Üniversitesi olarak bize yüklenen misyonun ve üniversitemizden beklenenlerin farkındayız. Üniversitemizin uluslararası alanda görünürlüğünü artırarak araştırma üniversitesi misyonuna mensuplarımızla birlikte sahip çıkacak; bilimsel araştırmalarımızın niteliğini geliştirecek projeler geliştireceğiz” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin girişimcilik ve yenilikçilik odaklı, ulusal ve uluslararası rekabeti ön planda tutan bilimsel faaliyetlere imza attığını ifade eden Rektör Hotar, “Üniversite – sanayi işbirliklerini önemsiyor;  kamu kurumlarıyla olan ilişkilerimizi her geçen gün artırıyoruz. Kent üniversitesi olmanın gereğini yapıyoruz. YÖK Başkanımızın ‘Bulunduğu şehir ile kucaklaşamayan üniversitelerin istenen başarı düzeyine ulaşması güçtür’ sözünde olduğu gibi Güzel İzmir’imizle bütünleşiyor, toplumsal katkıyı çalışmalarımızın merkezine koyuyoruz. Yaptığımız çalışmalarda bizlere her zaman destek olan YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar hocamıza ziyaretleri için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

İlgili Yazılar