DEÜ Haberler

DEÜ VE AFAD’DAN HAYATİ İŞ BİRLİĞİ: ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULACAK

435

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında Deprem Erken Uyarı Sistemi (DEÜSİS) Projesi’nin oluşturulmasına yönelik iş birliği protokolü imzalandı. Protokolü değerlendiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Bu kapsamda kurumumuz tarafından temin edilecek olan 4 adet geniş bant Sismometrenin, Ulusal Sismik Ağ’a dahil edilerek AFAD tarafından işletilmesi ve mevcut AFAD istasyonlarına DEÜ tarafından temin edilecek olan 12 adet DEÜSİS düzeneğinin yerleştirilmesi sağlanacak. Üniversitemiz ve AFAD tarafından temin edilecek düzenekler ile İzmir’de Deprem Erken Uyarı Sisteminin kurulması ve ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmacıların kullanımına sunulması amaçlanıyor” dedi.

 Deprem araştırmalarında Türkiye’nin saygın bilim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında Deprem Erken Uyarı Sistemi (DEÜSİS) Projesi’nin oluşturulmasına yönelik iş birliği protokolü imzalandı. DEÜ Rektörlüğü’nde gerçekleştirilen protokolü, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş imzaladı. Törende konuşan Nükhet Hotar, özellikle Kahramanmaraş depremlerinin ardından bu yöndeki çalışmalara hız verildiğini belirterek, sistemin ulusal ve uluslararası araştırmacıların kullanımına sunulmasının hedeflendiğini kaydetti. Rektör Hotar, “Hepimizi derinden yaralayan Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgedeki sosyal destek ve bilimsel faaliyetlerine vakit kaybetmeden başlayan kurumumuz; bir yandan da deprem araştırmalarına ivme kazandırdı. İmzaladığımız bu protokol kapsamında kurumumuz tarafından temin edilecek olan 4 adet geniş bant Sismometrenin, Ulusal Sismik Ağ’a dahil edilerek AFAD tarafından işletilmesi ve mevcut AFAD istasyonlarına DEÜ tarafından temin edilecek olan 12 adet DEÜSİS düzeneğinin yerleştirilmesi sağlanacak. Elde edilen bilgilerin iki kurum arasında paylaşımı sayesinde İzmir’de deprem erken uyarı sisteminin kurulması; ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmacıların kullanımına sunulmasını amaçlıyoruz” dedi.

“YARALARIMIZI BİRLİKTE SARIYORUZ”

DEÜ’nün Türkiye’yi yasa boğan ve 14 milyon insanı etkileyen Kahramanmaraş depremlerinin ardından afet bölgesine tüm birimleriyle farklı alanlarda destek sunduğunu ve sunmaya da devam ettiğini belirten Rektör Hotar, “Dokuz Eylül Üniversitesi ailesi olarak depremin etkilediği bölgelerde öncelikle arama-kurtarma faaliyetleri yürütmek; sonrasında ise alt ve üst yapı olanaklarını iyileştirmek için adeta zamanla yarıştık. Aradan geçen yaklaşık sekiz ayda acılarımız hafiflemese de ne kadar güçlü bir millet oluğumuzu tekrar anladık. Devletimizin bize verdiği imkanları milletimiz için seferber ederken, diğer yandan da yaralarımızı birlikte sarmaya devam ediyoruz. Bugün de burada depremden önce hayat kurtarmaya yönelik çalışmanın önemine dikkat çekiyoruz. Hepimizin bildiği gibi tedbirsizliğin sebep olduğu yıkım, doğal afetlerin sebep olduğundan çok daha fazla oluyor. AFAD ile hazırladığımız bu çalışma ile zararı en aza indirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

AFAD BAŞKANI MEMİŞ’TEN TEŞEKKÜR

DEÜ Rektörü Hotar ile iş birliklerinin Erzurum Valisi olduğu döneme dayandığını dile getiren AFAD Başkanı Vali Okay Memiş; “6 Şubat tarihinden sonra biz devlet olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde milletimiz, devletimizin bütün organları ve üniversitelerimiz ile iş birliği içerisindeyiz. AFAD devlet adına büyük afetleri yönetme zorunluluğu olan bir teşkilattır. Bunu da paydaşlarımızla beraber yapıyoruz. Bu noktada da Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yapmış olduğu çok güzel çalışmalara şahit olduk. Bundan dolayı Sayın Rektörümüze de minnettarlığımı bir kere daha ifade etmek isterim” ifadesinde bulundu.

ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİLER

Deprem araştırmalarının yanı sıra bu alandaki sosyal sorumluluk çalışmalarına da büyük önem veren Dokuz Eylül Üniversitesi, aynı gün AFAD Başkanı Vali Okay Memiş’in katılımıyla Tınaztepe Yerleşkesi’nde deprem farkındalığına, arama-kurtarma faaliyetlerine ve DEÜ’lülerin araştırmalarına dikkat çeken bir dizi etkinliği AFAD ile beraber düzenledi. DEÜ Hukuk Fakültesi önündeki alanda yapılan programın ilk bölümünde AFAD Başkanı Vali Okay Memiş, arama-kurtarma ve dağcılık faaliyetleri yürüten DEÜ Öğrenci Topluluklarını ve diğer kuruluşların standlarını, Rektör Hotar, Buca Kaymakamı M. Nedim Tunçer, AFAD yetkilileri, personeli ve öğrencilerle birlikte gezdi. AFAD’ın Deprem Simülasyon Tırını inceleyen katılımcılar, yüksek kattan kurtarma operasyonu ve canlı tespiti yapan kokuya hassasiyetli özel köpeklerin gösterisini izlediler.

DEPREM GÖZLEM İSTASYONLARININ AÇILIŞI YAPILDI

DEÜ’nün Tınaztepe Yerleşkesi’ndeki deprem ve olası doğal afetlere yönelik açık alan programının ardından, DEÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda doğal afetlere yönelik bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. DEÜ’nün Kahramanmaraş depremlerine dikkat çektiği “Asrın Felaketinde Asrın Dayanışması” adlı belgesel gösterimi ile başlayan programda, depremlerde kaybedilen DEÜ’lü öğrenciler anıldı. Afetlere yönelik bilgilendirici sunumlar ve konuşmaların gerçekleştirildiği etkinlikte, İzmir’de Torbalı Dağkızılca ve Özdere’de DEÜ tarafından hizmete alınan Deprem Gözlem İstasyonlarına canlı bağlantı kurularak açılışları yapıldı. Burada konuşan Rektör Hotar, “Kurumlar arasında bütünleştirici adımlarla gerçekleştirilecek iş birliklerinin ve tedbirlere yönelik bilimsel çalışmaların önemine dikkat çektiğimiz programımızda, depremlerin değil tedbirsizliğin yıkım getirdiği üzerinde durduk. Etkinliğimize katılımları için AFAD Başkanı Vali Okay Memiş’e, Buca protokolüne, AFAD yetkililerine, konuklarımıza ve mensuplarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

İlgili Yazılar