DEÜ Haberler

DEÜ’DE TÜRK DÜNYASI İŞ KADINLARI ZİRVESİ BAŞLADI “TÜRK DÜNYASI GÜCÜNÜN FARKINA VARMALI”

1.587

Dokuz Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde başlayan Türk Dünyası İş Kadınları Zirvesi’nde konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Türk dünyasının çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği ‘Dünya 5’ten büyüktür’ sözünden hareketle, Türk dünyasının, sahip olduğu potansiyeli görmelerini bekliyoruz” dedi. Rektör Hotar, İsrail’in Filistin halkına yönelik operasyonlarının insanlık dışı olduğunu kaydederek, Türk dünyası başta olmak üzere uluslararası toplumun çözüm noktasında harekete geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Ülkemizdeki ve Türk Dünyası’nın iş kadınlarını, sektörün önde gelen temsilcilerini bir araya getirerek  ortak tarih, dil ve kültürel miraslarımızın oluşturduğu güçlü bağları vurgulayan ve ise uluslararası sürdürülebilir ekonomik iş birliği fırsatlarını inşa etmek için sağlam bir zemin oluşturmayı hedefleyen ve iki gün sürecek Türk Dünyası İş Kadınları Zirvesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Etkinliğe DEÜ Rektörü Nükhet Hotar, Dışişleri Bakanlığı Bakanlığı İzmir Temsilcisi, Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, KKTC İzmir Başkonsolosluğu Eğitim ve Kültür Ataşesi Şebnem Pekdoğan, Azerbaycan İş Kadınlarına Destek İctimai Birliği Başkanı Vefa Muradzade, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Batken Bölgesi Yetkili Telsilcisi Danışmanı Elvira Borombaeva, KKTC Girişimci Kadınlar Kalkınma Kooperatifi Asbaşkanı Yeşim Direl, Kırgızistan Tel Elektrik Satış Müdürü Akaru Mukiyayeva, iş dünyası temsilcileri ile yerli, yabancı akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Dokuz Eylül ailesi olarak eğitim, istihdam ve kariyer alanlarında kadınlara sağlanan imkan ve olanaklarla kadınların toplumsal ve ekonomik yaşama katkısını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Türk Dünyası İş Kadınlarının  bu iş birliği fırsatlarını daha da güçlendirebilecek önemli aktörler olduğunu belirten Rektör Hotar, “İş dünyasının her sektöründe başarılı iş kadınları, ekonomik kalkınmanın anahtarıdır ve bu zirvede ele alınacak yeni iş birliği fırsatları kadınların iş dünyasında daha fazla temsil edilmelerini ve daha fazla girişimde bulunmalarını teşvik edecektir. Öyle inanıyorum ki, Türk Dünyası İş Kadınları, bölgesel iş birliği projelerine liderlik ederek sürdürülebilir ekonomik iş birliği fırsatlarını daha da geliştireceklerdir” dedi.

“KÜRESEL TRENDLERE UYUM SAĞLIYORUZ”

DEÜ’nün eğitimden kültüre, sağlıktan sanata kadar toplumsal hayatın her alanına dokunan gurur verici çalışmalara imza attığını dile getiren Rektör Hotar, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız 2023’te, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği Türkiye Yüzyılı hedeflerine uygun yatırımları hayata geçirmekteyiz. Hem eğitim kalitemizi hem de ürettiğimiz bilgi ve teknolojileri sanayiye aktarmak amacıyla çaba gösteriyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, yirmi birinci yüzyılda üniversitelerin tüm dünyada değişen hedeflerini, yetkinliklerini ve katkılarını yakından takip ediyor, Üniversitemizin imkânlarını küresel trendler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli güncelliyoruz” diye konuştu.

KADIN TEMSİLİYETİ VURGUSU

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın temelinde kadınların duyarlı ve yenilikçi fikirlerine ihtiyaç duyulduğunu kaydederek,  “Kadınların her alanda daha fazla temsil edilmesi, kentimiz ve ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Kadın istihdamının ve girişimciliğinin sürdürülebilir kılınması, toplumsal kalkınmamız için kritik bir öneme sahiptir. Bu zirve, Türk Dünyası iş kadınlarının iş birliği ve iletişimini artırmak, kadın istihdamına yönelik fırsatları değerlendirmek ve güçlü kadınlar, güçlü aileler ve güçlü toplumlar inşa etme vizyonumuz için büyük önem taşımaktadır. Gün boyu yapacağımız fikir alışverişleri ve zirvenin çıktıları, Türk Dünyası’nın birlikte çalışarak daha da büyümesine katkı sağlayacak ve küresel krizlere karşı ortak mücadele irademizi güçlendirecektir” şeklinde konuştu.

“ÇEVRE COĞRAFYALAR YAKINLAŞMALI”

Açılışta konuşan Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi, Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, DEÜ’nün yükseköğretimde uluslararasılaşmaya önem veren öncü kurumlardan olduğunu belirterek, bu tür girişimlerin dış politikada Türkiye’ye büyük getiriler sağladığını ifade etti.  Büyükelçi Kaya, “Dokuz Eylül Üniversitemiz de örneği olmayan, önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Bu zirvede, uluslararası alanda birçok önemli konuya değinerek, kadınlarımızın bu süreçlere olan etkilerini konuşacağız. Küresel çapta belirsizliğin arttığı bu dönemde, iktisadi alanda büyümenin her alanda rekabet algısı yer almaktadır. Ülkemiz bu tür sınamalar karşısında dış politikasını gelişen koşullara göre düzenlemektedir. Türk devletleri arasındaki iş birliği, son dönemde hızlanmış Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki faaliyetlerle en üst seviyeye ulaşmıştır. Gelişen dünyada çevre coğrafyalarının güçlenmesi ve iş birliklerinin arttırılması son derece önemlidir. Türk Devletleri, gün geçtikçe genişleyen ve güçlenen, faaliyetleri dikkatle izlenen bir konumda yer almaktadır” dedi.

“İZMİR GÜÇLÜ KADIN LİDERLERE SAHİP”

Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi, Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, İzmir’de iş kadınlarının önemli birçok  dernekte liderlik konumunda olduğunu dile getirerek, “İzmir, dış dünya ile bağlantılı, hayatın her alanına dokunabilen, Türk devletleri ile iyi ilişkilere sahip, küresel niteliklerde birçok kadın lidere sahip. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına sayılı günler kala Türk Dünyası İş Kadınları Zirvesi’nde bulunmak gurur verici. Bölgesel refah, küresel barış ve geniş bir yelpazede kadınlarımızın daha çok yer almasını umuyor, bu tür etkinliklerin artarak sürmesini umuyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Yazılar