DEÜ Haberler

DEÜ’NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK FAALİYETLERİ ULUSLARARASI YANKI OLUŞTURDU

508

Üniversiteleri yeşil kampüs, çevresel sürdürülebilirlik, eğitim ve araştırma gibi alanlarda değerlendiren Uluslararası GreenMetric 2022 sıralamasında DEÜ, Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 11’inci; dünya üniversiteleri sıralamasında ise 207’nci sıraya yükselerek önemli bir başarıya imza attı.

Endonezya Üniversitesi tarafından 6 farklı kriterde 39 gösterge aracılığı ile üniversitelerin çevresel taahhütlerine ve girişimlerine göre paylaşılan GreenMetric endeksi 2022 sonuçlarında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), önemli başarılara imza attı. Doğa dostu çalışmaları ve çevresel sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında bilimsel ve sosyal projelerini sürdüren İzmir’in köklü yükseköğretim kurumu DEÜ, GreenMetric araştırma verilerine göre dünya üniversiteleri arasında 7.575 puan ile bir önceki yıla göre 88 basamak birden yükselerek 207’nci sıraya yerleşti. DEÜ, araştırmada Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ise 11’inci sırada yer aldı. Böylelikle DEÜ, sürdürülebilirlik süreçlerini geliştirme, yeni yaklaşımları araştırma ve uygulama konularında önemli başarılar elde etti.

DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKİYOR

DEÜ’nün toplam bütçesinin dörtte birlik kısmının sürdürülebilirlik çalışmalarına ayrılmış olduğunu ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, GreenMetric verileri ışığında değerlendirmelerde bulundu. Rektör Hotar, Üniversitenin yeşil kampüs ve çevresel sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında bilgiler vererek, “Araştırma Üniversitesi misyonumuz ile her alanda örnek teşkil eden faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Üniversitemiz bu kapsamdaki doğa ve çevre dostu sürdürülebilirlik çalışmalarıyla dünya genelinde de dikkat çekmeye devam ediyor” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SÜREÇLERİ DEVAM EDİYOR

DEÜ yerleşkelerinde yeni yaklaşımlar ışığında sürdürülebilirlik süreçlerini geliştirmeye devam ettiklerini kaydeden Rektör Hotar, “Kampüslerde sera gazı emisyonlarının azaltılması ve enerji verimliliğinin sağlanması için çalışmalar sağlanmakta. Enerji ve iklim değişikliği alanında da yenilikçi programlarımız mevcut. Dokuz Eylül Üniversitesi, yenilenebilir enerji kaynağı olarak Güneş Enerjisi Projesini başlatmış olup, proje tüm kampüslerde hayata geçirilmek üzere büyük ölçüde tamamlanmıştır. Güneş enerjisi panelleri kurulumu 7 farklı kampüste binaların çatıları, otopark alanları, ve uygun araziler kullanılarak tamamlanacaktır” şeklinde konuştu.

“DOĞAL YAŞAMIN KORUNMASI ÖNCELİĞİMİZ”

Yerleşkelerinin 3 milyon 111 bin 315 metrekaresi ormanlarla kaplı olan DEÜ’de bu değer, toplam kampüs alanının yüzde 55,5’ine tekabül ediyor. DEÜ yerleşkeleri, sahip olduğu geniş ormanlık alanlar ve Ege Bölgesi’nin ekolojik avantajları nedeniyle zengin bir biyolojik çeşitliliği de barındırıyor. DEÜ kampüslerinde doğal yaşamın korunmasına öncelik verildiğini belirten Rektör Hotar, “Bu amaçla Fauna ve Flora Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezimizin yanı sıra; Erozyonla Mücadele ve Tabiat Varlıklarını Koruma (GENÇ TEMA), Doğa ve Kuş Gözlemciliği ile Sualtı Sporları (DEÜSAT) gibi sürdürülebilirlik konulu çalışmalar gerçekleştiren öğrenci topluluklarımız, doğal yaşamın korunması için çalışmalarını sürdürmektedir. Tınaztepe Yerleşkemizde, Akdeniz Bölgesi’nin yenilebilir yabani bitkilerinin yetiştirilmesi için bir sera oluşturulmuştur. Eğitim Fakültesi’nin tamamı koruma altına alınmış olan bahçesinde tavus kuşu, kaz ve yeşil papağanların yaşadığı bir Doğal Yaşam Parkı yer almaktadır” diye konuştu.

SIFIR ATIK BELGELİ 15 KAMPÜS

DEÜ’de atıkların geri dönüşümüne de önem verildiğini vurgulayan Rektör Hotar, “Üniversitemizin ‘Sıfır Atık Belgeli’ toplam 15 kampüsü bulunmaktadır. DEÜ’de Ağustos 2021-Temmuz 2022 döneminde geri dönüştürülebilir atık olarak toplanan toplam 323 bin 525 kilogram kağıt, plastik, cam ve metal atık kampüslerde lisanslı ayrıştırma tesislerine gönderilerek geri dönüşümü sağlanmıştır. Öte yandan kampüslerde kağıt ve plastik kullanımını azaltan uygulamalarımıza da devam ediyoruz. Kampüslerimizde ayrıca uzun süredir enerji tasarruflu cihazlar kullanılmaktadır. Araştırma Üniversitesi misyonumuz ve kurum kimliğimize yakışır bir kampüs oluşturma gayretimizi sürdüreceğiz” sözlerine yer verdi.

UI GREENMETRIC NEDİR?

Üniversiteleri yeşil kampüs ve çevresel sürdürülebilirlik açısından sıralayan UI GreenMetric Sıralaması, 2010 yılından beri Endonezya Üniversitesi tarafından, 6 kriterde 39 gösterge aracılığıyla, üniversitelerin çevresel taahhütleri ve girişimlerine göre yapılıyor.

İlgili Yazılar