DEÜ Haberler

DOKUZ EYLÜL ENDÜSTRİ 4.0 İLE YOL ALACAK

3.181

İş dünyasının beklentileri ile üniversite-sanayi işbirliklerinin Endüstri 4.0 bağlamında ele alındığı Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Dış Paydaşlar Danışma Kurulu toplantısı, Alsancak Rektörlük binasında düzenlendi. Sektör temsilcilerinin bir araya geldiği buluşmada bir sunum yapan DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik, Endüstri 4.0 kavramı ile ciddi bir değişim ve dönüşüm sürecinin yaşandığını söyledi.

Türkiye’nin marka yükseköğretim kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), örnek bir çalışmaya daha imza atarak Endüstri 4.0’a dayalı yeni eğitim modeline ilişkin fikir alışverişinde bulunmak ve iş dünyasının beklentilerini tespit etmek amacıyla sektör temsilcileriyle buluştu.

Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Dış Paydaşlar Danışma Kurulu toplantısında bir araya gelen iş dünyası temsilcileri ve akademisyenler, Endüstri 4.0 kavramına ilişkin düşüncelerini paylaşırken işbirliği fırsatlarını da masaya yatırdı. Alanında öncü markaların katıldığı toplantıda bir sunum yapan DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik, Endüstri 4.0 kavramı ile ciddi bir değişim ve dönüşüm sürecinin yaşandığını belirtti.

Üniversite olarak bir süre önce Endüstri 4.0 Değişim Koordinatörlüğü’nü kurduklarını aktaran Aslanertik, “Bu koordinatörlüğü kurmaktaki amacımız, Endüstri 4.0 kavramıyla ilgili üniversitemizde neler yapabileceğini sorgulamak ve buna uygun çalışmalar yapmak. Burada alanında uzman ve nitelikli insanlardan oluşun bir ekibimiz var. Bizim hedefimiz üniversitemizin dönüşümü yakalaması ve bunu yaparken ‘İş dünyasıyla ortak neler yapabiliriz? Sizlere nasıl destek olabiliriz?’ sorularını cevap bulması. Bu toplantının da paydaşlarımız için iyi bir fırsat olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

YENİ OLUŞUMLAR ORTAYA ÇIKTI

Endüstri 4.0 sürecinde gelişen teknolojiyle birlikte birçok kavramın ve yeniliğin günlük hayata dahil olduğun aktaran Aslanertik, “Bu paralelde yeni fikirler ve firmalar ortaya çıkmaya başladı. Öyle ki, günümüzün önde gelen markaları aslında yazılım, bilişim ve sosyal medya gibi alanlarda son 20 yıldır faaliyet gösteriyor. Yine Bitcoin gibi sanal kavramları daha sıklıkla duyuyoruz. Aslında geçen süre içinde Endüstri 4.0 ile birlikte sürekli tekrarlayan işlerin otomasyona doğru gidebileceği kabul edildi. Tüketim ise yepyeni bir çerçeveye oturdu. Günümüzde sanal mağazalardan rahatlıkla alışveriş yapabiliyoruz artık. Bu yeni oluşumlarıyla birlikte bir dönüşüm süreci” dedi.

Üniversitenin Endüstri 4.0 konusundaki girişimleri açık olduğunu aktaran Aslanertik, “Bir süre önce teknoparkta faaliyet gösteren firmalarımızdan bir tanesi, üniversitemizin kan alma biriminde kullanılmak üzere ‘Yapay zeka ile kaynak planlama ve akış yönetim sistemini’ oluşturdu. Bu güzel bir girişim. Benzer şekilde teknoparkımızda birçok süreci otomasyona dönüştüren firmalarımız ve öğretim üyelerimiz var” diye konuştu.

YOL HARİTASINI ÇİZECEĞİZ

Endüstri 4.0 Dönüşüm Koordinatörlüğü altında ‘Dönüşüm Kurulu’ oluşturduklarını kaydeden Aslanertik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz burada iç paydaşlarımızın da katkılarıyla çalışma planları oluşturduk ve bunları uygulama aşamasına getirdik. Önümüzde Endüstri 4.0 kavramıyla gelen birçok kapı var. Biz bunlardan birini veya birkaçını seçerek yol haritamızı oluşturacağız. Bu noktada dış paydaşlarımızın da fikirleri bizler için son derce önemli. Sonuçta amacımız iş dünyasının mezunlardan ve üniversitelerden beklentisine göre hareket etmek ve işbirlikleri oluşturmak. Bunun için de çalışıyoruz.” Sunumun ardından katılımcılar, kendi alanlarındaki uygulamalarını ve yapılabilecekleri anlattılar.

İlgili Yazılar