DEÜ Haberler

TEKNOFEST İZMİR BAŞLADI – DEÜ’NÜN TEKNOFEST STANDINA YOĞUN İLGİ

697

Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’in İzmir etabı, başladı. Çiğli Havalimanı’nda düzenlenen ve 1 Ekim 2023 tarihine kadar devam edecek Teknofest’te, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) kurduğu stant yoğun ilgi görürken; DEÜ Konservatuvarı’nın dinletisi ile resmi olarak başlayan etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfi Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, İzmir protokolü, üniversite rektörleri, paydaş kurumlar ve vatandaşlar katıldılar. DEÜ olarak, Türkiye’nin havacılık ve milli savunma hamlesine her zaman destek verdiklerini belirten Rektör Hotar, festival boyunca çeşitli etkinlik ve sunumlar düzenleyeceklerini; üniversitede yapılan bilimsel çalışmaları anlatacaklarını söyledi.

Teknolojiye ve havacılık sektörüne gönül verenlerin heyecanla beklediği Teknofest’in İzmir etabı, Çiğli Havalimanı’nda başladı. Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olarak; 2018’den bu yana düzenlenen ve bu yıl ‘Sen Geleceksin Diye’ sloganıyla sektörün ve gençlerin ilgisini üzerine toplayan Teknofest’in İzmir etabı, 1 Ekim 2023 tarihine kadar devam edecek. Haftalar öncesinden festival hazırlıklarına başlayan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) kurduğu standa vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken; resmi açılış töreninde, DEÜ Konservatuarı’nın Teknofest Marşı, Efem, Memleketim ve İzmir’in Kavakları eserlerini yorumladığı senfoni dinletisi de katılımcılardan tam not aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfi Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın katıldığı programda, İzmir protokolü, üniversite rektörleri, paydaş kurumlar ve vatandaşlar katıldılar.

BAĞIMSIZ TÜRKİYE VURGUSU

Açılış programında bir konuşma yapan ve Türkiye’nin milli teknoloji hamlesiyle dünyaya örnek olduğuna dikkat çeken T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Gençlerimiz, sanayiyi yüksek teknoloji ile harmanlayarak yeni iş kolları oluşturuyor. Teknofest’te el ele vererek; fikir, proje ve hayallerimizi paylaşarak; daha yükseklere ulaşmamız mümkün. İnsanlık için birlikte, geleceği şekillendirenler olalım. Her zaman yanınızdayız. Gönüllülerimize, paydaşlarımıza ve aziz milletimize teşekkür ediyoruz. Daha güçlüyüz. Birlikte tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU

Törene katılan ve Türkiye’nin havacılık ve milli savunma hamlesini her zaman desteklediklerini kaydeden Rektör Hotar, “Dünyanın ilgiyle takip ettiği Teknofest’i, muhterem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bağımsız ve güçlü Türkiye idealine ulaşmada önemli bir güç olarak değerlendiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı vizyonu, yerli ve milli sanayiye sahip olmayı; bu konuda kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün ve üniversitelerin iş birliği yapmasını ön görüyor. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız 2023’te; İzmir’de böyle dev bir organizasyon yapılmasını da kentimizin dinamiklerinin harekete geçirilmesi ve potansiyelinin ortaya çıkarılması açısından son derece anlamlı buluyoruz” diye konuştu.

NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ

Festival boyunca birçok rekorun kırılacağına inandıklarını ifade eden Rektör Hotar, “Gerek katılım gerekse düzenlenecek etkinlik, yarışma ve programlar noktasında birçok rekorun kırılacağını düşünüyoruz. Burada, özellikle ülkemizin yetiştirdiği nitelikli insan gücünün ortaya çıkacağına inanıyoruz. Bu çok önemli çünkü havacılık ve uzay sanayine yönelik her adım, derinlemesine bilgi ve tecrübe gerektiriyor. Bu noktada üniversitelerin, eğitim kurumlarının, üniversite-sanayi iş birliklerinin, Ar-Ge faaliyetlerinin rolü daha da artıyor. Küresel rekabetin yoğun olduğu bir alanda, hazırlıklı olmak öncelikle insana yatırım yapmayı gerektiriyor. Bu konuda araştırma üniversitesi olarak üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Dün düzenlediğimiz; T3 Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın katıldığı programda ise bu noktadaki gayretlerimizi kamuoyu ile paylaşmanın gururunu taşıyoruz” ifadesinde bulundu.

STANDA YOĞUN İLGİ

DEÜ’de hazırlanan çeşitli projelere yer verilen; Aktif Dinlenme Standı’nın kurulduğu ve ikramlarda bulunulduğu standa, ilk gün üniversite öğrencileri ve vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Milletvekilleri, rektörler ve bilim insanlarının da ziyaret ettiği stantta ayrıca; DEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından Teknofest ziyaretçileri için özel hazırlanan kurabiyeler de vatandaşlara dağıtıldı.

DAVET ETTİ

Basın kuruluşlarının da ilgi gösterdiği stantta röportaj veren Rektör Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milli teknoloji hamlemizi, her yaştan vatandaşımıza anlatmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle çocuk ve gençlerimizin bu noktada bilgili olmasının Türkiye’nin geleceğinin inşa edilmesinde gereklilik olduğuna inanıyoruz. Değerli vatandaşlarımızı ülkemizin havacılık sanayinde geldiği ve gideceği noktayı görmeye; devletimizin bu konuda ne kadar kararlı olduğunu anlamaları için Teknofest İzmir’i ziyaret etmeye davet ediyoruz. Bu büyük organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen kişi ve kurumlara; standımızın kurulmasında emeği geçen büyük ailemizin fertlerine teşekkür ediyoruz.”

İlgili Yazılar