DEÜ Haberler

TÜRK TARİHİNDE İZ BIRAKANLAR DEÜ BAYRAKBİLİM VE TÜRK BAYRAKLARI MÜZESİ’NDE

934

Türk medeniyetinin ortaya çıkardığı tarihi şahsiyetlerin anlatıldığı Türk Dünyası Büyükleri İllüstrasyon Sergisi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde açıldı. Sergide; Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, İbn-i Sina, Mimar Sinan, Yunus Emre gibi insanlık tarihinde iz bırakan tarihi şahsiyetler yer aldı.

Türk Dünyası Büyükleri İllüstrasyon Sergisi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde kurulan ve Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde açıldı. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doçent Murat Kara tarafından tasvir edilen ve İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül 2022’ye kadar daimi olarak devam edecek serginin açılışına DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve üniversite mensupları da katıldı. Türk dünyası topraklarında yetişmiş ve insanlık tarihinde iz bırakan Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet gibi büyük önderlerin yanı sıra İbn-i Sina, Mimar Sinan ve Yunus Emre gibi isimlerin tasvir edildiği sergide, 14 farklı karakter aldı. Sergi ile medeniyetimizde iz bırakan karakterler hakkında bilgi edinmek isteyen bireylerin hayal gücüne katkı sağlanması da amaçlanıyor.

Serginin açılışında konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Türkiye’nin ilk Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ni açarken bir bölümünü de sergi alanı olarak ayırmış ve bu tarz önemli etkinliklere ev sahipliği yapmayı amaçlamıştık. Ülkemize kazandırdığımız müzede sadece şanlı tarihimizde yer alan Türk Devletlerinin bayraklarına yer vermiyoruz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin vatanımıza olan aidiyet duygularını pekiştirmeyi de amaçlıyoruz. Bugün burada açılan sergi de bu amacımıza hizmet ediyor. Asırlarca farklı coğrafyalarda söz sahibi olmuş medeniyetimizin tarihte iz bırakmış şahsiyetlerinin tasvir edildiği serginin de bu amacımıza katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Murat Kara hocamızın eline sağlık diyor; serginin açılmasında emek veren mensuplarımıza da teşekkür ediyoruz” dedi. 

HAYAL GÜCÜNE KATKI SAĞLAYACAK

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Murat Kara sergi hakkında,  “DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi gibi anlamlı bir yerde bu serginin açılması beni çok mutlu etti. Yapılış amacına uygun olarak sergiyi burada açmamız benim için önemliydi. Karakterleri belirlerken belirli bir mantıklı seçtik. Tarihimizde pek çok kıymetli isim var, biz şu anda 14 tanesini ele alabildik. Hem eğitim hem araştırma anlamında hayal gücüne katkı sağlamak adına tasvirlerin önemli olduğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu. Sergi hakkında da bilgi veren Murat Kara, “Türk medeniyetinin ortaya çıkardığı ve insanlığa mâl olan bu karakterlerin hayat hikâyeleri ve dünya görüşleri toplumumuz tarafından bile yeterince bilinmiyor. Bu düşünceyle, Türk Dünyası topraklarında yetişmiş ve medeniyete farklı alanlarda katkı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet gibi büyük önderler, modern tıbba ilham olan İbn-i Sina, Osmanlı’yı eserleriyle ölümsüzleştiren Mimar Sinan, Yunus Emre ve Bektaşi gibi tasavvuf ehli isimleri tasvir etmeye karar verdik.  Günümüzde görselliğin büyük önem arz ettiği dijital dünyada, toplumumuzda bu karakterler hakkında bilgi edinmek isteyen bireylerin hayal gücüne katkı sağlamasını arzu ettiğimiz illüstrasyonları ilerleyen süreçte artıracağız” diye konuştu.

Serginin küratörlüğünü yapan Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi Müdürü Öğr. Gör. Ömer Durmaz ise “İllüstrasyon sanatı bir şeyi aydınlatmak, ışık tutmak anlamına geliyor. Murat Hocamız da bizim yüzyıllardır süregelen tarihimizi bu sergide yansıttı. Üniversitemiz adına kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Murat Kara, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’a Orta Asya’dan esinlenerek tasvir ettiği portresini hediye ederken, Rektör Hotar da Kara’ya ilk Türk Amirali Çakabey’in DEÜ Rektörlüğü önünde bulunan heykelinin minyatürünü verdi.

İlgili Yazılar